Lågintensiv vs högintensiv träning

Satt och läste om höfodring på ett diskussionsforum. Många använder ju nuförtiden dessa "slow-feed nät" för att deras hästar ska kunna äta under hela dagen, men ändå inte få i sig så pass mycket hö att de blir för feta. Både mina ponnyer och stora hästar har ALLTID haft fri tillgång till hö, dygnet runt (åtminstone så att de får nytt när den tidigare ransonen tagit slut) och ingen utav dem har problem med övervikt/fetma. Jag och mamma började då diskutera detta, vad det kan bero på. Jag är ganska övertygad om att det handlar om träningen. Våra ponnyer & stora tränar alla för trav, vilket ger en ganska hård träning. Även om de inte tränar oftare än, de stora 2-3 dagar i veckan & ponnyerna 3-4 dagar i veckan, så behöver de få i sig så pass mycket mat. Problemet med överviktiga hästar verkar vara betydligt vanligare hos ridhästar än hos travhästar. Jag har nu jobbat/tränat travhästar i drygt 7 år, ponnyerna i snart 15 år och jag har nog inte sett en enda travare där höet behövts ransonerats för att kusen inte ska bli för fet. Ponnyerna måste jag ju erkänna att det är vanligare med, men mina egna har jag inte haft några fet-problem med.

Min teori är som sagt att det beror på träningen. Jag är övertygad att ridhästarna i regel ligger på en lägre arbetspuls än travhästarna. Det vill säga, de arbetar mer lågintensivt. En studie gjord på SLU visar att hopp- och dressyrhästar under sina normala träningsarbeten ligger mellan 60-120 i arbetspuls medan en travare ofta ligger runt 200 slag/minut under intervallträningarna, det vill säga högintensivt. När en travare tränar joggas de först igång några kilometer för att sedan springa intervallerna. Under intervallerna bör pulsen ligga runt 200 slag/minut för effektiv träning. Efter varje intervall skrittas hästen en viss tid, viktigt är då att pulsen inte kommer ner under 100 slag/min, för då att ha full mjältutömmning. Det är mjälten som styr hälsan och rytmen i hästens kropp, mjälten "bloddopar" hästen alltid och det är viktigt att vi vet hur det ska fungera. Vid intervaller på 600-800 meter brukar ca 1 minuts skritt mellan intervallerna vara lagom. Vid intervallträning i dubbelheat ska paustiden inte överstiga 2 minuter och 15 sekunder. Så hästen SKA ha en relativt hög andning när nästa heat körs igång. Är inte puls och andning i full verksamhet när vi startar försvinner kroppens funktion av blodcirkulation i alla delar på kroppen och ett slitage uppkommer på de svagaste ställena.

Under lågintensiv träning ligger fettförbränningen (för människa) på ca 50 % medans man under högintensiv träning endast har en fettförbränning på 40 %. Men under 40 minuters lågintensiv träning exempelvis cykling i lugnt tempo förbränner man ca 200 kalorier, varav 100 kalorier är fett. Under högintensiv träning i 20 minuter, exempelvis då just intervallträning, förbränns ca 320 kalorier varav 40 % då motsvarar ca 130 kalorier från fett. Det vill säga 30 fettkalorier mer än under den lågintensiva träningen, under hälften så lång tid.

I och med detta så är jag övertygad att travhästarna förbränner så mycket med under sin träning, som i regel är högintensiv, än vad ridhästarna gör under sin lågintensiva träning, trots att ridhästarna ofta rids flera dagar i veckan.

 
 
Källor: 
http://stud.epsilon.slu.se/2079/1/krantz_m_101217.pdf
http://www.kgholgersson.se/grundtraning.htm
http://stud.epsilon.slu.se/3057/4/wrede_hammarstrom_a_etal_110714.pdf
http://www.muscles.se/lagintensiv-traning-vs-hogintensiv-traning/

Veckans ämne: Bestraffningar

När jag var på montékursen förra helgen på Solvalla tog Daniel Olsson upp det här med bestraffningssystemet. Han ansåg att straffet för en omstart var alldeles för hårt i proportion till andra förseelser. 
 
Det fick mig att börja fundera lite. Som Daniel sa får du böter/ avstägning för första tjuvstarten och böter vid andra. Detta gäller ju inte samma lopp, vid andra omstarten blir ekipaget utkört och pållen ådömd omkval, men för kusken så sitter tjuvstartsbestraffningen kvar en viss tid och om Han/hon då gör en till under en viss period blir kusken avstängd. För en kusk som då t.ex. Daniel eller någon annan av de som kör många lopp kan en avstängning innebära många missade uppsittningar och många förlorade inkörda kronor. Det är kanske inte jättekul att komma som kusk å säga til tränaren att ; du, jag kan inte ladda från start, för jag har en omstart på mig redan den här veckan... Det fungerar ju inte...
 
Behöver det verkligen vara så hårt? Med tanke på att alla startande i loppet får ju faktiskt en ny chans ganska omgående. Självklart ska straffet för drivning vara hårt, det är ju inte meningen att vi ska vara elaka mot våra hästar. Men om du rider/kör på någon i loppet, då förlorar ju den hästen sin chans i loppet och måste istället vänta till nästa start... 
 
Jag tycker att de flesta andra straffen är helt okejm, men det är just straffet vid tjuv/omstart som känns onödigt hårt. Varför är det så hårt? Jo, jag skulle tro att det har mycket med spelarna att göra. Visst är det jobbigt även för alla oss aktiva också, men det är hos spelarna det största gnället blir och vi kommer i ofas med saxbanorna, problem för spelarna... 
 
Något som togs upp på montékursen var då att varför inte anpassa omstartsbestraffningen mer efter ponnytravet? Där får du för varje förseelse en eller två "prickar" (beroende på hur allvarlig förseelsen är) och när du kommit upp i 6 prickar blir du avständ, eller varför inte ådömd provlopp eller liknande. Varje prick stannar kvar i 6 veckor. Så gör du en omstart får du en prick, du kan då göra fyra stycken omstarter till inom 6 veckor utan att någonting händer. Självklart blir det ju fortfarande böter. Men inte avstängningen. 
 
Även i de här travets talanger, ungdomslöp osv, vad lär sig de kuskarna av att vara avstängda? Kanske ett val mellan att få köra ett extra provlopp från de spår de misslyckats ifrån eller avstägning kan vara något? Jag vat att det inte alltid är lätt att få tag på hästar till provlopp, men det borde gå att lösa på ett schysstare sät...
 




 
 
 

Update

Det händer inte så mycket på montéfronten just nu. Big Mama & Lynn är förmodligen sålda, väntar bara på att nya ägaren ska komma och hämta dem. Girlpower flyttade ju för några veckor sedan, och Lilo har varit sjuk. Så just nu väntar jag mest på att Lilo ska bli frisk så att jag kan börja ridträna henne lite igen. Hon är rolig och lite halvgalen. Det är nog den enda hästen som lyckats dra med mig i SKRITT! Vi var ute på en lugn tur i skogen, och jag fick inte stopp på henne. Hon bara plöjde på, kände knappt att jag drog allt jag hade i tyglarna! haha! 
 
Den här veckan, måndag tisdag, har jag jobbat på travskolan. vi har haft ett gäng med Real-elever som skulle få prova på att köra lite. Man blit ju lite fundersam på dessa så kallade "hästtjejer" när de kommer ut i stallet på eftermiddagen för att köra och knappt hälften har med sig regn/överdragskläder. Jag vet inte riktigt vad de trodde, att vi har travbanan inomhus eller att de inte skulle komma nå regn under de tre dagar de ska vara borta? Det är ju knappast så att hösten är känd för sin strålande, varma & torra dagar :S  När 2 stycken dessutom inte ens vill ha regnbyxor på sig, när vi erbjöd dem att låna från travskolan för att de är så obekvämt (!) :O  och de ska köra sulky på en lerig travbana så får man sig verkligen en funderare på vad de har innanför pannbenet. 
 
Hur som helst, det gick tillslut bra för dem i alla fall, men de var ganska rejält frysna efteråt (skyll er själva). 
 
Imorgon är min ridlektion på travskolan inställd eftersom V86 körs här på Sundbyholm imorgon. Så istället ska jag (för en gångs skull) tillbringa förmiddagen med min kära pojkvän innan han åker till jobbet. Han jobbar 14-23 typ hela hösten och jag går i skolan 8-16, så ni kan ju förstå hur mycket vi träffar varandra just nu :P dessutom jobbar jag och har ponnytävlingar på helgerna... haha! Vi sliter ju inte ut varandra direkt :P Därefter ska jag och syrran rida en tur på ponnyerna. Jag ska även titta till Monita, som ska till veterinären på torsdag för hältutredning, hon har varit halt till och från nu i ett år... Så jag hoppas verkligen att vi hittar vad felet är...
 


Älskade Monita
 
 
 
 

Nyheter!

Kan inte säga så mycket just nu... Men nu händer det grejer :)


Poison Composite!

Vilket lopp! Segern i årets upplaga av Åbys stora montépris gick till Poison Composite som gjorde ett grymt lopp. Första 500 öppnades på 1.07! varvet på 1.09! Poison & Åsa kunde sedan vinna överlägset före Hot Tub & Linda S Hedström på tangerat svenskt rekord 1.11,6! (Tidigare satt i Åby's stora montépris 2011 av Hot Tub & Åsa Svensson).
Vad kan man säga, Åsa regerar!
 


Gammal bild på Åsa & Poison Composite tagen från Google

Promedinad med grållen

I dag var en lång dag i skolan, men var helt ledig när jag kom hem. Passade på att snylta mat hos mamsen & papsen innan jag åkte till stallet. Väl där fixade jag till grållan & gick sedan ut på en promenad i raskt tempo. Vi gick i skogen, på min "ridslinga" och passade även på att jogga lite i uppförsbacken. Det är mycket roligare att "träna" när man har sällskap. I dag bestod sällskapet av en häst, men vad gör det. 
 
Lillan tyckte att det var jättekul att komma ut och gå en tur, men satan vad pigg hon blev när vi sprang i backen. Hon springer på snedden, hoppar jämfota, bockar & galopperar jättesakta bredvid mig. Väl inne igen (det var kolsvart ute så det blev inga bilder från promenaden) borstade jag henne ordentligt, flätade svansen & la på pyamasen. 
 






Veckans ämne: Vikter

Montébloggar 
 
Vilken vikt väger du helst in på inför lopp?
 
Jag vill gärna ha lite marginal till loppen. Oftast går jag upp efter loppet, ett fåtal gånger har jag gått ner i vikt & de har oftast sina förklaringar. De gånger jag har gått ner i vikt är då: 1) jag har ridit både kval & lopp och då vägt in innan loppet & sedan bytt schabrak/vojlock till en ny torr. 2) Loppet jag red blev avblåst & kördes igen 2-3 timmar senare. 
Att man går upp i vikt är rent fysiskt det som ska ske... Många påstår att de går ner i vikt på grund utav att de har svettats så mycket. Men om man svettas, så fastnar ju faktiskt den svetten i kläderna, den försvinner ju inte. Sen tror jag även att våra vågar fortfarande är liteför bristfälliga. Man väger olika på olika banor, väger du två gånger direkt efter varann med exakt samma utrustning kan vikten ha gått upp/ner något hekto.
 
Självklart tror jag att viktpendlingen även beror lite på vad förslags utrustning man har. De flesta/många rider med shabrak/vojlockar under nummervojlocken & det schabraket/vojlocken blir ju då självklart blött utav att hästen svettas & sugs upp i schabraket/vojlocken. Vissa banor har dock fortfarande "plastvojlockar" (ex. Örebro) & om man har schabraket/vojlocken över nummervojlocken sugs inte svetten upp & då blir risken för att man går ner i vikt större. 
 
Själv brukar jag försöka väga in runt 65,3-65,7. På banor med "plastvojlockar" ser jag till att ha lite mer marginal. Dessutom ser jag alltid till att ha varit på toa precis innan vägningen, så att jag inte förlorar vikt på så sätt. Dessutom brukar jag även försöka dricka ordentligt efter värmninen. Några gånger när jag inte har haft med mig tillräckligt med vikt och bara kommit upp i 65,0-65,1 brukar jag köpa både dricka och något enklare att äta. Jag vill inte äta för mycket innan loppet, då jag brukar kunna känna mig tung i magen = inte kul att rida så.
 
Vad anser du om minimivikten?
Jag tycker att minimivikten är bra. 65 kilo (med utrustning) är en vikt som de flesta enkelt kan hålla med rätt kost och utan att behöva hetsbanta. Minimivikten infördes för att motverka anorexia & hetsbantning inom montén. Det krävs inte samma hysteriska viktkontroll som finns bland annat inom galoppen. 
Jag vet att en hel del ryttare släpar med sig mängder utav blyvikteroch anser att vikten borde sänkas. Till en viss del kan jag hålla med om det & jag tycker att ca 60 kg fortfarande skulle kunna vara okej. Men majoriteten av ryttarna är vuxna och som vuxen väger man i regel mer än vad man gör som 16-åring. Visst är många utav ryttarna idag små, unga och väldigt smala. 
 
Det är ju självklart så att man som tränare inte gärna låter hästen släpa runt på mer vikt än vad de andra hästarna går med & därför vill ha en ryttare som väger in hyfsat nära minimivikten. Hade minimivikten inte funnits vill tränaren självklart ha en så lätt (&duktig) ryttare som möjligt & då är jag övertygad att hetsbantningen ökar.
 
Jag har varit med & ridit i ganska många år nu & stod själv där som 19-åring med 10-15 kilo extra vikter, vilket jag inte behöver idag. Jag vet att det är jobbigt att släpa alla vikter. Men jag tycker ändå att det är en mycket bra minimivikt. Många små & lätta ryttare (absolut inte alla!) är just för små & lätta, de orkar inte hålla emot de större och lite starkare hästarna. Jag har sett alltför många hästar fara iväg okontrollerat, antingen i trav eller full galopp, med någon liten tjej  hängandes i tyglarna. Att vara montéryttare är fysiskt påfrestande och det krävs en hel del utav ryttaren, både konditionsmässigt & i styrka. 
 
Som sagt, nu släpar jag inte alls lika mycket vikter, oftast räcker detmed ett tjockare schabrak, gelepadd & en teddypadd. Ibland har jag lite bly i stövlarna oxå ;)
 
Utanför travbloggarnas ämne, men jag känner ändå att detta är relevant inom ämnet.

Jag är ju fortfarande väldigt engagerad inom ponnytravet & även där mycket inom montén. När minimivikten infördes i "stora" travet infördes även vikter inom ponnytravet. Tidigare hade vi bara gått efter propotionalitet. "Felet" ponnytravet gjorde var att införa maxvikter (45 kg kat A, 60 kg kat B). Det som hände medponnymontén var att barnen nu började banta, de vågar inte äta eller dricka något under tävlingdagen, vilket leder till svimfärdiga  barn som ska ut & rida lopp. 
 
Jag förstår på ett sätt att  en maxvikt infördes. Men problemet nu är att barnen svälter sig själva, ryttarna (framförallt kat.A) är inte längre propotionerliga de är ofta väldigt långa & vet själva om det, men rider ändå förde klarar vikten. Nu tycker inte jag att längden i sig är så jätteallvarlig, men när ryttare på nästan 160 cm rider på shettisar på knappa metern så har det gått för långt. Förr var ryttarna mindre, de vägde fortfarande inte så mycket mer men var betydligt kortare. 
 
Jag vet flertalet små (framförallt shettis-) ryttare som inte får rida längre då de inte klarar vikten. de är absolut inte för tjocka eller för långa. Härom dagen pratade jag med en mamma vars son rider monté på shettis. Den killen är jätteliten & lätt, men han är nu bara ett kilo från maxvikten (på grund utav att han just är en kille=tyngre) och är jätteledsen på grund av detta. Han har börjat peta i maten veckan innan tävling & äter ingenting den dag han ska rida loppet. Rent sagt tragiskt! 
 
Här är några riktigt gamla bilder på mig från mitt första montéår. Samt en bild från 2009 på mig & russet Tejas Monique :)



 

Rosa whiteboard penna!

Hur coooloooolt är inte det! Vi hade fått det nu till travskolan, vilket innebär att jag är vill skriva hur mycket som helst på tavlan, bara för att den är så fiiin!
 
I dag på ridlektionen fick eleverna rida en caprillibana. först i skritt & sedan i trav. Banan gick ut på att de skulle stå upp i lätt sits över 5 stycken bommar, göra en volt innanför 4 bommar lagda i en kvadrat för att sedan svänga vänster & rida slalom varannan gång & nästa gång svänga höger och istället göra halt innanför två bommar för att sedan börja om vid cavalettibommarna. 
 
Det var bara 3 elever idag, vilket gjorde att de fick gott om plats. Eleverna verkade uppskatta övningen & ville inte sluta när lektionen var slut! haha!
 
Nästa vecka ska vi "hoppa" dvs trava över 10-20 cm höga hinder :P
 


 
Måste bara lägga upp 2 bilder på mina ligistbebisar! 
 



Veckans ämne: Roligast i sommar

Nu verkar det som att veckans ämne i Facebookgruppen travbloggar har dragit igång igen. Missade skriva förra veckan som var just "Roligast i sommar", så jag försöker skriva ihop det nu istället. Sitter & funderar lite över vad som var roligast. Det hände inte så mycket för mig i sommras. Visserligen fick vi 2 stycken underbara små russföl, men jag tänker just i montéväg. Red några lopp, lite banjobb... Men inget som var så där lite extra. Så jag tror nog att mitt montéläger för ponnymontéryttarna var roligast. Framförallt just på grund av den uppskattning jag fick under den veckan.

Så jag kan skriva lite kort om mitt montéläger.

På måndagen när det hela drog igång var jag på Lindesberg & red lopp. Lyckades knipa sista pengen trots galopp varvet kvar. Min kuse blev lite generade när hästen framför galopperade & då tyckte han att han oxå kunde passa på. När jag sedan kom hem på kvällen fick eleverna rida ett pass parkeringen,så att jag kunde se hur de red & hur de fungerade ihop med sina ponnyer. Under veckan fick eleverna träna på sin sits i montén, vi övade både på marken, på gunghästar, i skritt & trav i lugna tempon på parkeringen & slutligen även fort på banan. Dessutom fick de träna en "montékonbana" på ridbanan. Den gick ut på att eleverna voltade ett varv, red en båge genom tre konpar (passering av framförvarande ekipage) slalom (sick-sacka sig fram, hitta luckor i loppen) & slutligen spurta en raka (upploppet). Konbanan var betydligt mer uppskattad än vad jag trodde den skulle vara. 

Eleverna fick även göra studiebesök på travet under en tävlingsdag. Tyvärr var det inget montélopp den dagen, utan bara ett kval. Under studiebesöket fick de en lista med frågor som de skulle få besvarade under kvällen. Frågorna handlade framförallt om monté. De skulle fråga tränare & montéryttare om träning av montéhästar, speciell utrustning, vad som är viktigt att tänka på i montén & även fråga ryttarna om de tränade på något sätt förutom ridningen d.v.s. jogga, gym osv. Det gick lite sent till en början, men efter ett tag kom de igång ordentligt.

 

En eftermiddag hade vi även ett litet fyspass. Då fick eleverna jogga lite, göra några styrkeövningar som är bra just för montéryttare, jogga lite till & sedan rida ett "youtube-lopp". Det blev många skratt under det fyspasset & trötta elever. 

Sista kvälen gick vi iväg med några utav ponnyerna till badet för att bada med hästarna. Då det är en ganska liten badplats kunde vi inte ta med alla ponnyerna, utan endast ett fåtal som vi visste skulle gå ner i vattnet. Eleverna fick då turas om att simma lite med hästarna. 

Som avslutning på lägret hade vi en lagtävling som bestod av ett kortare montélopp samt en "montéstafett" lite slalom, volt & spurt. Det var rejält laddade elever som satte voltningen prickfritt, hejade på varandra i staffeten och sedan trötta men glada packade ihop sina prylar från veckan och åkte hem.

 sitsträning på gunghästarna

 

hela gänget joggar fram inför ett pass på banan


Voltträning



Sitsträning på banan



Fys-pass
jobbigt med armhävningar


Michelle (Tony Wallins dotter) kämpar med knäböjen


 

jobbigt med plankan...


jogging tillbaka efter styrkepasset


trötta tjejer som försöker rida youtube-lopp 


 Michelle & Filippa av Friheten


Emelie & Missy 


Mulle får en kram efter passet av Tove


Hela gänget skrittar hemmåt efter sista banpasset.


 


Gaaah!!!

Blev precis uppringd av Ma-Lo från travet, de vill att jag ska rida Eleven Pride i montéloppet & jag har egentligen intervjuer till D-uppsatsen inbokade... Panik! Hur gör jag?!

 

EDIT: Det har löst sig, Emma Wahlberg hoppar upp istället för mig.Lite tråkigt att missa en uppsittning. Dockmåste ju skolan nästan gå före... Hade det bara varit en intervju idag hade det inte varit något problem, men nu hade vi två intervjuer inbokade, vilket gör det hela lite mer omständigt....


Sjuuukt duktig!!!

Efter skolan idag åkte jag som vanligt ut till stallet, fixade till min pålle & körde henne en sväng. Hon var galet pigg btw! Vid halv nio var jag klar att åka från stallet, svängde in på ICA för att köpa mjölk. När jag kom hem var jag såklart rätt trött & orkade inte laga mat. Så planen var att bara dricka en kopp té & äta mina choco pops :P Men när jag kollar om jag har någon matlåda i frysen (till lunch imorgon) upptäcker jag att allt i övre facket är tinat. Då har det gått en säkring, så frysen har varit avstäng alldeles för länge! Som tur är var det bara det övre facket som tinat, men det var där alla känsliga saker låg oxå. Valet stod mellan att kasta allt (mestadels köttfärs, kyckling & korv) eller att tillaga det! Tack gode gud att jag aldrig har mycket mat i varken kyl eller frys! (kylen hade ju självklart oxå varit utan el, men där fanns ingenting(!) som blir dåligt av att stå framme). 
 
Så jag fick helt enkelt ställa mig och laga mat. 4 matlådor blev det, 2 stycken med spagetti & "Pelles kyckling" (kycklingfilée, krossade tomater, vitlök & mozzarela) & 2 stycken med pastaskruvar & köttfärssås. Korven lajag i kylen och hoppas jag kan hitta på något med den imorgon. 
 




Montéutbildningen 8 september

I lördagsvardet montékurs på Solvalla. Över 30 personer var vi som kom dit för att lyssna på föreläsningarna och vi var 12 stycken som hade med häst till de praktiska passen.
 
Allt som allt tyckte jag att kursen var bra & jag har fått lite extra inspiration till vad jag ska prata om på montékursen på Sundbyholm som jag ska hålla i vår (förhoppningsvis montéläger nästa sommar igen, jag skaäven försöka få in "storhäst-ekipage" till kurserna).
 
Dagen började med en "lunch", måste ju säga att jag är lite besviken på den punkten. Jag hade förväntat mig lunch, inte lite kaninmat... Jag har inget emot att äta sallad, men den  var ju typ ingenting att äta. Jag är ju van att äta "riktig" mat till lunch. 


 
Patric Friberg, personlig tränare som håller i galppens fystester föreläste om kost och träning. Det mesta han sa var saker jag redan visste (annars måste jag nästan skämmas, har ändå läst på GIH till idrottslärare nu i drygt 4 år!). Det jag gillade framförallt av hans föreläsning var att han hade konkreta tips på övningar samt riktlijer på vad man som minst bör orka som montéryttare. Jag har redan några övningar, men nu fick jag ytteligare lite att komplettera dessa med.


 
Varje gång jag får såna här föreläsningar ökar min motivation att komma igång mer med tränignen & kanske äta lite bättre. Men sen kommer jag in i vardagen, som just nu består av skola & arbete med D-uppsatsen 9-16 vilken innebär att jag åker hemifrån kl 7.00 och är hemma igen runt 18. Då ska grållan hinna köras & skötas om, ev. ska någon ponny hinna köras & ev. skolarbete ska fixas. Så det blir helt enkelt inte så mycket tid över...
 
Efter Patric kom Daniel dit för att prata framförallt om startmoment. Även här var det saker jag kan och själv försöker tipsa mina egna elever om. Just gällande voltandet är något jag måste kunna (teoretiskt) hur det går till i och med att jag håller i licenskurserna för ponnytravet på min hemmabana. Men det är alltid nyttigt att repetera, framförallt närdet kommer till dubbla springspår & springband. 
 
Dessutom skulle jag ha haft med mig bilder på 1-åringarna att ge till Daniel som ska hjälpa till med försäljningen, men de glömde jag såklart :P
 
När Daniel var klar var det en liten kort bensträckare och därefter tog Linda S Hedström över för att prata lite om ridstilar. Det var nog Lindas pass jag kände var mest givande. Jag har varit ganska rätt ute med min sits tidigare känns det som, jag måste bara försöka få ner rumpan lite mer... Hon visade även en film på monté från Frankrike. Jag har sett några lopp förrut, men då red de inte så här snyggt. Det var verkligen motoiverande att se hur snyggt de red (om vi bortser från drivningar och sånt)! Hon visade även och gav tips på hur hon sadlar till lopp.



Därefter fick vi rida ett pass. Vi började med att rida på stallbacken runt på en stor volt i skritt för att fö känna på hur vi skulle sitta. Linda & Stina gick runt & hjälpte till och kom med tips. Därefter fick vi gå ut på banan för att rida 3 provstarter & då även tänka lite extra på hur vi satt. 
 
Efter ridningen gick vi tillbaka in för att prata om passet samt kolla på filmen från starterna. 
 


Efter genomgången var kursen slut, så vi gick tillbaka ut i stallet för att linda på hästarna, lasta & åka hem.


 
 
Här kommer även ett gäng bilder som jag har fått från snälla Gabriella (montebloggen.se)
 


















 

På väg!

Sitter i bilen nu på väg till Solvalla. Det är montékurs där idag, vilket ska bli riktigt kul! Bak i transporten står snällaste Big Mama som jag fick låna av Pelle idag. Hon är finklädd med knopp i pannan & rosa bandage :)

Rapport om hur det har varit kommer senare! Ska försöka fixa bilder på något sätt oxå :)


Kurs imorgon!

Snart är det dags! Imorgon lastar jag in Big Mama & åker till Solvalla för montékurs! Ska bli grymt kul! Mama är så himla snäll att ha med sig oxå,så det gårnog bra :D

Kvällen

 

Det var ju som sagt tjejkväll på travet idag. Tjejkväll är väl kanske att ta i... Tanternas afton borde det kanske vara. Det var i alla fall mat, lite priser, kuskintervjuer med bl.a Magda Siminski och spel. Kim Eriksson kom även upp en sväng, med både dress & väst till Stefans stora besvikelse. Västen var just som skydd mot Stefan enligt Kim. Till Stefans stora förtjusning började Kim knäppa upp dressen, ta av västen & tröjan. Stefan blev så till sig att han inte visste vad han sa & halvt började stamma! Haha! ;)

Maten var iaf helt okej, men som vanligt lassade jag på mängder och åt knappt hälften... Jag & syrran har svårt för det där med bufféer & att ta lagom mycket :S

 



Tjejkväll på travet!

Är på väg hem från tåget nu. Klockan 17.00 ska jag vara på travet med tjejerna för tjejkväll, vad nu det innebär. Bea's påhitt :P

Innan dess måste jag hinna till stallet för att ta hand om Lillan & sedan snygga till mig själv lite. Så nu ska jag kasta mig in i lägenheten, rafsa ihop smink, kläder & plattång för att åka i ilfart till stallet. Imorgon måste jag hinna köra lilla skruttan!


Mantorp 3/9-12

Gårdagens lopp då.

Nu bekantskap med hästen Claire S.I.R. Ett väldigt trevligt sto i hyfsad storlek. Red en lugn värmning med några bakvarv & en provstart. Ägarna sa att hon kunde bli stark, så jag fick rida på cresendo i värmningen, men hon låg inte på någonting, utan tuffade bara på i sitt tempo.

Till loppet sen bytte vi till hennes vanliga bett, ett rakt gummibett. Jag fick direktiven att rida ett snällt lopp samt att hon gynnades av ett högre tempo, då hon inte var så speedig. Vi var något sena i starten, då de sagt att hon var väldigt rapp iväg men hon var väldigt lugn även då.
Vi lyckades i alla fall smita med invändigt hela lopp, tack gode Gud för det var kaos i spåren!! Verkade som att ingen kunde bestämma sig för vart de ville ligga. 500 kvar styrde jag ut i andra & ryckte tussarna då hästen framför verkade kall, men den svarade upp & det var istället min häst som blev kall. Sista 100 metrarna var hon rejält trött så jag beslöt mig att inte pressa henne så mycket. Då gick 2 till om henne, men jag tycker det känns onödigt att pressa hästen för att slåss om 0:or. Om jag blir andra eller fjärde utan pengar gör absolut ingen skillnad!

Så det var ju ett mindre lyckat lopp... Det gick inte så mycket bättre för Henke som jag åkte dit med. Han blev 1:a utan pengar.

Däremot shoppade jag lite (åt bästa Erica) i shoppen. Ett par gamascher & en pullplatta. Älskar Mantorp-shoppen! De har så mycket roliga saker där & dessutom till bra priser :D

Blev inga bilder igår, så jag bjuder på några gamla istället. Jag & Reisa Å från förra sommaren samt bilder från mitt sista lopp på min älskade & saknade Last Hood "Lasse". Det var hans absolut sista lopp innan han åkte till hästhimlen & han var kanonbra i det loppet, min lilla kämpe!


Strumporna

Fick hem strumporna idag. De va riktigt snygga & blir nog bra att rida i. Vi får se om det finns någon tur i dem ikväll :)


Edit: har ridit med dem nu. Grymma.


Packning!

Lite bilder från hur det kan se ut när jag packar...
Dress
Ridbyxor Montébyxorna ligger i lägenheten, ska försöka hinna hämta dem....
 
Strumpor ska försöka hinna förbi ICA och hämta upp mina nya fotbollstrumpor som kom i fredags...
 

 
Handskar något skitigt :P
 
 
Hjälm & Stövlar
 
 
Säkerhetsväst gammal och sliten,men väldigt skön!
 
 
Alla kläderna packas i en gympapåse :) Har två, väldigt bra att lägga rena kläder i samt skitiga efter loppen.
 
Sadelgjordar En lång, en kortare, övergjord & skarvrem till övergjorden
 
 
 
Brösta
 

 
Sadel
 

 
Teddypaddar 2 stycken
 
 
Gelepadd
 

 
Vojlockar & schabrak i olika vikter, beroende på vad som behövs
 
 
Tyglar 2 par, ett par med handstroppar, ett par utan. Så att det finns möjlighet att rida med dubbla tyglar eller handstroppstyglar.
 
 
Pisk 3 stycken
 
 
Är lite svag för min nya rosa "bling"-pisk :)
 
 
"Bra att ha"-handduk
 

 
"Bra att ha"-rycktussar
 

 
Jag tror att jag har fått med det mesta nu som jag brukar ha i min väska... Ett par glasögon oxå :) Men de glömde jag :/ dessutom börjar de bli väldigt slintna, så det lutar mot att jag får införskaffa mig ett par nya ikväll  på Mantorp-shoppen :D
 
Kram kram!
 
 

Macaroooons!

Syrran & jag har länge sagt att vi ska baka macarones. När vi va på kryssning i somras serverades det macarones som vi näst intill föråt oss på. Så igår kom den stora dagen. Vi åkte iväg till ICA Maxi för att köpa ingredienserna & satte sedan igång. Vi gjorde hallonmacarones & hasselnöt-/chokladmacarones.

Resultatet blev väl så där... Lovar att jag aldrig mer ska klaga på masterchef-kockarna när de misslyckas!!! Våra blev VÄLDIGT goda, men desto mindre snygga :S
Till nästa gång jobbar vi på den estetiska biten :)


Rosa sele?

Fick mail av Lovisa för några dagar sedan, hon hade hittat en komplett sele, i rosa! Jag vet inte riktigt vad jag faktiskt tycker om det... Det bästa var ju priset, den var inte alls dyr. & Lilla grå är riktigt snygg i rosa, men ja vet inte... Ska man satsa på en rosa sele eller blir det för mycket??

RSS 2.0