Film från provloppet

Här är filmen från provloppet. Tyvärr lite skakigt då det saknades stativ till kameran.


Provlopp igen!

Usch vad dålig jag har varit den här veckan (igen!) på att blogga. Jag har två inlägg halvfärdiga inlägg som ligger i utkast och väntar på att publiceras, men jag måste lägga in bilder och bilderna ligger på en annan dator :/ 
 
Men men. Vi tränar på här hemma & idag var det dags för provlopp igen. Vi körde en rejäl värmning eftersom hon var så taggad förra gången. Så vi joggade 5 bakvarv i hyfsat högt tempo och vände sedan upp och körde 2140 meter i 30-40 tempo. Efter att ha vilat, druckit någon klunk vatten och bytt till sulky så körde vi ut igen. Den här veckan var det två sulky- & 4 montéhästar anmälda, men då den andra sulkyhästen var struken så blev vi ensamma  på första volten. Lillan fick volta själv på spår 1 och skötte sig riktigt bra. Hon blev arg när jag skulle bromsa henne i första starten och lite ivrig i andra, men tredje gjorde hon riktigt bra. Vi fick som väntat ledningen och låg där till ca varvet kvar, då gick en av montéhästarna om, men den galopperade snart och när den stydre ut blev Lillan lite fundersam och vinglade till lite men kom snabbt rätt igen. 
 
In i sista sväng hade hon fortfarande ledningen och när vi kom in på upploppet (ca 200m kvar) så styrde en av montéhästarna ut för att pressa och gå om, men då bet Lillan i och vägrade släppa ledningen. Så hon satte upp tempot, bet ihop och lyckades hålla kvar sin ledning (även om den var knapp) in i mål.
 
Första 500 gick 28,0. 1000 på 26,0 och totaltiden blev 24,0. Hon gick alltså ca 21 sista varvet och 19,0 sista 500. Då gasade vi ändå inte förrän den var 200-250 meter kvar, så det vore kul att veta hur fort hon gick sista 200! :D
 
Mamma har både film & bilder som kommer upp inom kort!
 
Defilering
 
 
Provstart
 
Provstart
 
Start nr 1
Start 2
 
Start 2
 
Skrittad och duschad på väg tillbaka till boxen.

Vem är bloggaren?

Hittade en gammal bild på en tjej som idag bloggar och har väl hyfsat många läsare (om jag fattat det hela rätt). 
 
 
Är det någon som ser vem det är?
 
 
 

Bilder från badet

Här kommer Erica's bilder från när vi var iväg och badade. De är proffsigt tagna med hjälp av mobilkameran & många dessutom från ryggen på två pållar som INTE ville stå still :P
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mitt nya hjälöverdrag!

Beställde ett nytt hjälmövergrag för någon vecka sedan & fick hem det igår. Är riktigt nöjd med det och ska nog beställa fler i lite andra färgkombinationer. Nu återstår det bara att införskaffa den där jockeyhjälmen...

Pulsbaserad intervallträning & hektiskt schema!

Så var det dags för lilla gråa skruttan idag igen att träna. Jag har det rätt körigt den här veckan då jag har hoppat in och jobbar alla lektioner för den andra idrottläraren också, vilket blir cr 115-120% under den här vekan. Igår var det styrelsemöte med ponnytravet, idag kval med travskolans ponnyer, imorgon ridkurs 17-18 & träningskurs 18-20, på torsdag putsning av vagn & selar (förhoppningsvis hinna köra Lillan igen) & sen på fredag är det balkörning med ponnyerna, lördag 75-års firande hos mormor & söndag på plats på Solvalla för ELITLOPPET!!!!
 
I dag körde vi som sagt med pulsbandet. Leffe köpte för några veckor sedan en pulsmätare som man kan ha när man kör eller rider & den använde vi oss utav idag. 
 
Pulsmätaren har olika steg (1-5) från och med att man kommer upp till 100 i puls. Steg 1 som är lågintensiv träning ligger mellan 100- 129, steg 2 är lite hårdare träning, medelintensitiv träning och ligger mellan 130-159. Steg 3 är då medelhög träning som ligger mellan 160-184 och sen steg 4 högintensiv träning mellan 185-205. Steg 5 är väldigt högintensiv träning och där ska man inte ligga under träningspassen då träningen kan bryta ner istället för att bli uppbyggande.
 
Jag körde 6 intervaller på Hockey's slinga och anpassade tempot efter pulsmätaren. På raksträckan låg vi på 3:an i överkant & underkant 4:an. När vi kom till backen gick pulsen direkt upp och låg i överkant på 4:de nivån. Korta stunder, när det var som brantast gick pulsen upp till 206-210.
 
Mellan varje intervall skrittade vi tills pulsen låg mellan 100-105. Efter intervallerna joggade vi av och skrittade sista biten hem. Under skritten kom hon aldrig ner under 78, men så fort jag hoppade ur vagnen var pulsen nere på 70, när vagnen var av var pulsen nere på 65 & när huvudlaget var av låg pulsen nere på 55.
 
Min nya älskling <3
 
gråa pållen springer!
 
 

Dags igen för montéläger!

Nu börjar det att dra ihop sig igen för montéläger! 
Under v. 27 är det återigen dags för montéläger på Sundbyholms travbana! 
 
 
Förra året var lägret en mycket uppskattad vecka och vi hoppas på samma respons i år.
Under veckan kommer vi att träna både oss själva och våra ponnyer. Vi kommer att prata och diskutera om montéponnyns träning, balansering, utrustning och taktik. Vi kommer att rida en montébana, rida fort på banan, öva voltning och ha sitsträning. Vi kommer öva balans och både prata och pröva på  fys-träning för montéryttare och även diskutera endel kost. Vad behöver vi äta och varför. Vi kommer även att se på filmer med montélopp, kolla på olika ridstilar och även filma vår egen ridning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Intervallträning, licenskurs, eurovision, hagfix & bad!

Phuu! Det har varit precis fullt upp hela helgen! Igår så stack jag ut och körde Lillan redan vid 9 på morgonen. Vi körde som vanligt intervaller på Hockey's slinga. Hon skötte sig riktigt bra redan från början den här gången och studsade inte en enda gång med rumpen. Vi körde 5 intervaller och joggade sedan hem igen. Efter att ha plockat av vagnen och ställt upp henne på gången pulsade jag och hon hade redan då låga 59 i puls. 
 
Bild från förra sommaren
 
Efter jobbet fick hon gå in i boxen för att kissa, dricka och vila lite undertiden som jag sprang in och bytte om till träningskläder. Släpte ut Lillan i hagen igen och åkte in till stan för att köra ett "Spinning - Distans"pass på 60 minuter ihop med syrran. Det var så sjukt kul, lagom jobbigt & väldigt svettigt! 
 
Direkt efter spinningen var det bara att köra som en Formel1-förare ut till travet för att ha provlopp med licenstagarna. Eleverna skötte sig riktigt bra och börjar verkligen få koll på voltningen nu. Efter licenskursen fixade jag iordning i travskolestallet, åkte hem och fixade till  min egen häst och sedan iväg till mamma & pappa för att byta om och duscha. Mamma klippte håret på Pelle och sen gick vi över till fam. Ström för att äta middag och sedan kolla på Eurovisionfinalen. 
 
Av det lilla jag hört sedan tidigare hejade jag på Danmark, men gillade även både Vitrysslands och Islands låtar riktigt bra, men tyckte helt klart att rätt låt vann. Halv ett åkte vi hem till oss och ramlade i säng. 
 
Dagen idag började med hagfix till ponnyerna. Två av ponnyhagarna  var genomgådda och klara, där går ponnyerna nu. Nästa helg kommer Linns 1-åriga russto och 2-åringa shettissto som ska gå på bete ihop med våra 1-åriga russton, så idag fixade vi till den tredje hagen, där det är tänkt att alla småtjejerna ska gå. Panter fick följa med hem till vinterhagen igen för att veterinären ska kunna kolla igenom honom lite. Jarita fick byta till hagen Panter gått i då den är lite mindre och Lovisa får inte tag på henne i dan stora hagen. Filippa var med och lekte med pinnar... eller grenar... mindre träd... Nu är det bara två hagar kvar som måste fixas. Sen så har vi 3 hagar kvar, men de behöver vi förhoppningsvis inte använda i år.
Filippa med sin "pinne"
 
Ponnymaffian
 
Tre generationen ljusbrunt. Monita (mamma & mormor), Måntuva (dotter och barnbarn) & Montró (dotter och mamma).
 
Monita med sin andra dotter Måntoka (svarta)och dotterdotter Måntuva.
 
Montró, Måntuva, Monita & Måntoka
 
 
 
 
Även Lillan & Delicious har fått gå på lite gräs nu under helgen, något som var mycket uppskattat av tjejerna!
 

 
 
Efter hagfixet lastade jag Lillan på transporten och åkte iväg till Biby för att göra ett första försök att simträna ihop med Erica & Trollglänta. Lillan var riktigt modig fram till vattnet och gjorde ett jätteskutt rakt ut, men studsade lika fort upp igen och ville sen inte riktigt gå ner i vattnet igen. Trollan var mer tveksam att gå i, men när hon väl var i vattnet stannade hon där. Lillan stod tillsist med åtminstonde framhovarna i vattnet och tittade på Trollis som plaskade på så att vattnet stänkte överallt. Vi får nog träna lite mer på att doppa fötterna i vattnet innan vi börjad bada ordentligt. 
 
Vi tog lite bilder med Ericas mobilkamera, så några bilder kan ni i alla fall få sen när jag fått dem från henne :)

Banjobb för Delicious Dynamite & Pearly's King

I Söndags var vi på banan med Deli & Arvid (Pearly's King). De har ännu inte varit på banan så många många gånger och fick mest tuffa på i bakvarv och träna på att bara komma upp i lite mer tempon. De liggar ganska långt efter med träningen, p.g.a. sena operationer för lösa benbitar. Men det ska nog bli ordning på dem oxå tillslut :) 
 
Jag lyckades i alla fall få  några bilderpå dem.
 
Arvid till vänster & Deli till höger
 
Arvid
 
 
Delicious
 
Arvid - close up! 
 
Delicious - Divan som lyckas se överlägsen ut till och med på bild genom att lite nonchalant blunda! :P
 
 
 
 

Bilder från provloppet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Provlopp 14 maj

I går var det dags för provlopp igen. Denna gång var det riktigt många hästar med 8 sulkyhästar och 4 monté. Jag och Lillan hade fått spår 5 igen på första volten. 
 
Redan i värmningen kände jag att hon var riktigt taggad och joggade 5 bakvarv i 2.00-2.10 tempo (hade lånat Leffes GPS-klocka) vände sedan upp och lät henne gå 1200 meter i 1.40- tempo. Vi åkte sedan upp till stallet, vilade 10 minuter och satte sedan på sulkyn. Vi körde ut, deflierade och gjorde provstart. Lillan satte iväg i 180 kyck i provstarten. När vi skulle räta in oss till första starten blev det lite rörigt och några hästar kom ivägen för oss precis efter jag gjort en halvsnäv sväng & då ställde sig Lillan käpprätt upp på  bakbenen. Hon vred sig runt och vagnen stod på tvären och höll på att välta, så att jag halvt gled ur vagnen och lyckades på något sätt få den att komma rakt igen och samtidigt klamra mig upp på sidan av sitsen och fortfarande hålla i tömmarna. Samtidigt pratade jag med Lillan och ptroo:ade för att få henne att lugna sig, vilket hon gjorde ganska snabbt. Efter en extremt snabb koll körde jag bort till mamma & Erica (som stod vid mål) så att de fick hålla i henne undertiden jag kontrollerade att allt fortfarande satt som de skulle. Uppcheckskroken hade gått av så vi fäste checken i bröstan & hon fick gå utan check. 
 
Efter Lillans lilla bravad rättade alla sedan snabbt in sig och alla tre starterna flöt på fint och snabbt. Lillan var ruskigt snabb iväg i alla starterna! När vi väl fick köra loppet så tog jag upp henne och la henne i rygg invändigt. Hon travade med bra och lyckades hålla ordning på benen hela loppet. 
 
Det var ganska geggigt på banan eftersom det regnade precis innan vi skulle köra, så hon var lite tveksam till en början med att gå upp i rygg ordentligt. Men efter att ha petat lite på henne med pisken var hon snabbt uppe i rygg på den framför. Där låg vi i princip hela loppet, men när det var ca 300 m kvar blev hästen framför "min rygghäst "trött så då styrde "min rygghäst" ut och vi följde med i rygg på den. Sista biten (50 m kvar) på upploppet fick hon faktiskt pröva att gå om lite och svarade direkt framåt. 
 
Jag är väldigt nöjd med henne trots vårt lilla missöde i början. Nu var hon ändå väldigt cool och stannade istället för att få panik och springa iväg. När vi pulsade efter loppet idag låg hon på relativt låga 85 i puls.
 
Mamma var med och fotade men har bilderna hos sig, men de kommer upp här så snart som möjligt!

Sthlm idag

I dag åkte jag upp till Sthlm för att lämna in uppsatsen för publicering. Jag tog tåget dit och tänkte köpa en SMS-biljett till tunnelbanan, men efter 15 minuters grejande och jag fortfarande inte hade fått ordning på det så beslöt jag mig för att gå! Det tar inte jättelång tid att gå, ca 30 minuter, men med tunnelbanan tar det 4 minuter :/ Lämnade in och fixade med uppsatsen och på vägen hem var det riktigt surt att gå för då visste jag att jag skulle missa tåget precis och bli tvungen att vänta i två timmar till nästa tåg. Inte jättekul, framörallt när man vet att man skulle hunnit med tåget om man kunnat ta tunnelbanan >(
 
 
Som tur är var det i alla fall riktigt fint väder och jag såg en mycket fin buss på vägen till skolan :D
 

Uppladdning inför provloppet

På tisdag är det dags för Lillan igen att springa provlopp. Så i söndags tog vi en liten ridtur. Vi red bort till Hockey's slinga och hon fick gå tre "intervall"-varv. Det gick inte direkt fort utan vi höll oss runt 2.10-2.20 tempo under själva intervallen och skrittade som vanligt ner för backen. Hon var som vanligt pigg och glad, men har lite svårt att hålla koll på sina långa ben när vi rider i lite mer tempo. Jag testade även att rida henne med dubbla tyglar för första gången och satte ena paret i spärrgrimman och jag tyckte att det passade damen bra. Hon är ju väldigt känslig i munnen så att kunna hålla henne i spärrgrimman istället för munnen fungerade bra. 
 
Nöjd matte :)
 
Dubbla tyglar
 
 
Massa smaskig mat efter jobbet! 
 
 

"second place - first loser"

Så var det verkligen hela dagen igår! Våra ponnyer startade i 3 lopp. QP i 2 travlopp & Montró i montéloppet.
 
Först ut var Qp. Vi har haft lite problem med henna att hon ska springa och bryta, framförallt när hon springer själv i ledningen. Så idag testade vi med huvudstång för första gången, något som inte var uppskattat, så jag fick springa med henne i volten då hon ansåg att det inte gick att svänga med den där djävulsmanicken fastsatt. Efter en lite halvknackig start kom hon i alla fall i väg och kunde dra i lednignen. I sista sväng blev hon dock sur och skrittade nästan genom hela kurvan. Hon kände sig lite ensam och ville springa ut! Men när hästen som senare vann loppet kom upp berdvid blev det fart på benen igen. Hon masa sig i alla fram till en andraplats på nya rekordet 3.08. Däremot är det surt att veta att ponnykräket förmodligen vunnit om hon bara hade kunnat hålla sitt tempo genom sista sväng och inte fungera på att ta en fikarast.
 
Film på QP's lopp finns här! 
 
 
 
Nästa ponny ut var Montró i montén. Hon startade på 140 meters tillägg och har tränat otroligt bra hemma, så vi hade rätt höga förhoppningar. Hon gick iväg rätt hyfsat med drar på 2 galopper, en vid ca 1100 kvar och en vid 900 kvar. Tyvärr förlorar hon så otroligt mcket på galopperna :( Hon gick ändå 1.59,0 i loppet, vilket är knappt 3 sekunder långsammare än travrekordet, något man brukar kunna vinna montéloppen på, framförallt med intervallhandicappningen, men nej. Idag var det självklart en ponny som stod framför som skulle tangera sitt travrekord, i monté! Den gick ruskigt bra och jättegrattis till dem, men det känns alltid lite småsurt att bli tvåa när ponnyn gör sånt kanonlopp!
 
Hur som helst, Montró gick under 2 minuter i monté för första gången och är just nu sveriges snabbaste montéponny :D :P Vi hoppas på att hon ska kunna plocka några sekunder till  under sadel och vi har siktet inställt på monté SM på Kalmar i oktober!
 
Montrós lopp hittas du här!
Thildas fantastiska ;) sits här beror på alldeles för långa tyglar som hon dessutom gled på :P Detta ska nu åtgärdas och sys om :D
 
Sista loppet för dagen var ett travlopp för QP igen. Hon stod nu p 80 meters tillägg. Trots en lite seg start arbetade hon sig snabbt uppåt och tuffade på fint framåt. Till det här loppet hade vi dessutom satt på en murphy, vilket gjorde att hon sprang ännu lite rakare. Tyvärr stod det ju en ostartad ponny med kanonfin kvaltid på start & de är alltid svåra att komma ikapp. Men QP jobbade på bra och var inte så långt efter i mål. Den stackaren fick gå bra fort redan i sitt första lopp för att vinna. QP stod för en imponerande rekordsänkning till 2.54,8. Totalt sänkte hon sig nästan 16 sekunder under den här tävlingdagen!
 
QP's andra lopp finns här!
 
 

Galoppintervaller med Moet Royal

I fredags var jag ute med Thomas häst Moet Royal. Han har inte riktigt fått ordning på henne och vet inte längre vad han ska hitta på, så nu ska vi testa att ridträna henne och då framförallt galoppintervaller och dressyr. Så i fredags red jag henne för första gången. Hon är ganska mycket riden sedan tidigare så att själva ridningen var det inga problem med, men Pelle var ändå med när jag hoppade upp. 
 
Jag joggade bort till Håkan B's slinga och till tungsanden och där fattade vi galopp. Första 2 intervallerna fattade hon inte riktigt att hon faktiskt fick galoppera, men tredje och fjärde intervallen fattade hon galoppen nästan på en gång och då gick det jättebra. 
 
 

Solvalla lördag & Mantorp söndag...

På söndag åker jag iväg till Mantorp och sitter upp på Born to Move i montéloppet. Jag har knappt kollat hur konkurensen ser ut, men jag har välinga större förhoppningar. Vi får ta loppet lite som det kommer. Lite rolig fakta om hästen är att den är resultatet av en tjuvbetäckning (enligt min mycket säkra källa: Pelle). 
 
Hästen längst till höger i bild...
 
Hästen var med i samma provlopp som mig och Lillan förra torsdagen. Tyvärr var jag lite för fokuserad på min egen häst då, så jag har ingen aning om hur den var. Jag kommer bara ihåg att den hade lång man :P
 
Imorgon däremot är det dags för valla, men ponnytrav. Jag, Thilda & Sara ska åka med Montró & Qalazpuff som båda ska åredebutera. Montró ska dessutom göra come-bake från mammaledigheten. Båda hästarna har tränat snuskigt bra, så vi hoppas på bra chanser. 
 
 

Barbackatur & intervaller.

I tisdags red jag och Lillan ut på en lätt tur barbacka. Vi skrittade och travade lite lugnt i skogen och jobbade lite på att ställa höger och vänster. Hon var som vanliggt pigg och glad. Vädret var underbart skönt, varmt och knappt ett moln på himeln. 
 
 
Igår (torsdag) körde vi intervaller igen ihop med Lilo, men nu följde även Thomas & Super Hall med. Vi körrde på hockey's slinga igen. Lilo gick 5 intervaller medna Lillan & Super Hall gick 6 stycken. Pelle körde med Leffes GPS-klocka och jag körde med pulsmätaren. Snittempot i intervallerna ligger runt 2.00. Under de första tre intervallerna kom Lillan aldrig över 200, första gick hon inte ens upp i över 180... Men under de tre sista låg hon nästan upp mot 210 och under sista stack den bitvis upp till 215. Det är något hårt, då de helst ska ligga 195-205, så det blir nog lite lugnare nästa gång. Sista intervallen så körde Thomas först & då gick det lite för fort.... Väl hemma (dirket när vi kom in på stallplanen hade hon 80 i puls, men efter knappt 5 minuter var hon nere på 65 (efter att ha tagit av vagn & huvudlag). Så hon tränar på bra och gör stora framsteg hela tiden:)

Nya regler fr.o.m. 1 juli 2013

Från travsport.se
 

Nya regler för Shockwave Therapy och Cedar oil

Från och med 1 juli 2013 gäller nya regler kring användandet av Shockwave Therapy (stötvågsbehandling) och Cedar oil. Shockwave Therapy får förlängd karenstid och får endast utföras under veterinärs ansvar och användningen av Cedar oil på hästar förbjuds helt i Sverige, Norge och Danmark.

Shockwave Therapy (stötvågsbehandling) – karenstid och utförande

Från och med den 1 juli 2013 förlängs karenstiden för tävling för Shockwave Therapy till 10 dygn. Dessutom får behandlingen endast utföras under veterinärs ansvar.

Bakgrunden till att Shockwave Therapy ska utföras under veterinärs ansvar är att den är en potent behandlingsmetod med risk för vävnadsskador vid felaktig användning. Den kan också vara smärtsam. Förlängningen av karenstiden beror på att behandlingen har smärtstillande effekt och att den framkallar en inflammation hos hästen.

Cedar oil förbjuds

Olja från cederträd, i Sverige oftast kallad Cedar oil, är från och med den 1 juli 2013 förbjuden att använda på hästar. Cedar oil används ibland som så kallat blister på hästar och orsakar inflammation i huden och underliggande vävnad. Vid felaktig användning kan den orsaka kraftig inflammation och det är svårt att veta hur stor mängd som orsakar smärta hos hästen. Vid samtidig kontakt med vatten eller bandagering kan behandlingen orsaka svåra skador.

Cedar oil är en kemisk produkt och inte ett läkemedel. Den är tillåten att sälja i Sverige, men från den 1 juli 2013 är den alltså förbjuden att använda på hästar som omfattas av Svensk Travsports regelverk.

Hur har besluten tagits?

Förslaget till de nya besluten har arbetats fram i NEMAC (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) och tillsammans med Samverkansgruppen för hästvälfärd, där representanter från travets basorganisationer finns med.

Förslaget är sedan överlämnat till Nordisk Travkommitté där det beslutats att ändringarna genomförs från och med 1 juli 2013. Förändringen för Shockwave Therapy gäller samtliga nordiska travländer och förbudet mot Cedar oil gäller i Sverige, Norge och Danmark, medan Finland inför begränsningar i användandet.

 


Jag funderar lite på hur det här mottas i landet då cedar oli är (vad jag vet) det vanligaste blistret som används mycket i större stall. Vi använder själva cedar (inte jag, men Pelle) som underhåll då och då, men inte ofta. Vi testade på Panter för någon månad sedan och det gav riktigt bra effekt. Däremot är jag medveten om vilka risker som finns och det är helt klart något som ska användas med respekt. Men nu blir det alltså helt förbjudet...


Lyckan att ha lägre puls än "Super-Lilo"!!!!

Igår körde jag & Pelle ihop med Lillan & Lilo. Lilo har ju tagit det lite lugnt nu ett tag, men hon har inte hunnit tappa jättemycket i kondis än, så det blev ganska passande för Lillan att gå ihop med henne.

Vi körde bort till Hockey's slinga som nu äntligen blivit bra att köra på igen. Lilo gick först & vi följde med i rygg. Vi körde 4 stycken (enligt mig) väldigt lugna varv & när vi skrittar av efteråt säger Pelle att det gick lite väl fort ibland & det kanske var på gränsen till hårt för lillan. Han hade pulsmätaten på Lilo under jobbet & hon hade legat mellan 195-205.

Väl tillbaka i stallet pulsade vi båda hästarna. Lillan hade då 56 i puls.

Sen tog det ungefär 1,5 timme innan Pelle berättade för mig vad Lilo hade. Han pulsade Lillan åt mig & skratta, sen vägrade han berätta varför! Apan... Men jag blev ju minst sagt nöjd när han väl berättade att Lilo legat på 66-67 i puls! Lycka!!


Rolig serie

Många kanske har sett den redan, men ändå. Aftonbladet har nu dragit igång en serie där Musse Hasselvall på 10 veckor ska bli jockey. Har får tillsammans med P-A Gråberg träna för att kunna ta ut en amatörlicens. Han berättar i första avsnittet att han har försökt förut men misslyckats & nu ska han göra ett rejält försök att lyckas! 
Serien går att se på Aftonbladet och här finns avsnitt nummer 1!
 
 

Hopptävling

Idag har jag varit på hopptävling hela dagen med en av mina ponnyer. Det var Montró och Alva som debuterade på tävlingsbanan. VI började med att hoppa en Lätt D bed. A d.v.s. alla felfria blir delade segrare. Alva red felfritt med sin shettis Hjolanta Viking, men råkade få ett pet med Montró på hinder nummer 7 när hon inte riktigt orkade hålla ihop henne.
 
Efter lite lunch och vila var det dags för Lätt C:n, här var det grundomgång och omhoppning direkt med minst antal fel och snabbast tid. Planen var att bara försöka rida felfritt i både grunden och omhoppningen, vilket de fixade galant! Alva red långa fina vägar i både grunden och omhoppningen, trots de långa vägarna så fick de den snabbaste tiden och var dessutom felfria. Så Alva och Montró vann. De vann sin första hopptävling! Och då är det bara tredje gången Alva sitter på Tro överhuvudtaget! Det var så otroligt kul!!!
 
Hon fick rosett, placket, ett vitt schabrak & en microfiber-putshandske.
 
 

Provlopp!

I tordags gick Lillan sitt första provlopp. Eftersom jag hade varit iväg med ponnyerna på "uppdrag" under dagen (läs mer på vickelbyponny) så blev det väldigt stressigt när vi skulle åka ner. Lillans kompis Delicious åkte också med ner för att få titta och jogga några varv för första gången. Trots stressen höll sig Lillan lugn och lugnade även Delicious mycket. Deli har inte alls velat gå på släpet förut, men nu när Lillan var med så gick hon bara rakt på. 
 
Väl framme selade jag på och joggade fram 5 bakvarv innan jag vände upp och gjorde en provstart. Hon fick då springa på i hyfsat tempo 600-700 meter innan jag tog upp och körde ut. Uppe i stallet bytte vi långvagnen mot sulkyn och körde ut på en gång igen. Raka vägen till defileringsvolten och sen ut på banan för defilering. Det var 6 stycken sulkhästar och 3 montéhästar med och vi skulle volta från spår 5. Kände direkt att det var otroligt skönt att ha en häst som inte blir rädd när andra rider runt henne! Vände upp i en provstart och då satte hon bara svansen i vädret och flög iväg. 
 
Tyvärr var kameran trasig på upploppsrakan, så vi skulle volta på bortre rakan istället. De sa först att vi då skulle köra 1640 istället, men sen var det visst flera som hellre körde 2640 då och så blev det. Tufft för min lilla tyckte jag...
 
Första starten hade montéhästarna svårt att rätta in sig och vi fick snurra hur länge som helst på volten. Lillan skötte sig hur fint som helst och var hela tiden lugn i volten. När vi äntligen fick klart vände jag runt Lillan mycket försiktigt, så vi blev lite sena i starten, men det gjorde inte så mycket. Andra starten fick vi klart mycket snabbare och jag vände runt lite snabbare, vilket inte var några problem alls. Tredja och sista starten fick vi också klart mycket fort och då vände vi runt ytterligare lite snabbare och nu var vi nästan med i starten. 
 
Jag tog det lugnt ändå i starten för att lägga mig sist och bara smyga med. Tyvärr var inte Lillan riktigt med på noterna att vi skulle öka sen & jag lyckades trassla ihop allt när jag kom på att jag fortfarande satt med pisken under armen. Så när jag skulle vända upp den blev hon lite störd och slog på en liten galopp men ställde sig snabbt igen. Vi körde försiktigt ikapp och första varvet gick på lite för snabba 22 (det ska gå 25 full väg), men nu var vi iaf med i klungan igen. Men längst bak. Täthästarna pressade varandra och fortsatte i ett högt tempo, så fältet blev vädigt utspritt. När det var 800m kvar gick vi om den sista hästen eftersom den nästan stod stilla för att den var så trött. Vi fortsatte sedan i lugnt tempo bakom montéhästarna och Lillan lufsade i mål på 25,5 över 2640m. 
 
Vi joggade 1,5 bakvarv och skrittade sedan upp till stallet. Pelle tog fram pulsmätaren nästan direkt och då hade hon 98 i puls. Vilket ändå är helt okej. Hon återhämtade sig fort och kändes aldrig trött i loppet, så hon gjorde mycket bra ifrån sig. Så vi är nöjda med henne :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0