Massage


Idag blev det en rejäl och skön massage för tjejen. Lite öm runt höften på höger sida, annars var det inga större bekymmer. 

2 ridna

Har ridit både Delicious & Lillan idag. Det var första gången jag red Deli, tidigare är det ju Thilda som har ridit henne. Hon kan vara rätt knepig, framförallt när man kör henne & nu hade hon inte blivit riden på länge, så vi tog det väldigt lugnt. 
Tog hoppsadeln, hoppade upp & joggade ett varv på hockeys slinga. Hon skötte sig bra... Men det är som att hon har handbromsen i hela tiden, hon tar inte ett enda steg frivilligt framåt... Och än så länge har jag inte vågat gå på henne ordentligt, man vet aldrig om hon tänker resa sig, sticka eller slå. Men om hon nu blir tiden lite mer regelbundet och jag ökar kraven lite för varje gång så kanske hon skärper till sig.

Även Lillan fick gå ett lugnt pass, hon gick ju ändå 5 intervaller igår på slingan. Så ett varv jogg med montésadel fick det bli. 

Jag hatar hur svagt mitt vänstra ben/knä är nu! Efter att jag har ridit klart har jag försökt träna "knä- & lårmuskeln" genom att släppa stigbyglarna & sen lufta benen uppåt utåt, ungefär som om man sträcker på benen, fast något mer utåt.., och mitt vänstra knä bara skakar & benet lyder inte. Höger går jättebra, men vänstern är helt slut! Som tur är har jag ju iaf fått tid hos ortopeden nu, så på onsdag ska jag dit & prata med farbror doktorn! 
Vem vet, jag kanske är ett hopplöst fall :/
Dressyr & intervaller

Som vanligt dagen efter start blev det ett lättare dressyrpass i skogen för Lilo. Mycket mycket enkelt, lång och låg form, böjningar & ställningar runt träd. Lite typ stretching helt enkelt. Vi har märkt att hon blir mycket bättre i kroppen om hon får ridas lite mjukgörande dagen innan & efter att hon startat. 

När Lilo var klar selade jag på lin egen lilla grå och körde henne 5 st intervaller på hockeys slinga. Hon var ovanligt lugn redan från början men kändes fin.

Imorgon blir det ridning på Lillan & ev även Delicious.

Tråkigt...

Tyvärr gick det inte alls bra för Lilo idag. Emma red perfekt och var med bra när bilen släppte. Lilo fick positionen rygg ledaren, vilket borde ha passar henne utmärkt! Men första 500 gick på 13, varvet på 15 och sen gav Lilo upp/blev trött & hon började sjunka genom fältet. Hon kom in bland de sista hästarna.

Tråkigt att det inte gick bättre... Speciellt när Emma nu red så snyggt som hon gjorde.


Ridit ponny!

Idag hjälpte jag Lovisa att flytta hennes två ponnyer från ena beteshagen till en annan där mina ponnyer går. 

Lovisa körde sin tvååring Måntoka & jag fick rida hennes äldre ponny, Jarita. Jarita är stor & ganska rejäl så hon känns inte så liten som man tycker att hon borde kännas. Dressyr & monteträning

Imorgon är det dags för Lilo att starta igen. Det är monte & duktiga Emma Wahlberg ska rida. Så idag red jag ett dressyrjobb på Lilo i hagen gör att hon ska vara mjuk & fin tills imorgon. 

Det var säkert Lilos bästa dressyrjobb någonsin! Hon var litelite stel till en början men mjuknade snart. Hon jobbade på fint åt båda håll & jag kunde tom jobba igenom henne i trav! Jättekul att rida henne när hon är som idag!

Efter Lilo hämtade jag in min lilla grå & sadlade henne med montésadel för första gången. Hon har ju en tendens att bocka när man rider på lite fortare på henne, så även en uppcheck åkte på.

Hon skötte sig riktigt bra & travade riktigt fint! En liten bockning gjorde hon & lyckades såklart knäcka remmen checken satt fast i... Men hon är ursäktad, det varvet hade vi en annan häst framför oss som hon väldigt gärna ville hänga på.
På eftermiddagen när jag kom hem roade jag mig med att baks cupcakes! Supersmarriga!! Allroundchampionat

I helgen hade vi en liten "skojtävling" på travbanan. För flera år sedan hade mälarruss en tävling som hette mälarruss allroundchampionat. Där tävlar ponnyerna i flera olika grenar & den med bäst resultat i de olika grenarna vinner titeln allroundchampion.

Förr höll tävlingen på i två eller tre dagar, men nu skulle vi bara göra ett litet försök & se om det fanns något intresse för tävlingen. Därför blev det endast under en dag. Årets grenar var dressyr (valfritt med rid- eller kördressyr), hoppning, trav, galopp, trec/trab/bruks även där fick man välja om man ville köra eller rida. Kravet var bara att de var tvungna att delta i minst 4 grenar där det ingick en körgren, en ridgren & en fartgren. Dessutom ingick en obligatorisk exteriörbedömning/besiktning för alla hästar. 

Under hela veckan innan har jag & Malin haft läger på travskolan för 8 stycken barn & ponnyer, som har fått träna på de olika momenten. Min ponny Montro var oxå med & tävlade. 

Först var det exteriörbedömningen & där visade Lovisa på bästa sätt & Montro fick ihop 41 poäng. Därefter var det dags för riddressyr där Alva red. Montro var inte alls med på noterna & gjorde ett ganska dåligt program. Nästa gren var hoppning, där gick det bättre men Tro var fortfarande lite seg. Men det räckte ändå till en andra plats efter Säby's Russell.
Travloppet körde Lovisa & de gjorde en riktig uppvisning och vann med ca 400 meter.
Sista grenen för tro var galoppen & till vår stora överraskning lyckades hon vinna den!

Sista grenen var trec/bruks/trab (vi vet inte riktigt vad vi ska kalla det). Där skulle ponnyerna gå över en matta, under fladdrande plastband, göra halt på en bestämd plats osv.

Det var riktigt spännande när allroundmästaren kat B skulle koras. Montro hade vunnit trav & galopp, Russell hade vunnit dressyr & hoppning. Sen hade de hyfsade placeringar båda två i resten av grenarna, så det var bara 0,5 poäng som skillde dem åt i slutresultatet!!! Det som avgjorde det hela var exteriören, där hade ju Montro fått 41 poäng & Russell hade fått 40 poäng!!!

Så Montro blev allroundmästare 2014, en titel som hennes mamma Monita fick 2003.
   

Tillbaka till stallet.

Igår flyttade Lillan hem från betet och in i "sin" box igen. Inte för att betet inte räcker till utan mest för att jag ska slippa åka så varje gång hon ska träna. Det jobbiga är ju bara att nu är det bara att mocka varenda dag igen, det är ju sååå skönt att ha dem på bete just eftersom man slipper mockningen.
Men nu när vi har flyttat så har vi ju mycket närmre till stallet, så jag kan ju inte direkt påstå att det är jobbigt att gå den knappa kilometern som det är till stallet nu. 

Montro följde med Lillan i transporten till stallet för att vi skulle kunna köra dem ihop. Precis som förra gången körde vi hos Hockey. Men nu värmde vi två varv på gräset istället för på slingan. Tro fick gå sina 6 intervaller o gräset (precis som  sist) & Lillan gick 8 st i tungsanden.

Båda hästarna kändes riktigt fina & båda verkar tycka att det är kul att träna ihop.

Montro

Idag red jag även en tur på Lilo. Jag ville testa den nya sadeln & hade tänkt att det bara skulle bli en lätt joggingtur. Precis när jag sadlat klart kommer Leffe hem, Lilo skulle ha gått jobb idag & han hade inte hunnit köra henne än, så jag fick rida jobbet på henne istället. Vi joggade bort till slingan & red 5 intervaller. 

De första 2 intervallerna kändes ganska lätta & jag kunde utan problem stå bra unde hela intervallen, men under det tredje intervallen orkade jag inte hålla sitsen ordentligt i backen & under fjärde & femte intervallen fick jag rida lätt i backen. Första 700-800 metrarna gick jättebra även i intervall 3-5, men det är när det går uppför jag känner att benen inte orkar. Det är framförallt vänsterbenet som jag känner att jag blir svag i, knäet blir instabilt när jag blir trött.
Visserligen är det rätt långa intervaller vi kör/rider, de är 1400-1500 meter långa, så jag kanske skulle orka rida ett lopp, men jag vill inte rida när jag känner att jag gör en dålig prestation. Lilo bryter dessutom lite utåt när hon blir trött & om jag snadbelastar åt höger för att jag blir trött så gör ju inte det saker direkt bättre...

Så kära monté-kollegor (om nu någon fortfarande läser denna extremt dåligt uppdaterade blogg), vi behöver någon som vill/kan rida Lilo i montéloppet på eskilstuna den 12:e (?) max 500 000 auto tror jag att det var... 

Imorgon ska jag till Köping & köra bröllop med ponnyerna. Vi har under de senaste veckorna jobbat som djur för att få klart den "nya" vagnen, en Viktoria-vagn i miniatyr, men när vi ska sätta dit hjulen så passar de inte. Så nya hjul/ny hjulaxel måste fixas innan det kommer fungera.
Tur i oturen är att vi tränat Myran på att springa bredvid sin mamma Monita när Monita har vagn på sig, så idag satte vi ihop paret (Monita & hennes äldsta dotter Montró) & Myran sattes fast bredvid Monita och så körde vi en tur, med stora vagnen & all utrustning vi ska ha imorgon & allt gick superbra!! 


 

RSS 2.0