Ridtur i blåsten & anmält!

Nu på förmiddagen ringde jag till sekis för att höra om de körde provlopp på torsdag kväll, vilket de hade, så jag anmälde mg och Lillan. Spår 12 ska vi ha så att vi kan ligga längst bak och bara springa runt i rygg lugnt och fint.
 
Så idag var vi ute och red en tur. Hon var rätt knepig i början av turen, superpigg, men inte framåt utan uppåt, så hon studsa, småbocka och var allmänt på tårna. När vi kom till Håkan B's slinga blev hon mer framåt med energin och gick två mycket lätta montéintervaller (1.50-2.00 tempo) och sen tog vi långa vägen hem. Då var hon fortfarande väldigt pigg men energin gick framåt och hon låg på bra i bettet.

Fy på mig!

Usch vad jag har varit dålig på att blogga nu den här veckan! Jag har haft en helt galen vecka från i onsdags! Hade simundervisning onsdag, torsdag & fredag 8-10 med mina elever på skolan, på onsdagen hade jag sedan vanliga lektioner 10.30 -13.00. Direkt efteråt var det bara att kasta sig i bilen för att åka hem, byta om och åka till travskolan för att hjälpa till med Real-eleverna från Norrköping som skulle vara här två dagar. Realeleverna slutade vid 16, då han jag ta en kopp té innan det var dags att plocka fram och förbereda till min ridgrupp mellan 17-18. Sen kl 18 börjar nästa lektion med träningsgruppen som har lektion till 20. På vägen hem köpte jag med hämtmat och ramlade ihop i sängen strax efter 22. Torsdagen fortsatte i samma stil, simning, Real till 16, hem och mocka till mina egna hästar, lasta in Montró i transporten vid 17 för att åka på hoppträning mellan 18-19. Kl 20.00 svängde jag och Pelle in på Ericas stallplan för att byta skor fram på henne inför fredagens lopp.
 
Alva & Montró hoppar bana
 
 
Fredagen sen var lite lugnare, vilket var otroligt skönt! Då hade jag först simningen och sedan vanliga lektionen fram till 14. Då åkte jag och hämtade upp en gammal vän som nu är hemma på en blixtvisit från London, där hon nu bott i två år. Vi åkte hem till mina föräldrar och fikade och snackade en massa skit! Senare på kvällen grillade jag & Pelle och hejade sedan fram Erica & Trollglänta till en fin andraplats i ett tufft lopp därhon gick i dödens första varvet & övertag ledningen varvet kvar, som hon höll hela vägen till stegen precis innan mål! Hon fick stryk med ett huvud!
 
Lördagen sen så fixade jag och Pelle stallet på morgonen, vid 11 kom en tjej för att se på stallet då hon ville hyra två boxar. Sen var det licenskurs på travskolan 12.30-16.00, hem duscha och byta om för att sedan åka till Erica och fira hennes ex/pojkvänn som fyllde år med en rejäl överaskningsfest (som verkligen fungerade!!!) med country-tema. 
 
Igår (söndag) skodde Pelle äntligen Lillan bak. Hon drog av sig en baksko i jobbet i tisdags, så jag har inte kunnat träna henne sen dess (hade väl ändå inte hunnit, men ändå). Dirket efter selade jag på och körde ut. Vi fick sällskap av Thomas och en av hans hästar. Vi körde bort till Håkan B's slinga och körde 8 intrevaller där, Thomas åkte hem efter 6. Jag testade köra med pulsmätaren i jobbet för första gången & tydligen kan jag köra lite fortare med henne då hon låg mellan 175-180 i puls under intervallerna. De ska gärna ligga lite högre, typ 195-200... & efter jobbet hade hon 55 i puls. Ska testa köra med pulsmätaren fler gånger :)
 
 
 
Hon känns ruskigt fin just nu iaf och på torsdag är det dags för provlopp! Ska bli jättespännande samtidigt som jag är sjukt nervös!!! Även Delicious ska få följa med då, men hon ska bara gå ett jobb innen provloppen & ikväll ska vi ner till banan med Panter & Arvid för att Arvid ska få springa på lite.

Gårdagens dressyrpass

I går kom mamma hit och hade lite dressyrlektion för mig och Lillan. Vi red i en utav hagarna som har nästan samma mått som en paddock och dessutom red vi med dressyrsadeln för första gången. Lillan var tvyärr rätt tjurig och ville inte alls samarbeta till en början. Lite senare slappnade hon av och blev mer samarbetsvillig.
 
Vi började med att skritta och trava några varv längs fyrkantsspåret och på lite volter. När hon var hyfsat uppvärmd saktade vi av till skritt igen och gick in på en liten fyrkant. Där gjorde vi en halt i varje hörn för att sedan få henne att flytta sig undan för skänkeln, en början till framdelsvändning. När hon börjadeförstå vad vi gjordetog vi bort halten och ersatte den istället med en halvhalt följt av framdelsvändning. Vi gjorde detta i båda varven.
 
När hon var med på noterna och flyttade sig bra undan för skänkeln gickvi ut till fyrkansspåret och började jobba med skänkelvikningar istället. Vi vände in som en snett igenomvändning där hon fick tvära ca 3 steg för att sedan gå rakt fram. 
 
Lillan kämpade på bra och blev jättelycklig när hon fck massor med beröm när hon gjorde rätt. Efter en dryg halvtimme var det en mycket trött liten häst som fick skritta upp till stallet. Då hade vi som sagt skrittat större delen av passet, så hon var ju inte trött konditionsmässigt, men i huvudet.
 
Efter passet fick hon några morötter och sen gå ut i hagen till Delicious igen.
 
På väg till hagen
 
Framskrittning
 
Uppvärmning, sur häst:P
 
 
 

Flytta undan för skänkeln
 
Jobbigt det här...
 
Tequila var med och bevakade hela träningspasset :)
 
Skänkelvikning
 
jobbigt och svårt...
 
 
Protestera lite...
Avslutning på passet med lite avjoggning
 
 
Söthästen!!!
Dagen till ära hade vi knoppar i manen. Jag vet att de inte är de snyggaste knopparna, men jag behöver få undan manen när vi rider dressyr och det var lite kul att testa göraknoppar igen, något jag inte gjort sen jag var typ 12-13 år... 
 
Godis-stretching
 
Godis!!!
 
 

Elitloppshästarna fortsättning!

Sitter just nu och kollar V64 & de diskuterar just nu Elitloppet. Sebastian K är nu klar och kommer att ställa upp i Elitloppet och de avslöjar även att Maharaja är inbjuden men har ännu inte tackat ja. Spännande att se. Efter den uppvisningen han gjorde igår så vore det otroligt kul att se honom i Elitloppet!

Träningsrundorna.

Tänkte att jag lägger upp en bild på ett ungefär hur de olika vägarna går som vi brukar köra och rida på. Det är ju ingen toppenbild, men alltid något :)
 

Söndagstur ihop med Lilo.

Otorligt fint väder idag! Solen skiner och det är varmt och skönt, jag riktigt känner hur mycket bättre mitt humör är och vilken extra energi jag får av det!
 
Har varit ute och kört Lillan ihop med Leffe och Lilo nu på morgonen. Lilo är äntligen igång efter vilan & behandlingarna, så vi passade på att köra ihop. Vi joggade bort till Håkan B's slinga och körde intevaller på den "lätta" slingan. Slingan ser nästan ut som ett m och om du tänker dig att du kör in på slingan underifrån och i mitten av m:et så är det den sträckan som är "lätt". Där är det en ganska rejält lager med grus att köra på, så det är ju inte direkt jättelätt, men kör man till höger på m:et kommer man ut på sandrakan, som är desto tyngre. Till vänster är vägen knappt preparerad alls och det påminner mer om en vanlig grusad skogsväg. 
 
Min jättefina vägskiss ;)
 
Då kommer vi längs den rosa sträckan från stallet. Den röda sträckan är där vi körde intervallerna idag, den är nästan 1000 meter lång. Den blåa sträckan är tungsandbanan och de gula är de övriga bitarna av slingan där vägen är som en grusad skogsväg...
 
Hursomhelst... Lilo gick 4 intervaller i 40-45 tempo och Lillan gick 8 stycken. Hon jag pigg och glad hela turen och kändes inte direkt trött efter 8 intervaller. Vi joggade hem och väl hemma pulsade jag henne och då låg hon på 62 i puls. Så det var ett helt okej jobb :)
 
Tussilagos!
 
 
Det kliar!
 
 

Det tråkiga vädret fortsätter...

I dag har det regnat nästan hela dagen, vid 16-tiden slutade regnet, men då började det blåsa istället. Strax efter 10 imorse trotsade jag regnet och selade på min lilla gråa för att köra en sväng. Vi körde på slingan idag igen och efter att ha pratat med Pelle om hur länge de skrittar efter jobben och vad hans hästar brukar ha för puls så försöktejag tänka lite vad som blev fel förra jobbet, varför hon blev så trött. Vi har ju inte kört på slingan sen i höstas och då hade inte Lillan kommit lika långt i sin träning som nu. Så då var hon tvungen att springa nästan så fort hon kunde hela varvet för att hålla "rätt" tempo, men eftersom hon är betydligt snabbare nu så blir det ett alldeles för högt tempo. Så idag körde vi i ett något lugnare tempo vilket gav resultat. Vi körde 5 intervaller idag och hon blev inte alls lika trött, trots att banan var ännu tyngre än sist. Väl hemma pulsade jag henne igen och då låg hon bara på 55 i puls. Vilket är helt okej :)
 
Efter körturen tvättade jag av ansiktet lite och åkte in till stan för att hämta syrran och sen åka till gymmet! :D
 
Augusti 2012
 

Fler bilder från loppet med Barbossa

Fick lite fler bilder på mig och Barbossa i montéloppet i söndags. Det är min vän Bea Jakobsson som tagit bilderna.
 

 
 
 
 

Veckans ämne: Utrustning

Den här veckan är det Jenny som bestämt veckans ämne: Utrustning, vad och varför har du just den utrustningen på din/dina hästar?
 
Vi börjar väl med min standardutrustning till montén.
Här blir det ju ganska lika på de flesta hästarna, det blir väl lite fel att säga att det är utrustning till hästen då det mest är min egen utrustning. Sadel, gjord, övergjord är ju densamma på på alla hästarna, det jag kan variera mig med är framförallt tyglarna. Oftast rider jag med enkla tyglar och då använder jag handstropparna. Jag har testat rida med stegtyglar, men det var inget som passade mig. Tyckte bara att det blev klumpigt och obekvänt med dem. Mina handstroppar är specialsydda för just monté och är därför inte lika stora och klumpiga som andra handstroppar. Har jag en lite segare häst eller en häst som inte vill ta stöd ordentligt i bettet så kan jag använda dubbla tyglar och då sätta ett par i spärrgrimman för att på så sätt få ett bättrestöd. På de hästar som går med pelhalmbett eller liknande gillar jag att rida med dubbla tyglar, just av den enkla anlednignen att då kan jag själv reglera om jag vill ta i better eller i stången. Ibland kan jag även använda mig utav en halsring, även det för att få mer stöd.
 
Harryetties utrustning.
 
 
Hon har ju ännu inte kommit så långt och därför har vi inte heller börjat krångla med hennes utrustning. Hon går just nu med vanliga järnskor runt om, gamascher, boots, springrem, uppcheck, slaggjord och kryssgrimma. Gamascherna har hon än så länge mest i förebyggande syfte, hon har ännu inte börjar slå på sig något, men kan trassla till benen lite mellan varven och då har jag gamascherna för att hon inte ska bli rädd att det gör ont. Bootsen har hon fram, då hon kan bli något rullig, framförallt i början av heaten när hon är lite för pigg. Springremen har hon lite till och från, hon har en tendens att kasta upp huvudet när man tar i henne. Hon blir helt enkelt förbannand över att inte få springa så fort hon vill. Uppchecken, har ju de flesta travhästar, den hjälper och ger henne stöd att hålla ihop travet. Slaggjorden har hon som en säkerhetsdetalj. Eftersom hon gjärna skuttar med rumpan när hon är pigg känns det bra att ha slaggjord, framförallt när man kör i sulky. Sista detaljen hon går med är kryssgrimman som jag har då hon la tungan över bettet i höstas och hon är inte heller jätteförtjust i tungband. 
 
Jo, hon har ju självklart bomull i öronen och dessutom en mössa med gummiöron i, även det för att hon blir lite överladdad mellan varven, framförallt ihop med andra hästar.
 
Monitas utrustning
 
 
Monita tävlar inte nu längre men när hon tävlade gick hon med följande: Aluminiumskor fram, järnskor med 4 brodd i tån bak. Då hon har ett rejält bakkliv har hon haft lite svårt att hinna undan med frambenen, så vi lättade henne fram med aluminiumskorna. Brodden bak har hon just för att få ett ordentligt fäste i gruset, något som fungerat mycket bra på henne.
Fram har hon ett par senskydd eftersom hon 2007 fick en senskada. Jag har då varit lite rädd om frambenen och då satt dit senskydden som ett extra stöd. Hon har även ett par avklippta lätta boots. Hon har inte bootsen för att hon behöver vikten, utan för att när hon slår ihop med bakbenen gör hon det rejält och har fått rejäla balltramp tidigare utan bootsen. 
Bak har hon gamascher med bandage under, för att hon kunde slå på sig på insidan av bakbenen. Lindorna har hon enbart för att gamascherna är för stora, men med bandagen passar de utmärkt. :) 
I övrigt så är det kryssgrimma och bomull.
 
 
Montró
 
 
Montró har inte mycket saker på benen, men desto mer på huvudet... I skoväg har även hon aluminium fram och järnskor med brodd bak, av samma anledning som Monita. Fram har hon ett par senskydd efter ett lopp på Lindesberg där hon förlorade segerna på att hon råkade slå sig på insidan av kotan. 
I huvudet har hon både stänkhuva och stänkläder då hon är extremt stänkrädd. Är banan lite geggig har hon dessutom "flugögonen" på. Bomull och huva då hon lätt blir lite pigg. Tömlyftarna gjorde att hon blev mer stabil och hittar "rätt" position med huvudet. Springremmen har hon lite då och då eftersom hon mellan varven kastar upp huvudet när man ska ta ner henne från galoppen. Det helstängda huvudlaget har också varit lite varierande, det är mer hur hon känts för dagen. Vissa dagar är hon väldigt laddad och stressar upp sig av de andra hästarna, då åker det helstängda på. Är hon lite coolare och istället svarar upp de andra hästarna så har hon öppet. 
 
Panter
 
Panter är den sista av mina hästar/ponnyer (tänker inte skriva om Deli då hon bara är 2år). Panter är den som jag har störst bekymmer att hitta rätt med. Jag har ändrat massor på honom fram och tillbaka, men efter att Pelle hjälpt mig så stämmer åtminstonde travet perfekt nu. Han går med päronaluminium fram, järnskor med brodd bak. Brodden är även för honom just för fästet. Gamascherna och knäkapporna har han i förebyggande syfte och så har han ett par ganska tunga boots bak då han behöver ännu mer vikt bak. 
På huvudet har han kryssgrimma, då han mer än gärna gapar, tar bettet eller lägger tungan över. När han är på jobbigt humör så har han även ett tungband. Han har tidigare gått med entömsbett, men då mina nya kuskar inte orkar hålla få ner honom från galopperna med det så har vi nu bytt till crescendobett, vilket verkar fungera bra. Han har även en halsbygel eftersom han ligger på väldigt mycket och då drar in huvudet och kväver sig så att det börjar väsa och grymta i halsen på honom. Han går även med bomull och mössa. Har han varit seg i värmningen (vilket han kan vara) får han på sig ryckluva, annars är den kvar som fast. Suspensoaren har han eftersom han är hingst och får då lite extra hjälp att lyfta upp kulorna. 
 
Har ni frågor om något är det bara att fråga på! 
 

Veckans ämne: Drömmar

Ligger lite efter med veckans ämne som vi har på FB-gruppen: Travbloggar. Den här veckan var det min mamma: Ann som bestämde veckans ämne, som är Drömmar!
 
  
 
Drömmar då, vad skriver man om det? Jag ska försöka hålla mig till mina drömmar inom travet. Om vi börjar med de drömmar jag hade när jag var yngre så handlade det mycket om ponnyerna. Jag har en gammal skoluppgift vi gjorde när jag började sjuan, d.v.s. när jag var 13. Uppgiften hette "Boken om mig" och i ett kapitel skulle vi skriva vart vi skulle vara om 10 år. Att läsa den boken nu i efterhand har varit otroligt kul (tack mamma & pappa som envisades med att spara den!). Hur som helst, i kapitlet "jag om 10 år" skrev jag mycket om mina drömmar med ponnyerna och många utav dem har blivit uppfyllde. Jag hade precis börjat med ponnytrav då och drömde om att få köra vissa större lopp. Jag hade skrivit att Monita skulle ha fått ett ljusbrunt stoföl, hon hade varit 2:a i 5-års mästerskapet och sedan vunnit 6-års championatet. Vi skulle ha deltagit i Guldstoet med en tredjeplats som bäst och hon hade varit medi Monté SM och varit bland de 3 första. Självklart var det även en dröm att få köra Elitloppet med henne.
Fanny Leaf
 
 
Mycket av det stämmer som sagt. Monita fick 2005 ett ljusbrunt stoföl (Montró), 2001 var vi 3:a i 5-års och året efter kom vi 2:a i 6:års efter en onödig galopp på upploppet vilket gjorde att vi inte han ikapp ledaren. Vi har ställt upp i Guldstoet ett flertal gånger och har flera fina placeringar i det loppet, där en tredjeplats är bästa resultatet. Monté SM har hon startat i även det flera gånger, men det tog många år innan vi kom runt odiskade. 2009 var sista året jag red henne på SM och då kom vi i mål som 4:a. På SM 2010 hoppade duktiga Julia Pettersson upp i sadeln för första gången och red henne till en andraplats på 1.47,5, bara 4 tiondelar från ett nytt svenskt rekord. Även här var det en galopp i sista sväng som ställde till det. Hon hade förmodligen inte kunnat vinna, men förmodligen hade hon tagit rekordet. Trots detta är hon det snabbaste stoet någonsin i monté SM. Året efter var hon tvåa igen efter en knackig säsong efter en rejäl skada under våren. Vi har även deltagit i Elitloppet två gånger.Först 2004, då var vi fyra, sen 2010 igen och då vart vi 3:a trots två rejäla galopper. Monita har nu lagt tävlingsskorna på hyllan och fick i fjol ytterligare ett stoföl. En bleksvart tjej e. Panter som nu heter Tusens Måntoka M.
 
Elitloppet 2010
 
Monté SM 2012
Måntoka
 
 
Montró har fortsatt med att uppfylla mina drömmar om att få en framgångsrik uppfödning, både på travbanan och i utställningsringen. Som 2-åring blev hon unghästchampion och som 3- och 4-åring deltog hon i först kriteriet (dg4) och derbyt (4:a). Som 5-åring var hon 3:a i 5-årsbaggen men blev diskad som 4:a i 5-årsmästerskapet. Hon har fortsatt vait framgångsrik på utställningarna och ligger relativt stadigt på 41-42 poäng och har vunnit en hel del klasser och blivit reserv BIS. Montró är nu påväg tillbaka till travovalen efter ett års mammaledighet. Hon fick i sommras ett ljusbrunt stoföl, Tusens Måntuva M e. Panter.
Montró
 
Måntuva
 
Så nu är det upp till lilla Harryettie att fortsätta uppfylla mina drömmar. Bara att ha henne här är ju trotsallt en dröm. Första gången jag såg Majesty of Rock så tyckte jag att han var så otroligt vacker och ville så jättegärna ha en avkomma efter honom och började lite smått planera hur jag skulle lyckas fåtag på en sådan... Jag ville ju såklart att avkomman skulle bli grå även den och sen ville jag helst ha ett sto då jag gillar ston bäst (konstigt nog). När jag sedan hittade Harryettie på FB kunde jag inte låta bli att höra av mig och nu står hon här!
 
 
Framtida drömmar då... Det vore kul att få vara med någon gång under Elitloppshelgen med stor häst, gärna monté, men det är så otroligt tufft! En mer realistisk dröm är att bli "Årets montéryttare" igen på Sundbyholm och att få rida Ryttar SM eller Monté SM, men det tar vi sen när Lillan börjar starta monté ;) Månadens häst och nomineringar till årets .... (häst, 3-åring, 4-åring, osv) vore så otroligt kul! Men det viktigaste är ju att vi får fortsätta vara friska och hela :)
 

Körtur i regnet.

 Usch vad tråkigtväder det är idag! Det är grått ute och har regnat mer eller mindre under hela dagen. Men vi tog oss i kragen och stack ut och körde en tur. Vi joggade bort till Hockey och körde 4 intervaller på slingan. Eftersom snön nu nästan helt smält bort där gick det att körapå rätt ordentligt. Det kändes att Lillan inte sprungit intervaller på slingan under hela vintern, då hon tyckte att det blev rejält jobbigt. Jag hade från början tänkt att köra 6 intervaller, men då hon blåste rätt rejält redan efter tredje så blevdet bara 4. Vi skrittade och joggade hem igen och efter att ha tagit av vagnen pulsade jag henne för att se så att det inte blev för hårt, men hon hade 78 i puls då, så jag tror att det blev rätt lagom. Ska kolla med Pelle hur deras brukar ligga i puls. Jag har ju aldrig haft någon pulsmätare förut och den vi har här har varit trasig, så det har varit svårt att veta hur hårt man kan köra. Men nu är pulsmätaren lagad och Leffe har dessutom köpt en sån där pulsmätare man använder undertiden man kör, så jag ska höra med honomom jagkan låna den någon  gång för att se hur hårt hon går. 
 
 
 
Nyduschad Lilla torkar upp i boxen efter träningen
 
 
Tequila gjorde Lillan sällskap i stallet
 

Träningsvärk imorgon?

Det räckte inte med att rida 2640-lopp igår... idag kör vi på för fullt igen!
Jag och syrran åkte till gymmet strax innan lunch och körde en halvtimme på löpbandet.Min kondition är ju inte alls vad den har varit längre. Sprang 5 km på drygt 25 minuter men var rejält trött efteråt. Efter att för en gångs skull stretchat lite så åkte vi till donken (perfekt efterträning ;P ) och åt varsin wrap till lunch. De har ju dessutom kampanj på appen som gjorde att man fick en extra wrap, så den tog jag med mig hem :)
 
Lovisa arbetade undertiden var där, men skulle sluta om bara någon timme, så vi bestämde att vi skulle sticka ut med ponnyerna tillsammans. Så jag åkte hem för att byta om och sen iväg igen, men till mina föräldrar där ponnyerna står. Lovisa selade på Jarita och eftersom vi bara her en vagn just nu (punka på den andra russvagnen) så red jag Montró. Eftersom jag ville testa Tro i några intervaller tog jag montésadeln på henne, så blir det lite extra träning för mina ben oxå ;)
 
Vi joggade fram ca 6 km och red/körde sedan 4 intervaller på raksträckan. Jarita var övertaggad och galopperade mest, men Tro gick riktigt bra! Testade henne med dubbla tyglar för första gången och det verkade vara något som passade damen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Lopp med Barbossa Juvel

I går var det dags för lopp igen med Barbossa Juvel. 2640 meter autostart. Det var ett tufft fält vi startade emot och jag hade inga direkta förhoppningar eftersom Barbossas ork inte är den bästa just nu... Han blev rejält trött sist på 2140-loppet, så jag var ju lite tveksam till hur det skulle gå nu när det var 500 meter till att springa.
 
Vi kom iväg hyfsat, men tog det lugnt från start. Jag backade mig bak lite för att kunna gå in och ligga invändigt hela loppet. Vi blev rätt ensamma på innerspåret då nästan alla ville ligga utvändigt. Så vi kunde smyga med invändigt och ändå komma rätt långt fram i fältet. Han sprang på heltokej, men när det var 500 meter kvar blev han rejält trött. 300 meter kvar slutade jag helt att driva på honom då han var totalt slut och hade en bra bit fram till fältet. Trots detta blev vi först utan pengar (och sist) :P
 
 Målgång. Längst bort till höger är jag och Barbossa.
 

Ridtur i solen

Har varit ute och ridit min lilla grå idag. Vi joggade bort till Håkan B's slinga och jobbade då på framåtbjudningen, stöd på bettet och att hitta takten ordentligt även under sadel. Väl borta på slingan fick hon öka på lite tre vändor i sanden, vilket hon tyckte var väldigt kul. 
 
På vägen hem jobbade vi på att hålla formen och att gå i sidvärtsrörelser. Hon jobbade på bra och flyttade fint åt sidorna. Hon tycker att det är lite jobbigt och jag har märkt att hon gärna fuskar lite med högerbak när man rider, det är inget som hon gör när hon körs. Hon är lite svagare i högerbak och när hon rids eller springer fort på banan märker man det, så vi jobbar vidare med dressyren för att stäkra upp henne så att hon orkar bära upp sig mer.
 
Fåfänga hästar :) 
(Gammal bild från när vi stod på Gunnarskäl)

Första hästen klar till Elitloppet!

Nu såhär när våren verkar börja komma igång, majpropparna har kommit ut och det närmar sig årets höjdpunkt: ELITLOPPET!!!
 
Det är alltid spännande att se vilka hästar som kommer att bli inbjudna och se vilka som tackar ja. Aftonbladet avslöjade i söndags vilken den första hästen är:
 
Franska Timoko har blivit inbjuden och tackat ja. Det är enligt Tore Fyrland en häst som tillhört Europaeliten ett par säsonger och när han är frisk och hel är han en av de mest intressanta hästarna. Timoko var nbjuden till Elitloppet även förra året, men då hästen inte var helt på topp valde kretsen kring hästen att avstå.
 
Timoko har i år vunnit storloppet Criterium de Vitesse i Frankrike. Ett lopp på 1609 meter och startades med autostart. Timoko vann då på mycket fina 1.10,2 vilket innebar nytt rekord för hästen, men var även en av de snabbaste tiderna någonsin i loppets historia. 
 
 
 
Källa: Aftonbladet

Annicka har fölat!

I söndags morse fick superstoet Annicka sitt första föl. Det blev ett litet sto e. Royal Dream. Det är bara 4 ston i Sverige somär dräktiga med Royal Dream. 
 
Fölet var uppe på benen bara 20 minuter efter födseln och diade efter en timme. Anders Karlsson, ägare och uppfödare fångade fölets första timmar på film. Annicka har skött sin roll som mamma väldigt bra.
 
 
 
Källa: Aftonblandet

Gammal hästtransport!

Hittade den här bilden på nevve's blogg. Riktigt läckert! Är visst en hästtransport som fanns i USA på 1920-talet. Den användes av de rika människorna till deras kapplöpningshästar. Coolt va?!
 

Dagens banjobb

I dag åkte vid med ett helt gäng till banan. Jag hade även blivit ombedd att rida ett banjobb på Victory's Dream. Vi började med Victor och Mardi. Leffe körde Mardi och jag red Victor. Vi skulle värma tillsammans men då Mardi inte verkade bry sig om hon hade sällskap eller inte, så jag värmde själv i alla fall. Efter 4-5 bakvarv skrittade vi lite och skulle sen vända upp vid 1640. Då ville han inte gå förbi utgången, inte volta och inte vända ner i banan utan bara dummade sig genom att backa och försöka stå på bakbenen osv. Pelle fick leda runt honom och ner till innerspår för att jag skulle kunna rida. Första varvet gick han bara passgång, galopp, tölt osv osv... Efter 1600 meter kom han på att han kunde trava så då red jag ett varv till och då gick han lite bättre.
 
 
Härligt väder
 
På väg mot start... i passgång...
Bråka lite och galoppera...
 
 
 
Passgång
 
Finfin, klockren... passgång...
 
Som ni ser på bilderna har jag ovanligt lång stigläder då han är väldigt oberäknelig. Rätt vad det är kan han kasta sig åt sidan, hoppa jämfota rätt upp i luften eller kasta sig runt åt andra hållet. Sen är han den absolut jobbigaste hästen att stå upp på av alla hästar jag någonsin ridit. Jag vet inte vad det är han gör, men jag blir trött efter typ ett varv. Blir aldrig så trött av någon annan häst!
 
Mardi Gras
 
Därefter var det dags för Lillan att springa. Vi började med att jogga 4,5 bakvarv och körde 1,5 rätvarv i 1.50-2.00 tempo. Precis som förra gången värmde jag med långvagn, så efter värmningen körde vi in till stallet och bytte till sulky. Väl ute på banan joggade jag ett bakvarv till innan vi vände upp. Första varvet gick ganska långsamt och jag låg i rygg på Börje. 1100 kvar gick Börje ut ett spår (hans häst var lite knepig och kunde kasta sig utåt, därför ville han inte gå invändigt) och Lillan fick istället gå invändigt. Sista varvet gick betydligt fortare och Lillan svarade upp och drog ifrån Börjes häst sista 250 meterna.
 
Hon gjorde ett kanonjobb och jag är riktigt nöjd med henne.
 
Värmning
 
 
Massa folk på travet!
 
Värmning i rätvarv
 
 
 
 
Rätvarv i sulky... Självklart vräkte snön ner då :(
Fínaste tjejen sträcker lite på sig
 
Sist ut var Pantern. Han har inte alls fungerat sista tiden på banan, så nu beslöt jag mig för att testa honom. Men ingenting fungerade. Han var bara sur och tvär och ville inte alls! Så nu ska Helena få gå igenom honom och sen kommer vi förmodligen att ställa av honom, så får han spendera sommaren i hagen och bara betäcka.
 
 
Lill-Grisen
 
Även Pelle hoppade upp bakom Panter för att känna på honom...
 
 

Sötaste små fölisarna!

Har spenderat kvällen tillsammans med pojkvännen hemma hos bästaste Erica. Pelle gjorde supergod mat åt oss, klyftpotatis, rostbiff och någon hemmagjord sås med rödlök, champinjoner och palsternacka. Sjukt gott! Till efterrätt mumsade vi i oss två paket med jordgubbar! Mums!
 
 
Under dagen idag var det träningstävling. Alva red Panter och det gick väl sådär... Han hade pelhamstång idag, så nu fick hon stopp på honom, men han fjantar sig och galopperar hela tiden. Helt utan anledning, för det går knappast för fort. QP sprang på riktigt bra för Sara och gick en bra bit under rekordet. 
 
 
Imorgon är det som sagt dags för banjobb. Jag ska först rida Victory's Dream, först några bakvarv ihop med Mardi och därefter lite mer tempo. Därefter är det dags för Lillan som ska ut ihop med Börjes häst igen. Sist och minst, så kommer Panter att få åka med till banan och jag ska köra honom för att förhoppningsvis känna vad det är han håller på med.
 
 
Avslutar den här kvället och inlägget med en bild på mina (nu sålda) underbara små söta russbebisar! De är nu ca 10 månader gamla och har börjat avvänjningen från sina mammor. Då Monita (mamma till den svarta) blev väldigt stinn i juvret fram mot eftermiddagen.
 
 
 

Lugn tur i skogen

Körde en lugn tur i skogen med Lillan i tryckvagnen och Panter på släp idag. Vi skrittade fram länge och mys-joggade sedan ca milen och skrittade sista 20 minuterna på hemvägen. Det var jättemysigt väder och båda hästarna verkade pigga och glada.
 
Imorgon väntar träningstävling/provlopp för Panter med Alva i monté, jag och Fanny ska kanske skritta Lilo och Lillan en tur på kvällen och på söndag blir det som sagt banan igen med Lillan
 

Nytt lyxstall hos Koljini

Lutfi Koljini håller just nu på att bygga ett lyxstall för sina stjärnor. Det är hästar som Raja Mirchi och Joke Face som kommer att få stå i det nya stallet. Boxarna är på 25 kvadratmeter, dvs ca tre gånger så stora (nästan lika stora som hela min förra lägenhet, den var 29 kvadrat! haha!) 

Stallet kommer att bli ett riktigt lyxstall och även innehålla ett spa där hästarna kan både skritta och trava i saltvatten. Det är hästarna som har betalat för stallet genom sina insprungna pengar. Kojini säger att alla pengar hästarna springer in går tillbaka till hästen

 

Vad tror ni om detta?

 


Träning för fullt!

Hela veckan har jag och syrran varit på gymmet. I måndags tog jag ett hyfsat lätt pass genom att bara köra 20 minuter löpband och 10 minuter cykel. I tisdags var det Body Pump och det var så sjukt jobbigt men samtidigt otroligt kul. I onsdags gick vi på ett puls 45 pass, som var en kombination av konditions och styrketräning. Efter pulspasset hade vi möte med vår PT som visade och gick igenom gymmet med oss. 
Igår hade vi möte med PT:n igen för att gå igenom och ställa in Milon maskinerna. När det var klart fick vi köra ett varv på Milon och det var så sjukt jäkla jobbigt! Milon är en cirkel med maskiner där du kör en minut på varje styrkemaskin med 30 sekunders vila mellan. Efter 3 styrkemaskiner kör du 4 minuter kondition på cykel, sen är det 3 styrkemaskiner igen och avslutar med 4 minuter kondition crosstrainer. Det låter inte så jobbigt, men fi f-n vad jobbigt det var! Vid varje maskin ska du pressa dig själv till max och jag lovar att man var trött efter ett varv.
 
I dag har jag träningsvärk i hela kroppen, men det är samtidigt en skön känsla. I eftermiddag ska vi iväg igen, men då ska vi bara köra ett lite lugnare Yoga-pass. Det ska bli kul att testa på det oxå :)
 
Nu ska jag ut och mocka stallet, rida eller köra en lätt tur med Lillan och sedan köra en lätt tur även med Panter.
 

Udda travhästar

Just nu är det mycket uppmärksamhet kring de lite mer udda travhästarna. Majesty of Rock har ju länge varit väldigt unik med sin silvergråa skimmelfärg. Tap In har även han varit lite speciel med sin bruna konstanskimmelfärg som många av han avkommor fört vidare. Nu för några veckor sedan presenterades en helvit varmblodstravare Totem de Visais, född i Frankrike, men som numera bor i Danmark. Strax eftreråt presenterades kallblodet Hvalstad Blondi, som även hon är helvit. Hon tränas på Romme travbana av Christina Erlandsson. 
 
För några dagar sedan presenterades även ett litet stoför från stall Zet e. Pastor Stephen. Hon har visserligen den "vanliga" bruna färgen, men har ett stort frågetecken i hela pannan. En annan häst som presenteras är Markus Klipp, en häst som tävlade med bara ett öga. Han var som mest aktiv under 2011 & 2012. Han stod under 2011 i träning hos Per Lennartsson och vann då lopp på V75. Han tjänade in nästan 400 000 innan han exporterades till Malta.
 
Är det någon utav er som har en travhäst som är lite udda? Någon ovanlig färg, någon vit fläck eller underligt tecken osv?
 
Finaste Majesty of Rock

 
Macahan Loss
 
Totem de Visais
 
Kallblodet Blondi

Enögde Markus Klipp

 
Fölet med frågetecken i pannan.

... och så min egen lilla grålla, Harryettie!

 

Skrittur med Lilo

I dag fick jag skritta Lilo en tur ihop med Leffe och Mardi. Mardi har varit väldigt rädd för bilarna och försökt slå så fort det kommer en bil, så vi skulle testa om hon blev bättre med sällskap. Lilo var pigg och glad över att få komma ut (hon är behandlad om måste ta det lugnt). Mardi var väl något bättre, men jag var tvungen att gå väldigt nära med Lilo för att det skulle hjälpa. En gång fick jag tom ställa mig framför Mardi och klappa henne på huvudet samtidigt som bilen körde om. Men det är bara att träna vidare... på söndag ska hon få följa med till banan för att springa av sig lite och så ska vi se om hon sköter sig bättre...
 
Gammal bild på Lilo från när syrran var med ut och red.

vad säger man...

Hittade ett klipp på Youtube via aftonbladet. Klippet visa hinderjockeys som ramlade av eller höll på att ramla av. Jag måste ju säga att de är otroligt duktiga på att klamra sig fast och framförallt hur de tar sig tillbaka upp i sadeln! 
 
Vissa sekvenser ser väl inte jätteroliga ut, men försök bortse från detta och förundras utav jockeyrnas skicklighet!
 
 

Onsdag

I dag började jag dagen med att köra en tur med Panter. Slingan hos Hockey har trots allt börjat tina upp lite och att köra intervaller där med Panter gick alldeles utmärkt eftersom ponnyerna inte är riktigt lika känsliga för hårdare underlag. Vi körde i alla fall 5 intervaller på slingan och nog känner man att vinterträningen har gett resultat. Innan vintern blev han betydligt tröttare av det än vad han blev nu. 
Även Lillan fick springa på slingan. Hon fick dock ta lite långsammare intervaller än normalt, men fick istället springa dem med rockarden, så det tog nog rätt bra ändå. Hon fick bara springa 4 varv/intervaller och kändes pigg fin och spänstig i alla fyra. Att hon bara gick 4 beror på att hon var ju nere på banan i söndags och gick jobb och nu ska hon till banan igen på söndag. Då ska jag först rida jobb på Victory's Dream och sedan köra Lillan ihop med Börje och hans häst.
 
 
 

Studiebesök med licenseleverna

Varje år när jag har licenskurs brukar jag gå runt med eleverna till alla olika funktionärer och domare som arbetar under dagen. Något som brukar vara väldigt uppskattat, vilket det även var i år. Vi börjar med att gå till inskrivningen och prata med Björn. Han förklarar vad man gör på inskrivningen och vad hans arbetsuppgifter är. Därefter brukar vi gå till veterinären och ekipagekontrollanten, även de får då förklara vad de har för uppgifter och hur de arbetar. 
 
Höjdpunkten varje år är måldomartornet tätt följt utav bandomartornet. Även i år fick vi se kvalloppet från måldomaren och lopp 1 från bandomaren. Årets elever var riktigt duktiga med att ställa mängder med frågor och verkligen ta reda på sakerna de funderade över. Vi brukar även gå till startpersonalen och se hur de arbetar och vad de kollar på för att släppa iväg ett lopp, men tyvärr var det inget vi han med i år. 
 
Efter att vi besökt alla funktionärer får eleverna en timme på sig att gå runt på stallbacken för att intervjua kuskar, ryttare och tränare. Här har de fått förbereda frågor själva för att ta reda på precis vad de vill, vad de tycker är intressant att fråga om. Därefter avslutar vi genom att de får redovisa sina frågor och svar inför hela gruppen. Om det är något att diskutera eller om de har fler frågor går vi igenom dessa och sedan får de åka hem eller vara kvar och fortsätta se på tävlingarna.
 
Hur har ni påera utbildningar? Brukar ni få gå runt och se hur det fungerar "bakom kulisserna" på en tävlingsdag? Nu är det här ponnylicenselever jag undervisar, men ändå. :)
 
 
Kvalloppet från måldomartornet.

Grållen

Tog en tur med Lilla grå när jag kom hem från gymmet igår. Eftersom hon gick på banan i söndags så tänkte jag att hon kunde få ett lite lugnare pass, men det var vi inte helt ense om... Vi började med att jogga fram ett varv på Hockey's slinga. Då kunde jag samtidigt passa på att se om det går att köra på den än, vilket det inte gick... Eller det går att jogga där, men vi kör ju intervaller på slingan och det är fortfarande för hårt. 
 
Vi joggade även rakbanan fram och tillbaka. Den var mjuk och fin, men det var på gränsen till att man skulle behöva flytväst eftersom stora delar var vattentäckta...
 
Efter uppvärmningen red vi hemmåt och ut i stora hagen för att rida lite dressyr. Hon är lite svagare i högersidan vilket gör att hon sätter in höger bak under sig när hon går på banan. Hon breddar med vänster, men har inte kraften att bredda och ta i med högern. Så vi jobbade med liter sidvärtsrörelser, volter och serpentiner. Hon stretade emot en hel del till en början och det märks att hon tycker att det är jobbigt, framförallt i högervarvet, men efter ett tag släpte hon efter, blev lugnare och mjuknade i båda sidorna.
 

Gymmet med sirran!

I går var det gymdags igen! Jag åkte dit till ca 11.30 och började med 20 minuter på löpbandet som uppvärmning. Därefter körde jag ett Bodypump-pass på 60 minuter och det var nog blend det jobbigaste jag gjort! Vi använde oss utav vikter och skivstång och efter halva passet var jag så trött i armarna att de bara skakade! I slutet av passet var hela min kropp spagetti och när jag gick ut därifrån orkade jag knappt lyfta armarna! Då hade syrran kommit dit så jag körde 10 minuter cross-trainer ihop med henne (hon körde 30 min) men sen var jag tvungen att vila. JAg var verkligen totalt slut i kroppen! 
 
Sjukt trött och matt i kroppen, men med en härlig känsla! I morgon (onsdag) ska vi ha vår första PT-träff och kolla igenom ett träningsprogram på gymmet som skulle kunna passa oss. Ska bli kul, men jag får hoppas att jag inte har allt för mycket träningsvärk! :P
 


 
 
 
 

RSS 2.0