Lek i skogen

I dag var jag ute och red på först I Am Dynamite och sedan Big Mama Dynamite.
Men I Am började jag med att rida lite dressyr på fältet, han börjar bli riktigt mjuk och fin i sidorna och arbetar bra med ryggen. Vore kul om jag kunde få med någon att fota honom när jag rider, eftersom han känns så fin. Därefter red vi ut på en skogsväg där vi tränade lite galoppfattningar och galopperade lite lugnt längs vägen.
Därefter stack jag ut med Big M. Vi red bara lite dressyr längs vägen och red sedan in längs samma skogsstig och galopperade lite.
image description
I Am Dynamite

Hanna & Girlpower


I dag var jag ute hos Pelle igen och red.
Vi började med Hanna Palema som är till salu & imorgon skulle det förmodligen komma några och titta på henne. De ville ha henne som ridhäst, så därför testade vi idag om det gick att rida på henne. Hon skötte sig jättebra och var hur cool som helst att rida. Vi testade rida i både skritt och trav i skogen & red även lite dressyr. Hon jobbade på bra & sökte sig nedåt ochhöjde ryggen fint. Så hon kan nog bli en riktigt fin ridhäst så småningom.
Därefter red jag ut på Girlpower & på dagens träningschema var det galoppjobb,något som damen verkar gilla. Vi joggade bort till slingan, det är väl ca 3 km dit. Sen fattade vi galopp och cantrade hela vägen bort, vände, cantrade ungefär halva biten tillbaka och red två lite snabbare galoppintervaller på 300 m och cantrade sedan till grusvägen för att sedan jogga hem. Hon var rejält trött men glad hela vägen hem.

Nu börjar det bli ordning! ;)

I tisdags startade även Lynn, Big Mama & I am. Efter ett evigt klagande på Pelle fick ja nu äntligen fixa till dem lite :) så vi började lite försiktigt med att bara fläta luggarna på dem. De blev jättefina, då de har rätt rejäla luggar alla tre. Nästa gång får vi fixa lite snygga pannband oxå ;)

Fick tyvärr ingen bild på Lynn, som var sötast i sin rosa rosett ;)

https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-1/3019488/images/2012/pic_200003542.jpg" class="image">


Loppans kvallopp

I dag var det dags för Also in Love att montékvala. Hon kändes riktigt fin både i värmningen och kvalet, precis lagom pigg. Jag testade rida henne med dubbla tyglar med det ena paret fästa i spärrgrimman, något som verkligen passade damen alldeles utmärkt då hon är väldigt känslig i munnen.
Hon klarade kvalet galant på 1.21,1 hon till och med "vann" kvalet ;) det var nog bra för hennes självkänsla!:)Berätta om din favorithäst del 2

Andra delen om min favorithäst handler om mitt varmblod Last HoodLast Hood
*2000
e. Pythagoras u. Red Hammering ue.Netted

Min och "Lasses" historia börjar när jag jobbade hos Richard L Jansson. Lasse gick då i en utav lösdriftshagarna och väntade på att bli upphämtad utav antingen slaktbilen eller sin ägares barnbarn. Men när ingenting hände & jagsamtidigt behövde en häst att ta min körlicens med så tog vi in honom i stallet och började träna upp honom igen. Han hade då gjort ett 30-tal starter utan något direkt resultat och sprungit in ca 30 000:-
När konditionen var tillbaka började jag med mina provstarter. Eftersom jag redan hade min montélicens så behövde jag nu bara göra 5 stycken provlopp med sulky. Vi tog det lugnt från start och 700 kvar fick vi öka tempot & det var en glad och mycket pigg Lasse som drog iväg då. Det blev dött lopp om segern mellan min & Jonas Biderman. ;) Vi fortsatte köra provlopp på torsdagskvällarna och resten av provloppen "vann" han. Så det blev en allt mer kaxig och självsäker häst jag körde.
När mina provstarter var klara så fickjag testa honom i ett montélopp. Han var vid det här laget rejält självgod och kaxig. Vi kom iväg bra och låg andra utvändigt tills det var ca 700 m kvar, då drog Lasse järnet (för då hade vi ju börjat öka på provloppen). Vi fick en häst utvändigt som utmanade 5-600 kvar, men Lasse höll emot och kunde vinna loppen ganska enkelt.
Det blev inga fler segrar för oss, men han var ofta med fär framme & han tjänade pengar i nästan varje montéstart. Vi försökte några gånger med sulky, men han ville inte springa sulkylopp, han blev bara stressad och galopperade.
I mars 2008 slutade jag jobba hos Richard & Lasses ägare skulle flytta alla sina hästar. Men Lasse blev kvar, han kunde inte flytta honom. Så han fick då vänta på slaktbilen igen, han var nu dessutom ganska sliten och hade ont i ett bakben. Jag var jätteledsen och fick dagen innan slaktbilen borsta honom ochgöra honom extra fin. Jag grät hela tiden och bortsde hela honom, vräkte i pälsglans i man & svans, friserade öronen, nacken och hovarna, så att han skulle vara riktigt fin när han åkte. Men av någon anledning åkte han aldrig till slakten, för lite senare ringde ägaren till mina föräldrar och frågade om jag kanske skulle vilja ta honom till min egen & självklart ville jag det!
Så i slutet på mars åkte vi iväg och hämtade hem honom och han fick börja sitt nya liv som amatörhäst! Det var något som verkligen passade herren. Han tyckte inte om att stå i stora stall eller när det var många olika människor som pysslade med honom. Nu fick han flytta till mitt stall där det bara var han & en ponny och dessutom var det bara jag och mina mamma som skötte hästarna då. Första tiden fick han bara vila och ta det lugnt. Så småningom började vi träna igen och sedan starta lite. Vi red även en hel del dressyr, där han blev riktigt duktig. Jag försökte även hoppa med honom, men eftersom han var så rädd för allt trodde han att hindren skulle få liv och äta upp honom.
I juni 2010 gjorde vi vårt sista lopp tillsammans, han hade då varit dålig i benet en längre tid men efter lite vila var vi igång igen. Han kvalade i april (vilan hade varit lång) och gick riktigt bra. Sista loppet nu i alla fall så var han snabb iväg och vi fick ledningen. Vi kunde lägga oss i ett jämnt 19-tempo, något som passade honom då han var mer stark än speedig. Han ledde hela loppet, men precis innan mål (10 m) blir vi passerade och han får stryk med en knapp längd. På den längden lyckades två hästar till att klämma in sig.
Efter det loppet blev han dålig igen. Jag valde då att ställa av honom på betet, så han fick vila, äta & bli tjock resten av sommaren. När han i augusti fortfarande inte var bra så var jag tvungen att ta det extremt jobbiga beslutet att ta bort honom.
Så den 21 september 2010 fick Last Hood åka till de evigt gröna ängarna. Han kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta och jag kommer alltid att sakna honom. Min lilla rädda hare...

Berätta om din favorithäst del 1

Vilken min favorithäst är, vinner med hästlängder & utan tvekan, min ponny Tejas Monita. Men eftersom det är en montéblogg bör jag väl även välja en bloding oxå och där är det Last Hood som blir favoriten. Jag börjar i alla fall med att skriva om Monita.


Tejas Monita
*1996
e. Drömprinsen 460 u. Tejas Monela ue. Komet 338
Monita var min första ponny, jag fick henne när jag var 12 och hon var 2 år gammal. Som så många andra säger så skulle min första ponny vara minst 4 år gammal och gärna både inriden och inkörd. Monita hade närvi köpt henne nästan bara gått i hagen och knappt haft grimma på sig. Så med lite hjälp från mer erfarna människor körde vi in henne. Som treåning gjorde hon 2 starter med två tredjeplatser som resultat. När hon var 4 år kom första segern och då drog hon till med en seger till i andra loppet när hon ändå var i farten. Som femåring deltog vi i vårt första årgångslopp, 5-års mästerskapet, där vi slutade 3:a efter Lexius & Paralinius och som 6-åring deltog hon för första gången i monté SM.
2005 fick hon sitt första föl, ett ljusbrunt sto e. Trojka Viking 440. Henne fick namnet Montró och finns fortfarande kvar i mina ägor (Montró väntar nu sitt första föl e.Panter 593). När hon kom tillbaka efter fölningen var hon i kanonform. Hon gjorde 20 starter den säsongen och fick 9 segrar, 2 andra, 2 tredje, 2 femte och 5 diskningar. Hon satte dessutom svenskt rekord i monté för ston i voltstart 2 gånger så det var ett riktigt kanonår.
2010 startade hon i Elitloppet och kom i mål som trea efter två galopper. Hon startade även i monté SM igen, den här gången med duktiga Julia Pettersson i sadel. De slutade 2:a på tiden 1.47,4 vilket var 8 tionedelar över hennes travrekord. Detta gjorde hon dessutom med galopp i slutat av sista sväng! Svenska rekordet för ston i auto var 1.47,1 så hon var surt nära. Hon var tvåa i monté SM även 2011, men hade inte lika imponerande tid då.
Monita är en otrolig härlig individ som alltid vill göra sitt bästa. Hon är en otrolig allroundponny, hon är inte bara bra i trav och monté. Hon är även diplomsto på 42 poäng och flerfaldigt guldbelönad på utställning. Hon vann galopp SM för russ 2002 & 2003, startade totalt 9 galopplöp för russ och vann 8 utav dem. Hon har hoppat (endast klubbtävlingar p.g.a. för gamla ryttare) upp till LB och tränat banor upp till MSV. Syrran har hoppat ca 115 cm med henne (enstaka hinder) och hoppat bana med hinder runt en meter. 2003 vann hon även Mälarruss Allroundchampionat, en tävling där de tävlar i dressyr/kördressyr, hoppning, utställning, trav/monté och galopp/precisionskörning. Man samlar poäng i de olika grenarna och den med högst poäng vinner.
Framförallt är hon min absolut bästa vän! Vi har vuxit upp tillsammans, vi har bråkat, blivit osams, gråtit, skrattat, rejsat barbacka över fälten, badat, tävlat, tränat och lekt tillsammans. Jag känner henne utantill och känner henne nästan bättre än mig själv. Hon har alltid funnits här för mig och det hoppas jag att hon kommer göra i många år till!
Nu väntar hon sitt andra föl
Montró 2005


Banjobb med Victory´s Dream

I dag var det åter dags för ett banjobb med Victory´s Dream. Han kändes bättre än sist, men det är bortfarande en bit kvar till start.

Min första kontakt med trav

Som så många andra nu är även jag med i facebookgruppen "Travblogg" som nyligen startat "veckans tema är:
"Berätta om din första kontakt med travsport. Hur, när och varför började du med trav?"


Som så många andra började även jag som ridtjej på ridskolan som 7-åring. Hästarna var det enda som snurrade i huvudet på mig då. När jag var 11 år började vi att leta efter en egen ponny till mig. Jag hade då varit medryttare på en ponny i stallet där mamma hade sin häst i drygt ett år. Vi kontaktade en kollega till pappa som födde upp russ och shettisar (Stuteri TEJA) och åkte iväg för att provrida en utav deras hästar. Provridningen gick bra, men utav diverse anledningar passade inte den ponnyn. Lite senare kontaktade de oss och undrade om jag ville börja rida monté på deras shettis Umil. Visst sa vi, provred shettisen och någon vecka senare började jag licenskursen & jag hade fortfarande ingen aning om vad monté var för något. Under kursens gång började jag förstå vad det gick ut på & där började mitt trav eller framförallt montéintresse. Under den sommaren hängde jag så mycket som möjligt hemma hos dem tillsammans med deras dotter Bea som bara var 1 år äldre än mig. Under försommaren blev vi tipsade om en annan ponny som vi testade, men då den hade problem med fång blev det aldrig något köp.
Jag & favorithästen på ridskolan
Hela gänget ute hos Stuteri TEJA

Men på sensommaren gick vi ut i hagen till 2-åringarna. Jag & Monita fastnade direkt för varandra så lite senare på hösten blev det henne vi köpte och då var jag rejält fast i ponnytravet.
Primona & Monita 1år gamla
Jag & Bea's russ Tejas Monique på Solvalla 2010
Från att jag var 13 år gammal hjälpte jag till och jobbade på travskolan för att senare börja hålla egna kurser. På så sätt lärde jag även känna många utav travtränarna på travbanan & sommaren jag skulle fylla 18 började jag ridträna några hästar hos Rikard S Jansson. Tyvärr han jag bara rida ett provlopp innan jag & Monita gick omkull och jag bröt benet. Efter nyår kom jag igång igen och då fick jag även provrida Jim & Sussie Oscarssons hästar i provloppen. Så i maj 2005 blev jag äntligen klar med licensen i i juli 2005 red jag mitt första montélopp. Det var på Åby galoppbana med hästen Claudius C.D. Någon vecka senare red jag Golietta Rose på Bollnäs och då kom första segern.
Jag och Golietta

Så i slutet av oktober 2005 åkte jag (genom Jim & Sussie) till Flordida USA i 6 månader för att jobba hos Jan F Johnsson på Continental Stables. Det var en mycket lärorik period och jag hade otroligt kul. Efter USA har det rullat på och jag har jobbat hos några tränare och 2007 fick jag även min körlicens på storhäst.
Gonewiththewind i USA
Ridträning med Deanna Hall i USA
Jag & min Last Hood på Sundbyholm

Trollans lopp

Igår var det som sagt montédags för Trollis. Hon var som vanligt tokpigg i värmningen, men vi kunde köra i rygg nästan hela tiden. Vi värmde henne i långvagn eftersom hon e så galet jobbig att hålla.

Kaoset började redan i defileringen där typ ingen höll sin plats, så då tog hon i direkt. Även i provstarten var hon valvvild, så det kändes inte optimalt till loppet...
Självklart tog hon starten och drog järnet. Första varvet gick hon på 30 tokpullandes vilket innebar att hon totaldog 5-600 kvar & blev distanserad igen. Jättetråkigt...


Monté med Trollan-Bobb!

På fredag är det dags för nästa lopp, lunchtrav på Rättvik & monté med Trollglänta! Ska bli jättekul å testa henne igen & se hur hon fungerar.


Mantorp

I går var det som sagt lopp på Mantorp. I söndags blev jag uppringd av Cissi Ahlborg som behövde en ryttare till sin häst Carlsson. Det är en riktigt fin häst som har varit väldigt bra i monté tidigare, då med Åsa Svensson i sadeln.
Så Jag och Linn fick börja vår resa lite tidigare än vi tänkt. Så vid tvåtiden lastade vi in Loppan i transporten och åkte iväg. Vi var framme redan vid halv fem & strax efter halv sex red jag ut och värmde med Carlsson. Han var en stor och rejäl häst, riktigt fin och väldigt snäll att rida.
Han var lite jobbig att volta med, men gansk startsnabb. Tyvärr blev det 4 omstarter, på den femte kom vi äntligen iväg! Vi kunde rida med invändigt genom första sväng & 1500 kvar fick vi rygg på Jenny & Mcclain. 900 kvar började vi att gå ut och attakera. Han avslutade bra men blev lite trött mot slutet, men vi kom i alla fall i mål som sexa. Cissi var i alla fall nöjd med ritten och sånt är alltid kul! :)
Därefter blev det lite väntande innan det blev dags för Loppan att värma. Hon fick börja med att jogga några varv på lilla banan runt hagarna för att sedan köra in på banan och göra en ordentlig provstart. Vi provade att vända upp snävt eftersom vi hade spår fem. Hon skötte sig jättebra, men va ganska laddad.
Vi beslutade oss för att köra med fast bommul och ryckhuva i loppet eftersom hon va så pass laddad i värmningen. Hon var jättefin i provstarten och allt kändes jättebra. Men när starten gick blev Loppan lite övertaggad och fög rätt upp i luften istället & det tog ett bra tag innan jag fick ner henne. Så när hon väl travade igen var de andra drygt 200m bort. Men hon fick springa på & jäklar va hon sprang! Hon var jättefin och varkade tycka att det var otroligt kul. Eftersom hon förlorat så otroligt mycket på galoppen kom vi bara ikapp sista hästen men det kändes riktigt bra, så nu är det bara att anmäla ut till nästa lopp! Kommer hon inte med så är planen att montékvala henne istället.
Loppe-Boppan
Tur att man inte blev så skitig :S

Loppan & Lillan

Eftersom det är loppdags för Loppan på måndag så körde vi ett lugnare jobb så att jag fick känna lite på henne, annars är det mest Stina som rider & kör henne. Vi joggade några varv på slingan & körde sedan två intervaller i 40-45 tempo. Hon kändes riktigt fin, så vi får hoppas att hon sköter sig bra nu på måndag! :)
Senare på dagen stack jag även ut och körde med Harryettie. Hon var pigg, glad & jättefin som vanligt! Läs mer om hennes träning på hennes egen blogg :D

Vill-ha-lista!

Suttit & klickat runt lite på Täby galopp-shopens hemsida & känner ett stort "vill ha"-begär av nya fina rosa prylar!
Vill ha en ny tävlingssadel, träningssadel & rosa tyglar. Sen hitta jag lite annat smått å gott ja vill ha oxå!

Varför är man inte snuskigt rik?!


Lopp för Loppan!

Då var det dags igen för mig att tävla, den här gången med "Loppan", Also in Love Mantorp & trav. det har blivit mkt köra för mig nu senaste tiden känns det som. Men i sommar blir det förhoppningsvis mer monté, med både Lilo & I am Dynamite :)


Lilo på V75

På lördag är det dags igen, Lilo startar på V75 på Romme! Heja tjejen!


Galopp på GP

I fredags var jag ute & red Girlpower igen. Hon är ju lite snurrig i huvudet & blir lätt stressad i loppen, så nu tänkte jag testa med att galoppträna henne. Vi joggade bort till slingan, fattade galopp & galopperade hela vägen bort & sedan tillbaka. Hon var snabbt med på noterna & verkade tycka att det var riktigt kul! Synd att jag inte hinner fler jobb innan nästa fredag, då hon startar på Sundbyholm. Det hade varit bra med någon gång till...


Ridträning med Lilo

Igår var jag ute & red Lilo igen. Det var ett tag sedan jag red henne nu. Jag kom ut till stallet vid sju-tiden, sadlade på & red iväg. Vi red bort förbi Håkan B's gård & vidare ut på slingan. Vi joggade på i friskt tempo & hon fick även öka på lite.

Lilo är normalt väldigt lugn & sansad när jag rider henne, men idag var hon helt galen! Hon var superpigg & jag hängde i tyglarna mest hela tiden. Det var knappt att jag fick stopp på henne! Knäppa lilla häst! Men det är kul att hon är så pigg & glad! :)


RSS 2.0