Laddad häst!!!

Idag lyckades jag slita mig ifrån lilla Teddan i nästan två timmar för att fixa iordning och köra Lillan. Undertiden fick hans farmor & kusin Maja passa honom. Lite jobbigt för mamma att lämna iväg skatten, men samtidigt skulle det bli otroligt skönt att komma ut och köra lite. Han hade ju ätit ordentligt och mycket precis innan vi åkte, så jag visste ju att han borde klara sig. 
 
Jag gjorde i alla fall iordning Lillan och körde sedan ut. Vi körde bort till järnvägen och tillbaka och det var helt sjukthur laddad hon är nu! Jag fick korta tömmarna drygt en dm och sedan sitta och hålla i henne rejält! Trots det travade hon på i ett rejält joggingtempo och drog järnet på de ställen hon brukar få öka lite. 
 
Det var helt galet kul att köra henne nu, dels för att hon kändes så snuskigt fin och dels för att det var bara kul att komma ut och köra, utan att ha en stor mage ivägen dessutom!
 
 

Gästbloggning: Pelle - Det börjar ta sig!!!

Idag var jag åter igen ute med "lillan" och nu börjar det hända grejer ska jag tala om.

Hon fick gå ett jobb på våra vinterklädda grusvägar, först joggades hon lungt i ca: 6km. Sedan skritt i 3 min för att sedan få gå ganska rejäla intervaller. Hon har verkligen utvecklat sina "snabba" muskler otroligt fint under hösten/vintern. Vissa intervaller gick lite för fort, men nu har man ÄNTLIGEN rejält med häst att hålla i när man kör på. Poletten har snart ramlat ner till 100%, och det känns verkligen i tömmarna. Får hon bara vara hel och frisk så kommer hon att göra ett kanonbra 2014 utan tvekan! Jag har ganska höga krav på den här hästen, och jag känner mig mer och mer säker på att hon kommer att leva upp till dom.

 

/ Pelle

 

Inte mycket gjort...

Ja, här händer det inte så mycket. Pelle är just nu i stallet och har varit där sedan stax innan lunch. Han skulle köra Lillan. Hon har varit superfin under de lätta jobben han hittills har kört med henne. Om jag lyckas slita mig från Teddan tillräckligt länge i helgen så är det otroligt lockande att hoppa upp i sadeln & rida en liten lättare tur på lilla grå.

I dag har jag & Ted iaf försökt tvätta, men konstaterade ganska fort att det inte fungerade då tvättmaskinen visst fortfarande var trasig. Ted fick då "provköra" bärselen för första gången & med hjälp av en filt som extra stöd så satt han helt okej där i & verkade rätt nöjd. Väl inne i huset igen (tvättstugan ligger i källaren & man måste gå ut för att komma dit) så fick Ted lägga sig på fällen igen, efter en kortare matstund, undertiden som jag plockade undan lite och städade undan det värsta.

När städningen var klar satte jag igång att köra första "styrkepasset" från min nya träningsbok. Det mjukstartade med uppvärmning följt utav lättare styrkeövningar som fokuserar på bålmuskulaturen och att hitta musklerna igen. Dagens övningar var höftlyft, dra in naveln, diagonala benlyft, doppa hälen, död insekt samt plankan, både rak & på sidan. Nog känner man att musklerna är inte vad de har varit, 3x30 sekunders planka har nog aldrig varit så jobbigt! Annars jobbar jag på med barnvagnspromenader (minst 45 min varannan dag), knip & andningsövningar. 


Weiihoo!!!

Måste bara få skryta lite! I dag är det knappt två veckor efter förlossningen (12,5 timme kvar om man ska vara exakt) & jag kommer i mina vanliga jeans! 
Visst de är lite tajta men de sitter mkt bättre än gravid-jeansen! Magen är fortfarande mjuk & väldigt degig, men det kommer väl. Tyvärr har jag inte kunnat väga mig än heller...Lillan på G!

I dag var det då dags för Lillan att sätta igång med träningen igen. Pelles mamma fick passa Ted undertiden som jag hjälpte Pelle att sela. Det var en väldigt ivrig och glad tjej som stod i gången och väntade på att bli färdigselad. Lillan hade varit riktigt pigg och studsat en del med rumpan under passet. Hon fick mjukstarta träningen med att jogga "rundan" (ca 8 km) och Pelle tyckte att hon kändes riktigt fin och det lilla jag såg verkade jättebra.
 
 
Undertiden som Pelle körde så gick jag och "farmor" en promenad på ca 45 minuter. Det är så skönt att få komma igång och röra på sig. Jag har ju som sagt tänkt försöka komma igång med träningen nu igen, så målet den här veckan är att försöka ta en promenad varje dag. Vi mjukstartade med en 20-30 minuters promenad igår, men resten av veckan ska jag försöka gå 45-60 minuter i raskt tempo. Tyvärr ska det visstbli rejält kallt imorgon och då känns det inte jätteoptimalt att dra med Ted ut. Vi får se hur kallt det blir, kanske att det fungerar om jag lägger en filt för öppningen, så att det inte blåser något in i vagnen. Annars så har jag börjat köra lite andningsövningar och knipövningar som finns i Olgas bok "Träning för nyblivna mammor". Kan beskriva övningarna lite mer någon annan dag. Än så länge känns det bra och förmodligen drar jag igång med "styrkeövningarna" på måndag, då kommer jag rätt i "schemat" i boken. 
 
Glad häst!
 
Teddan med sitt nya andningslarm som han fått av mormor & morfar. Nu kan mamma sova lite lugnare på nätterna :)
 
Sötaste ungen! ❤


 

Dagens aktiviteter

Idag var första heldagen hemma. Ted vaknade redan vid halv 6 och var lite gnällig, så han fick komma till vår säng för att snutta & mysa lite, vilket slutade med att vi somnade båda två. Vid sju var det dags för frukost, han fick sond & åt riktigt bra från bröstet. Strax efter åtta kom en besiktningsman för att kolla på huset & efter det tog vi en förmiddagsvila tills det var dags för 11-maten. När Ted ätit klart åkte vi till Ica Maxi för att handla lite mat, blöjhink & lite kläder till Teddan. De hade 25% på all babykläder & hade ända ner till strl 44, så vi köpte två bodys & två byxor i just strl 44. Det är lite stort, men sitter hyfsat. 

Efter affären åkte vi till stallet, där fick jag börja med att amma Ted igen. När han var mätt & belåten packade vi ner honom i vagnen för att ta en promenad på ca 20 minuter i friskt tempo. 

Nu myser vi i soffan efter att ha ätit 15-målet. Ikväll väntar mer mys & tacos till middag :)

Mys med nya pyjamasen mormor köpte (strl 44).


Shopping på Ica Maxi


Nerbäddad i vagnen ute på promenaden.


Mys i sängen.

Hemma!

Idag fick vi det härliga beskedet att vi äntligen fick åka hem! Så vid 15 klädde vi på Teddan "björn-kostymen", satte honom i babyskyddet & packade in oss i bilen. Nu under em/kvällen har vi myst framför brasan & tv:n, Teds mormor & morfar kom med hans nya säng, en gammal korg som jag & mina syskon sov i när vi var små & har blivit renoverad & nymålad. Jag har även plockat fram träningsprylarna, så imorgon drar vi igång "tillbaka-i-montésadeln-träningen". Morgondagen börjar lätt med att bara ta en promenad med Ted i barnvagnen på 20-30 minuter & på onsdag är det dags för första "styrketräningen" :)Vad händer?

Tänkte att jag skulle försöka skriva ner några rader om vad som hänt. Förra fredagen, dör drygt en vecka sedan kom som sagt min lilla Ted till världen. Så av ganska naturliga anledningar kommer nu bloggen ändra lite karaktär. Jag kommer fortfarande att skriva om Lillans träning (vilken har varit näst intill obefintlig de senaste 3 veckorna, hon har bara kommit ut på några enstaka lättare joggingpass), men jag kommer nu även att skriva om hur jag ska träna upp min kropp igen efter förlossningen för att kunna komma tillbaka upp i sadeln & rida löp. 
 
Efter att Ted var ute fick ganska omgående flytta upp till intensivavdelningen för prematurbarn, Neo. Där hade han kunnig personal som tog hans om honom och hade honom under uppsikt hela tiden. 
Första dagen fick jag ligga i en egen sal inne på BB, men då neo ligger precis vägg i vägg med BB så kunde jag gå och hälsa på honom precis när jag ville.
Jag var ganska trött första dagen, men mådde ändå riktigt bra. Enligt sköterskorna såg jag tydligen oförskämt pigg ut redan direkt efter förlossningen (tänkte berätta mer om den sen).
 
Men redan dagen efter (lördag) så fick vi under eftermiddagen ett eget rum, ett samvårdnadsrum, där jag och Pelle får bo tillsammans med Ted och själva lära oss ta hand om honom. Tydligen är han väldigt "klar" och stark för sin ålder. En sköterska berättade att hon skulle ha gissat på att han var MINST en vecka äldre än han är. 
Hur som helst så bor vi nu i ett sånt rum och det känns lite som att jag aldrig mer kommer få sova ordentligt! Ted äter var 3:de timme och den processen tar ca 60 min, då det ska kollas syreupptagning, puls och temp, blöjan ska bytas, han ska ammas lite och sen sondmatas. Inte riktigt varje tillfälle, men nästan, så måste jag dessutom pumpa brösten för att först få igång & sedan hålla igång mjölken (just nu känner jag mig mer som värsta mjölkkon då mina bröst producerar mängder med mjölk, mer än dubbelt så mycket som han äter!) Vilket gör att jag sällen kan sova mer än en timme i sträck. Dessutom består varje morgon mellan 8-11 av x-antal besök in på rummet av sköterskor eller läkare som ska ta prover eller berätta hur det ligger till eller städpersonal som ska städa i rummet (dryra sömntimmar som försvinner). Vid varje skiftbyte kommer dessutom sköterskorna och presenterar sig och kollar läget och det känns som att de alltid lyckas komma när man precis somnat... 
 
Dagarna nu ägnas alltså åt att tvätta, byta och mata Ted, mjölka brösten, äta något själv och försöka duscha nån gång då och då för att sen sova så ofta det går. Jag insåg igår att jag inte har varit utomhus sedan förra torsdagen och inte ens sett min häst sedan annandagen! Eftersom mina värkar drog igång redan då blev jag först inskriven på förlossningen i en vecka med strikta order om att hålla en horisontell position, när jag sedan äntligen fick åka hem var jag tvungen att fortfarande hålla mig lugn och vila så mycket som möjligt. Jag fick alltså inte åka till stallet, så det var min kära sambo som fick ta hand om allt då. 
 
Just nu känner jag att jag har en ganska lång och tuff väg tillbaka till montésadel. Jag menar hur mycket tappar man inte av bara själva graviditeten i sig? Det blir ju inte direkt bättre av att jag bara har fått ligga ner/vila/sitta i soffan i drygt tre veckor... Som tur är gick jag inte upp så mycket i vikt under själva graviditeten ( ca 8 kg bara) så vikten lär ju inte ta allt för lång tid att få bra (har tyvärr inte kunnat väga mig än efter förlossningen) men konditionen! Strax innan jul köpte jag däremot en julklapp till mig själv, en bok som handlar om hur man tränar upp kroppen efter förlossningen: Träning för nyblivna mammor - av Olga Rönnberg och av mina snälla föräldrar fick jag alla redskapen jag behöver i julklapp (pilatesboll & matta, hantlar, kettleball och resårband). Så just nu längtar jag efter att få åka hem och komma igång med träningen!
 

 
 

Nu har Ted kommit!

Kl 02:21 i natt föddes min lilla pojke. 2374 gr & 47 cm lång. Återkommer med mer info senare.Skritt-tur

Eftersom jag fortfarande inte får göra så mycket om dagarna & har sammandragningar med jämna mellanrum så har Pelle nu tagit hand om Lillan. Idag var han ute & körde henne en sväng, det blev en lugn skritt-tur på ca 45 minuter. Hon var pigg & glad över att få komma ut. 
Eftersom jag inte vill att hon ska starta nu när jag inte kan åka med henne så kommer hon nu få en lite lättare träningsperiod med lugnare jobb.Anledningen till att Lillan inte startade...

Var att när vi åkte hem till min mormor i Västerås på Annandagen för att äta en trevlig middag med mammas släkt, så började jag få välditg kraftiga sammandragningar. Väl hemma hos mormor fick jag gå och lägga mig på sängen för att ta det lugnt och hoppas på att de skulle ge sig, men icke. Sammandragningarna hade börat bli rejält kraftiga redan vid 13-14 tiden på em. och kom med ca 7 minuters mellanrum. Runt 18-tiden ringde jag till förlossningen i västerås för att fråga dem vad jag skulle göra. Då kom värkarna med 4-5 minuters mellanrum. Jag fick rådet att fortsätta ligga ner, ta det lugnt och sedan ta 2 st Alvedon och hoppas på att det skulle ge med sig och de bad mig att återkomma om 1,5-2 timmar. Efter nästan 2 timmar ringer jag in igen och då värkarna fortfarnade är lika starka, om inte starkare och nu kommer med knappa 3 minuters mellanrum så vill de att jag ska komma in direkt. Min moster, som också var hos mormor, arbetar som undersköterska på gyn & bb i Västerås och hon skulle in för att jobba natt, så jag fick åka in med henne. 
 
Väl framme på förlossningen kopplar de mig till en CTG-maskin för att kolla bebis hjärtljud och se hur starka samt hur ofta mina sammandragningar var/kom. Efter att ha legat med CTG:n i drygt 20 minuter konstaterade de att jag hade 5 värkar på 10 minuter, som dessutom var ganska starka. Så en läkare kom in och undersökte mig med ultraljud, både vanligt & vaginalt. Det konstaterades att livmoderhalstappen var förkortad med ca 2 cm, jag hade fått lättare blödningar och förlossningen var igång. Jag fick snabbt byta om till sjukhuskläder och lägga mig i en säng på förlossningen. Där fick jag en spruta med Brickanyl som skulle få livmoderna att slappna av och därmed få sammandragningarna att upphöra, samtidigt som det gav mig jordens hjärtklappningar. Jag fick även en spruta med kortison eller liknande som skulle påskynda utvecklingen av bebis orgon och då framförallt lungorna och andningsmekanism. Då sammandragningarna gav med sig något, men fortfarande kom och var ganska starka så kopplade de även ett dropp på mig och då lugnade det ner sig. 
 
Dagen efter (fredag) så blev jag skjutsad med ambulans hem till Eskilstuna. Jag fick fortfarande inte gå någonstans utan var tvungen att hålla mig liggande och med droppet inkopplat. Jag fick dessutom den andra dosen med kortison till bebisen. På lördag em kopplade de bort droppet, men då värkarna drog igång igen så fick jag en ny spruta brickanyl som gjorde mig helsnurrig med hjärtklappningar men samtigigt fick värkarna att lugna sig. Även under söndagen fick jag hålla mig liggandes. Under dagen hade värkarna hållt sig lugna, jag hade en svag värk ungefär var tionde minut bara, men mot kvällen så drog det igång ordentligt och jag fick två doser brickanyl vilket resulterade i att jag var rätt borta i skallen hela kvällen. 
 
Under måndagen fick jag gå upp och gå lite och de hade då sagt att jag inte skulle få någon mer brickanylspruta. Men när värkarna drog igång på tisdagen igen så fick jag ytterligare en spruta Brickanyl och blev dessutom undersökt av en läkare. Livmoderhalstappen var då helt utplånad och jag var öppen för ett finger. Under onsdagen höll sig det hela dock väldigt lugnt, vilket resulterade i att jag på torsdagen, när jag gick in i v. 34 och bebis då var 33 hela veckor, fick åka hem. Jag fick med mig ett sjukskrivningsintyg som sa att jag är sjukskriven på heltid och stränga order om att ta det lugnt och vila mycket. 
 
Efter en vecka, sängliggandes på sjukhus så kan ni ju gissa hur det kryper i kroppen på mig! Pelle springer runt och fixar med allt möjligt, som städning, disk, tvätt osv. i förebyggande syfte för att jag inte ska få för mig att göra något sånt eller behöva lyfta tungt. Så idag ska jag och mamma tillsammans städa i garaget (ponnyernas utselningsplats & selkammare) och sen ska jag få börja sortera gamla bilder som ska sättas in i album, leta fram vilka bilder från datorerna som ska framkallas för att sättas in i fler album osv.
 

RSS 2.0