Elitloppet

Vekans ämne på FB's Travbloggar: Elitloppet - (fri tolkning)

Ja, vad säger man... Elitloppet - En gång om året! Stämningen, känslan när hästarna samlas bakom bilen, när bilen släpper. Trummorna, hejjar ropen, applåderna, när de kör in på upploppet, jublet!

Jag får rysningar bara av att tänka på stämningen som är under Elitloppshelgen och då framförallt under självaste Elitloppet. Jag har haft den stora äran att få köra ponnyernas Elitlopp 3 gånger. 2001, 2004 & 2010. Vi har haft hästar med i Elitloppet 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 & 2010. 2001 var första gången vi åkte dit med ponnyerna & första gången jag fick uppleva Elitloppet på riktigt. Vi hade 3 hästar med från stallet, ett russ & två shettisar. På den tiden så kördes det 3 stycken "elitlopp" för ponnyerna. Det var ett grundlagslopp för kat A & ett för kat. B & dessutom kördes Sweden cup vartannat år för kat. B & kat. A. Det gick väl sådär det året. Russet blev diskad efter 500 meter och shettisarna var 5:a och 6:a. 2002 kommer jag inte ihåg så mycket från, men då var det samma två shettisar i åkte med.
2004 var Monitas tur att debutera i Elitloppet. Loppet var då 1.53,0 och sämre, bilstart. Hon skötte sig riktigt bra och sprang in en 5:e plats på 1.50,1. Loppet vanns utav Pekka Lähdekorpi & Mareld.
2005 hade vi med min shettis Madicken Engström, som hade gjort en stark come-back efter ett års mammaledighet. Hon och en annan shettis drog ifrån fältet och skapade en 60 m lucka från det övriga fältet. Men när den andra ponnyn blev diskad för galopp blev Madicken själv där framme, något som inte alls passar damen. När hon väl fick sällskap igen var det utav en mycket snabbare ponny som hon inte klarade av att svara upp, vilket ledde till att fröken Madicken blev sur & bromsade hela upploppet. Hon kom imål som 6:a och hade då "bromsat" bort en andraplats.

2010 var nog ändå det roligast Elitloppet. Men nu hade ponnyernas Elitlopp bytt struktur. De snabbaste kat. A & B gick i Elitkampen resp Elitloppet och silverdivisionen fick Sweden Cup nu. Så Monita var med i Sweden Cup. Vi fick en kanon start, men tog det ganska lugnt första 500 metrarna, så att hon skulle få trava in sig ordentligt. Efter 600 m gick vi upp i ledningen och Monita började dra ifrån fältet. Hon öppnade varvet på 1.43,2 & har en ganska rejäl ledning. Men slår då ihop och galopperar. Under galoppen släpper hon förbi två hästar, Thyra Tyrann & Ernst Ravelli. När hon väl travar igen tar hon upp jakten och drar ikapp dem igen, men slår på ytterligare en galopp, så vi får säkerhetsköra in på en tredjeplats. Hur som helst gjorde hon ett kanonlopp!

Jag har bara varit med i publiken två gånger, 2010 & 2011. Det är en häftig upplevelse att vara där och uppleva allt, men tyvärr ser man oftast väldigt dåligt. Så i år kommer Elitloppet upplevas hemma framför TV:n med  trevligt folk! :)


Monita går upp i ledningen 2010Provstart 2010


Starten går 2010Monita i ledningen varvet kvar 2010


Provstart 2010


I mål som 3:a 2010


Efter 5:e platsen 2004

De andra loppen har jag svårt att hitta kort ifrån... :(Provlopp på Big Mama Dynamite

I dag var det dags att testa Big M i monté. Pelle och Leffe var nere med henne & 2-åringen och körde ihop som värmning och sedan fick jag testa henne i provloppet tempo 1.25, fri fart sista 700m.

Hon var lite dum och galopperade i första provstarten, men efter att ja skällde lite på henne så gick hon iväg felfritt de andra två. Hon lade sig fint i rygg på en sulkyhäst och 800 kvar styrde jag ut för attack. Hon svarade jättefint och klättrade framåt. I sista sväng blev hon däremot lite rullig och in på upploppet när jag ryckte tussarna slog hon över. Trots detta gjorde hon ändå ett helt okej första snabbjobb under sadel. Förmodligen blev hon rejält muskeltrött sista biten. När i kom in hade hon bara 77 i puls, så hon var ju inte trött konditionsmässigt, men det är ju lite andra muskler i montén.

Förmodligen blir det i alla fall montékval vid nästa tillfälle ändå. Vi drar på ett par boots och kör utan tussar så ska det nog fungera bra.

Stina & Loppan var oxå med i provloppet :)


Lite framgångar!

I går (tisdag) startade Lynn & Girlpower, båda med Oskar J Andersson vid tömmarna.
Lynn hade ett svårt utgångsläge från spår 9 bakom bilen. Hon fick ett snällt lopp invändigt för att sedan backas ut genom hela fältet. Sista 500m spurtade hon i ett grymt tempo ute i 4-5 spår & lyckades knipa femteplatsen.

Därefter var det dags igen för "min tjej" Girlpower. Hon är en väldigt spänd liten häst som vill väldigt mkt, vilket ofta leder till galopp gärna redan från start.
Men Oskar fick iväg henne snyggt & tog ledningen. Hon öppnade säkert på 14,5 (11,0 på Oskars klocka, som klockade 40m senare) & såg riktigt stabil ut. Lycka! Men självklart ska det komma upp någon & trycka, trots det höga tempot i en så pass låg klass (GP har 16000 på kontot). Så när hon kommit nästan ett varv kom galoppen. Oskar fick ner henne ovanligt snabbt & lade henne invändigt sist i kön. 500 kvar satt han fortfarande med allt kvar & får styra ut. Hon gjorde ett ruggigt upplopp & spurtade in 6:e pengen.

Så nu jäklar! Nästa gång tar hon dem!!
Jo, hon fick dessutom inviga mina rosa prylar, det såg riktigt läckert ut mot hennes lite mörkare bruna färg.


Rosa shopping!!!

I måndags på Romme hittade jag äntligen ett rosa selunderlägg. Det är meningen att min grå ska få använda det när hon blir tillräckligt gammal för att få börja tävla. Jag hittade även en chockrosa förbygel, hur häftig som helst!!!


Romme 21/5

Då var det dags för lopp med Trollglänta igen. Vi värmde utanför banan mycket lugnt och hon skötte sig riktigt bra. Vi tog det så lugnt det gick hela tiden & det fungerade ovanligt bra!

Väl i defileringen började hon bli laddad men vi fortsatte att gå i ryggar och hon lyckades hålla sig hyfsat lugn. I starten började hon ta i, men vi kom iväg rätt okej. Men i ingången av första sväng började hon sjabbla med travet och felade. Jag fick ner henne hyfsat fort, men blev hängandes i tredje & blev då tvungen att backa mig ner genom hela fältet. 700 kvar ryckte jag mössan & det kändes som att hon fortfarande hade lite att gå för. Men 600 kvar galopperade hon igen, ytterligare en ganska kort galopp & sedan drog hon en mini galopp i slutet av sista sväng. Så självklart kom hon sist, men var inte alls avhängd lr så. Hon gick ändå 32,7 vilket är bara 1,1 sekund över rekordet.

Jag blir så trött på hennes dumgalopper. De är så onödiga! Hon är superfin i övrigt, men något stämmer inte. Så nu kommer förmodligen Pierre Nyström få köra henne, då han är mer rutinerad på kallblod. Så får vi se om det blir någon ordning på henne...


Min finaste tävlingsbild.

Har ett gäng favoritbilder. En av favoriterna är från i tisdags på mig & Also in Love. Loppet gick piss, men var fin!
(foto. T. Södergren)
En annan bild jag gillar är från förra sommaren på mig & Reisa Å. Hon gjorde ett kanonlopp och var tvåa på 17,0. Helt okej för en häst med strax under 30 tusen på kontot.
(foto. B. Jakobsson)

Hittadeäven en gammal bild på mig och min förra pålle.

(foto. B. Jakobsson)

Sen har jag två travbilder från samma tillfälle & jag kan verkligen inte bestämma vilken utav dem jag gillar bäst.
(foto. B. Jakobsson)
(foto. B. Jakobsson)

Bilder på Also in Love 15/5 2012

Defileringsvolten innan värmning.

Värmning i bakvarv


Provstart innan loppet, kalasfin!


Efter första galoppen...

... och snart galoppar vi igen.

... & det hjälpte sååå mycket!

Loppet igår gick som sagt om efter att en ryttare ramlat av. Loppan som inte tagit ut sig en meter i det första loppet var rejält laddad även nu. Hon travade bättre nu & kändes ruskigt fin i provstarten.

Och när vi vänder upp vid två hoppar hästfan rätt upp i luften!!! Hon fick två galopper (rejäla) under loppets första 350 meter & hamna rejält efter fältet. Därefter gick hon svinbra!

Så nu ska vi testa lite ny utrustning på "Lus-Loppan" & sedan anmäla ut igen!

https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-1/3019488/images/2012/pic_202798898.jpg" class="image">


I väntans tider...

Väntar på loppet med rosa pållen :)

https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-1/3019488/images/2012/pic_202728839.jpg" class="image">


Ibland har man flyt!!!

Sitter på Sundbyholm & väntar på mitt lopp nu. Det skulle ha gått som lopp 3. Men blev avblåst & körs nu som lopp 11 istället. Och vi är NÖJDA!!!

I första starten kom vi iväg jättebra, men de tyckte visst att fyran tog mitt spår, inget jag märkte av, men det blev omstart. I andra starten var Loppan överladdad & studsade jämfota tills vi blev diskade. Hon fortsatte då studsa en bit till för att sedan trava 500 meter & rida av banan. Precis när vi skulle rida av kom det en lös häst galopperandes åt fel håll.

En av ryttarna hade ramlat av så hästen kom lös. Tyvärr var de många av ryttarna som inte hörde detta & fortsatte därför rida. Loppet avblåstes även väldigt sent, hästarna var redan inne i mitten av sista sväng.

Men som sagt, vi är nöjda. Vi får en ny chans med en häst som inte tagit ur sig alls! :D


Om jag vann 10 miljoner

Temat förra veckan på facebookgruppen travbloogar var: Vad skulle du göra om du vann 10 miljoner?

Hälften av pengarna skulle sättas in på ett sparkonto. sedan skulle det shoppas! Till att börja med skulle jag, för att citera Pelles kommentar: "Köpa en jävla massa rosa skit till hästarna". Då jag för två år sedan bytte tävlingsfärg, så är det en del nya saker som behöver införskaffas. Jag skulle även köpa en lite tyngre galoppsadel att använda till monté & galoppintervallerna, en hoppsadel att rida hemma med, en sulky osv. Massa prylar till mina pållar helt enkelt och även uppdatera min egen garderob.

Andra tråkiga saker är väl att betala av lån till både föräldrar och CSN. Jag skulle gå klart det här sista året i skolan och sedan jobba ungefär halvtid, bara för att det är kul. Resten av tiden skulle då gå åt till ponnyerna och mina andra hästar. Ev. skulle jag köpa in en till stor häst. Men jag vill inte ha för många, det blir inge kul då. Jag är ganska nöjd med min Lilla gråa nu så, det ska bli spännande att se vad hon kan prestera i framtiden.

10 miljoner vore hur som helst otroligt skönt att håva in!

Montépremiär!

På tisdag smäller det för Loppan! Då ska hon få montédebutera :) tyvärr blir det ganska tufft för henne då det är hög klass på loppet. Uttagningslopp till Sverigeloppet monté. Meningen var att jag egentligen skulle vara med här med Lilo, men hon har startat så mycket nu & börjar bli lite sliten i kroppen. Så hon har fått semester nu.
Fördelen med loppet är ju att det bara är Sundbyholms hästar. Men vi biter ihop & kör järnet!


Voltningsproblem??

Satt idag och läst lite olika bloggar och kom in på Emma Wahlbergs blogg. Jag kan inte annat än att hålla med henne!
Hur ska vi kunna ge montén ett bättre rykte och status, när det ständigt blir en väldig massa omstarter? Ska det bahöva vara så? Vart blir det fel?
Som montéryttare SKA du ha gått samma utbildning som de andra kuskarna. Du SKA ha gjort minst 10 godkända provlopp, med voltning!
Jag vet inte hur det är på andra banor, bara på min egen & där är montéutbildningen under all kritik! Licensledarna har ingen koll alls på montén, de läsar igenom ungefär vad som står i reglementet. Fystestet går ut på att rida 6*500 m intervaller. De har ingen koll alls på utrustningen, ridstilar eller speciella saker man måste tänka på när man rider. I provloppen är det SÅÅ uppenbart att de koncentrerar sig på sulkyekipagenm de har sällan något att säga till montéryttarna under genomgångarna (trots att det finns saker att säga). De kan en säga någon liten kommentar i fall att någon utav montéhästarna är "åt helvete" fel typ står åt fel håll vid klart eller liknande.

Hur går det till på din hemmabana och vad har du för åsikter om det här?

Länk till Emmas inlägg:
http://travbruttan.blogg.se/2012/may/monten-blir-kass.html?_tmp=1b3d1235a526941e5dc6940ef5ccbf689df2810b

Premiärtur på "galoppbanan"

Nu har jag ju fått en "egen galoppbana" ute hos Pelle. Det är en liten slinga som går längsmed hagarna. Så i dag var det nu dags för mig och Girlpower att inviga den. Vi började med att jogga långa skogsturen för att sedan rida galoppintervallerna. Vi joggade bort längs banan, vände upp och galopperade sedan tillbaka. Eftersom banan sluttar lätt uppåt galopperade vi bara åt ena hållet och joggade sedan tillbaka. Vi red fyra stycken intervaller och joggade sedan av på lilla skogsrundan.

GP blev inte riktigt så trött som vi hade hoppats på, banan var lite för kort och tyvärr lite för lättsprungen. Så vi får se hur vi löser saken. Hon blev betydligt tröttare när jag red galoppintervallerna på "gamla" slingan. Så som sagt, vi får se vad vi hitta på nästa gång.

Just nu är Pelle på Axevalla med Lynn, som ska starta i "Diamantstoet försök 3". Så nu håller jag tummarna! Det har varit ganska motigt nu ett tag, så jag hoppas att det vänder lite nu. Det skulle behövas...

Ny favoritsida!

Satt och klickade runt på lite andra bloggar och hittade en länk till en amerikansk jockeysida. Där hade de mängder med galopputrustning till riktigt bra priser! Nu blir de till å spara pengar för att sedan kunna shoppa loss ordentligt!! :D
http://www.jockeytack.com/

RSS 2.0