Film från banjobbet


Banjobb med Lillan

I dag var det dags för Lillan att springa fort på banan igen. Vi började med att jag värmde henne 6 bakvarv med långvagnen. Därefter gick vi tillbaka till stallet för att byta till sulky och Pelle fick hoppa upp bakom. Han joggade då ett bakvarv till och vände sedan upp. Vi fick sällskap av Börje och hans häst, Mr Fox av Sveden. Börje drog på redan från start men  Pelle körde istället väldigt försiktigt från start men efter att hon fått trava in sig lite så gick det fortare. Första 300 metrarna gick inte fortare än 30, men första bortre rakan drog hon på strax under 20- tempo. Slutvarvet gick hon ca 25 utvändigt om Börjes häst och sista 300 gick riktigt fort!
Hon fick jogga av 2 bakvarv och sen gå tillbaka till stallet.
 
 
 
 
 
 

Långfredagens lopp med Barbossa Juvel

 Jag red som sagt Barbossa Juvel i montéloppet under långfredagens tävlingar på Eskilstuna. VI hade spår 3 och vi var 5 hästar på volten. Det kändes bra med spår 3, eftersom han gärna genar och kastar sig innåt i volten,men när jag har en häst innanför mig så trycker den hästen ut honom och han voltar mycket bättre då. 
 
Tyvärr blev det 4 (!) omstarter, vi kom inte iväg förrän den femte, vilket känns väldigt surt.Det tar på hästarnas krafteroch publikens tålamod. Framförallt en sån här dag när det är lite mer publik, det är så extremt dålig reklam för montén!
 
När vi tillslut kom iväg red jag lugnt från start och lade mig i rygg på Linnea Swartligs häst. Min pålle är alltid väääldigt pigg första 5-600 metrarna av ett lopp, men sen lugnar han sig. Vi lyckades rida med invändigt hela loppet, men tyvärr räckte det ändå inte. Vi blev först utan pengar och Barbossa var rejält trött i mål. Quackerjack  som jag kanske skulle ha ridit galopperade efter 800 meter och kom i mål en bra bit efter mig, ännu tröttare. Så elak som man är kändes det ju i alla fall bra att jag kom före honom ;)
 
 
 

 
 














Utgången av sista sväng (färgklickarna är påskfjädrar & mammas försök till att ta enlite roligare bild)
 
Upploppet


Upploppet
 

Nu jäklar kör vi järnet!

Fick skjuts av mamma till gymet strax efter nio. Det visade sig att jag läst fel på schemat, coren började 10.00 inte 9.30 som jag trodde, så när jag kom till gymmet körde jag 20 min joggning på löpbandet i väntan på coren, som btw var svinjobbig!!! Jag får ingen skjuts hem förrän vid 13, så nu står jag på crosstrainern & tittar på Simpsons :)


Träningsdags!

I tisdags var jag och syrran iväg och fixade gymkort. Vi har kollat runt på lite olika gym i stan för att hitta det bästa och billigaste och vad händer, jo vi hamnar på det dyraste! Men det var det nog värt! Det är så otroligt fräscht och blir aldrig trångt. Det finns två våningar där styrkemaskinerna är på nedre våningen och alla konditionsmaskiner på övre. Det finns även en cirkel med maskiner "Milon" som står på konditionsavdelningen, där tränar man både styrka och kondition. När man för in sitt medlemskort i maskinen så ställer maskinerna in sig själva efter dina tidigare inställninger (som du fixat tillsammans med din PT). Dessutom har de grupp-pass med Aerobic, Aerobic Dans, Afro Dacne, Box, Bodypump, bodybalance, core, MRL (mage, rumpa, lår) Spinning, puls, yoga, xFit och Zumba. Allt detta ingår i gymkortet. Sen finns det bastu, relaxavdelning osv. Förutom allt detta ingår även fria träffar med en personlig tränare som hjälper dig att sätta ihop ett träningsupplägg och övningar som passar just dig!
 
Så nästa vecka har jag & syrram möte med vår PT, men redan i tisdags mjukstartade vi med 45 minuter crosstrainer. Lite jobbigt var del väl, men då körde jag på rätt hårt motstånd, syrran däremot kunde knappt gå upp för trapporna till omklädningsrummet efteråt! haha!
 
Nu sitter jag och väntar på mamma för att åka snålskjuts in till stan och träna lite. kl 9.30 börjar ett core-pass, ska se om jag hinner gå på det, annars har jag xfit vid 11.30 & MRL vid 12.00.
 
Så nu kör vi!

Påskhelg!

Nu börjar det närma sig påsk. Det är fortfarande svinkallt så fort solen försvinner, men under dagarna är det riktigt härligt! I dag tog vi oss en liten ridturt. Hade tänkt att jogga samma tur som igår, eftersom det blev så lugnt igår. Vi red iväg från stallet och Lillan travade på jättefint. Hon har börjat ta stöd ordentligt i bettet nu när man rider henne. Både i form och "oform" ;) Det var verkligen hur härligt som helst och när vi kom till bortre rakan fick hon öka lite lite i travet och sträcka ut lite. Hon blev jätteglad och travade på riktigt fint! Men då lyckades hon dra av sig en framsko. Vi vände då tillbaka för att se om vi kunde hitta den, men självklart var den som uppslukad av jorden... Eftersom hon blev rätt ordentligt verkad sist vi skodde (vilket inte är jättellänge sedan) så valde jag att hoppa av och gå hem med henne. Självklart drog hon ju av sig skon när vi var längst bort på turen (#&"¤/!*#) så det blev vackert en promenad/powerwalk i stället på drygt 4 km...
 

Tisdagstur ihop med Panter

I dag körde jag Lillan och vi joggade en ganska lugn tur ihop med Panter & Thilda. Panter ska starta på fredag, men på träningen i lördags var han katastrofdålig! Så Pelle blistrade hans bakknän mycket försiktigt, vilket gav rejäl effekt, men på rätt sätt. Han har inte fått några fula blisterskorpor och svullna upp på precis rätt ställen. Vi skulle även testa ett nytt bett på honom. Vi joggade på i friskt tempo drygt 8 km och båda hästarna var pigga och glada :)
 

Söndagsturer

Hela den här helgen har jag och Pelle varit hus- och djurvakter åt mamma & pappa. Det har varit sååå skönt att ha ett "eget" hus. Även om vi inte har varit hemma så mycket (jobb i fredags och träningstävling igår) så har det varit skönt att kunna sitta vid tv:n och äta middag utan att bli störda och kunna bara sköta på sig själv...
 
Vaknade tidigt imorse och började dagen med att gå ut med hunden och sedan slö-titta på tv med en stor kopp té. Strax innan lunch åkte vi tillbaka hem och jag stack direkt ut med Lillan. Vi körde bort till järnvägen för att vända och svängde in mot "Thomas backe". Hon fick springa upp för backen en gång för att sedan vända och köra tillbaka. Det blir en ganska rejäl tur, men hon tar det bra och verkar inte nämnvärt tagen utav den. Vi körde säkert närmare 2 mil och höll ett relativt högt tempo hela turen, med intervallinslag där det gick. 
 
 
Testade köra henne med springrem idag för första gången och det var stooor skillnad! Nu kunda jag ta i henne och reglera farten lite mer utan att hon blir förbannad, kastar upp huvudet och galopperar. 
 
Väl hemma fick hon sen stå modell åt Pelles jobbkompis som skulle lära sig sela. Hon fick på sig både QH & remsele, långvagn & sulky, knäkappar, senskydd, gamascher, skalpers, rycktussar, mössa, norsk, spärrgrimma osv. Hon hade varit lite skeptisk på det norska huvudlaget när lapparna, som dessutom är vittejpade, var nere.
 
Undertiden de selade och tränade stack jag ut och skrittade en tur på Lilo. Vi red "långa" skogsturen och jag testade rida med gummisnodd (halsförlängare) för första gången på henne. Först var hon jättesur och stretade emot, men när hon kom på hur hon skulle gå gick det jätteenkelt och hon fortsatte att gå i lång, låg form under hemvägen trots att jag då tagit loss snodden.
 

Lillanrapport!

Lillan fick ju massage i onsdags för första gången. Jag kan ju minst sagt säga att det var uppskattat! Hon satte sig nästan på massören när hon masserade rumpan, hon tryckte emot när hon masserade hals, bog och manke och häll nästan på att krypa ur skinnet för att hon knappt visste vart hon skulle ta vägen, så skönt var det. 
 
Tjejen som masserade heter Helen Brunnåker och arbetar deltid på Strömsholm nu som djurskjukvårdare. Hon kände igenom hela grållen och tyckte att hon kändes riktigt fin. Hon hade en liten liten lätt spänning i ländryggen, men det trodde hon berodde på den hårda banan i banjobbet i måndags. 
 
 
Dagen efter tänkte jag ta en lätt ridtur barbacka, men det tyckte visst inte Lillan... Hon hade ju för guds skull vilat i 2 dagar & då kan man ju inte skritta! Hon tacktade, bockade och småstegra. Bilar var plötsligt livsfarliga, vilket resulterade i jämfotahopp på bakbenen följt av några bocksprång... Så vi red ca 700 meter innan jag vände tillbaka... Eftersom jag hade varit ute med både Panter och Montró innan så var jag rätt frusen (och det började bli mörkt) så fick hon gå in i boxen istället. I morgon ska hon ut och få en ordentlig tur igen, eventuellt ska Pelle köra henne så att jag kan rida Lilo som sällskap :) 
 
Dessutom kommer en utav Pelles gamla arbetskamrater ut och ska träna på att sela och då kommer det förmodligen bli Lillan som får ställa upp som "försökskanin". 2-åringarna är fortfarande för osäkra och Lilo försöker hugga när man ska spänna gjorden eller lägga på bröstan. Inte riktigt den optimala träningshästen ;) Lillan är däremot alltid snäll, glad och positiv :D
 
Jag har lagt ut en film från när hon masseras på FB, ska lägga upp den här oxå senare. 
Gammal bild på Lillan, Inspiria & Gizmo.

Träningstävling

I dag var det träningstävling på travet för ponnyerna. Thilda red Montro, Alva red Panter och sen körde Thilda både Qalazpuff och Panter. 
 
Panter var på absolut värsta humör idag, delvis för att han hade värmt för lite, men han var ändå helt hopplös. När stackars lilla Alva skulle rida skulle han bara galoppera och vägrade ställa sig. När han väl travade var han seg och smackade hon så kastade han sig i galopp. 
 
Efter montéloppet stack Thilda ut med sulkyn och körde ytterligare en värmning med honom. Så i travloppet var han något bättre, men drog ändå på tre stycken hysteriska vrålgalopper. 
 
 
Montró han inte heller hunnit värma ordentligt, så hon var lite småseg i början av loppet. Däremot ökade hon tempot rejält sista varvet och avslutade riktigt bra. 
Samma sak var det med QP, hon han inte heller värma som hon skulle och var därför rätt skuttig. Trots detta travade hon på riktigt bra. Tyvärr han inte Bea fota henne :( 
 
Alla bilderna är tagna av Bea Jakobsson
 
 

Vikten är inte alltid viktigast...

Hittade en text på en blogg där de tog upp hur en tung men balanserad ryttare påverkade hästen i jämförelse  med en lätt men obalanserad ryttare. Jag tyckte att det var riktigt intressant läsning!
 
Så här står det:
Jag hittade något som jag tycker är rätt intressant, med tanke på hur folk brukar säga att man är "för tung" för sin ponny eller häst. Jag har även tidigare nämnt att det har väldigt lite med tyngd eller längd att göra hur hästen påverkas, utan BALANSEN är det mest relevanta. Nu kan jag visa att det faktiskt stämmer. Ett litet experiment med en värmekamera hjälpte till att bevisa denna tes.
 
 
 
 
De vita ställena på bilderna är de varmaste punkterna. På rumpan finns ett gammalt bitmärke som låter värmen strömma ut just där, vilket också går att läsa sig till högst upp.
 
Man satte upp två ryttare, en tung men balanserad, och en lätt men obalanserad, för att rida likadant på samma häst i samma sadlar, en westernsadel och en engelsk sadel.
Man kan utläsa av bilderna att hästen blir betydligt mer ansträngd och varm av den obalanserade ryttaren. Den balanserade ryttaren satt jämnt på hästen, vilket också syns på bilderna, medan man kan utläsa var den obalanserade belastat hästen och inte via de vita fläckarna.
De två ryttarna vägde 68 respektive 113 kg. Ganska stor skillnad alltså. Ändå är den tyngre och balanserade ryttaren skonsammare för hästen att bära!
 
 
Vad tänker ni om detta?
 

Ska man skratta eller gråta?

Hela den här vintern och våren har det varit näst intill stiltje med uppsittningar i monté. Jag har bara ridit två lopp, men de två hästarna har varit riktigt hyfsade eller till och med bra.
 
I dag när anmälningarna till Eskilstunas montélopp på långfredagen gick ut visste jag att Micke, som äger Barbossa Juvel skulle anmäla mig på honom. Han ringde mig igår och frågade om jag hade någon häst att rida, vilket jag inte hade så då tackar man ju självklart ja. I morse, precis när anmälningarna gått ut får jag sms av Kicki som berättar att de anmält mig som ryttare på Quackerjack, i samma montélopp! 
 
Så efter att inte ha haft en enda uppsittning, gick jag till 2 i samma lopp. Då kommer dilemmat med att välja häst. Eftersom jag nu redan hade ridlöfte på Barbossa kan jag inte göra så mycket. Quackerjack fick istället bästa tänkbara ryttare... Åsa Svensson! Trots att jag inte kan göra något åt detta blir det att jag sitter och grubblar. Gjorde jag rätt som gav ridlöfte och nu sitter upp på Barbossa, eller skulle jag ha struntat i det och istället valt häst efteråt och då kommer nästa fråga, vilken häst skulle jag då ha valt?! 
 
Barbossa var rejält förbättrad sist jag red honom och kan vara ännu bättre denna gång. Han gick 16,5 i ett 1640 autostartslopp precis efter nyår och var 4:a
 
Quackerjack red jag som sagt i tisdags. Han var ruggigt bra och gick med krafter kvar i mål, fick oturligt nog en galopp i utgången av sista sväng men lyckades spurta till en fjärdeplats trots galoppen. Han gick en voltstartslopp på 2140 och gick då 19,9g på en väldigt krävande bana.
 
Jag vet att jag inte kan ändra eller göra något åt det, men man vill ju välja den bästa hästen och jag tror att i nuläget är faktiskt Quackerjack den bättre hästen... Dessutom med Åsa på ryggen lär han vara livsfarlig! 
 
Quackerjack
 

Film på loppet

Jättedålig film, filmad med mobilen, men bättre än ingenting...
 

Kvällens lopp

Red som sagt Quackerjack i dagens montélopp, spår två på start. Han kunde vara lite knepig att få iväg, då han gärna studsar lite precis när man vänder upp. Jag fick testa honom något rätvarv som värmning och allt kändes fint. Red däremot med vanliga gummityglar och kände att jag fick inget som helst grepp i tyglarna, de bara gled genom händerna på mig och händerna blev genomfrusna på två sekunder. Så efter värmningen bytte jag till mina vanliga handstroppstyglar, inte för att han låg på så, utan för att dett blir stadigare och framförallt gör det inget om känseln försvinner, handstropparna är lättare att klamra sig fast i än ett par vanliga tyglar. Han kändes i alla fall riktigt fin i värmningen och verkade vara en otroligt trevlig häst, han låg påprecis lagom för att man skulle kunna få stöd i munnen och jag kunde reglera hastigheten utan att behöva slita armarna ur led.
 
Väl till loppet kändes han fortfarande lugn och fin. Jag hade fått direktiven att försöka rida ett lugnt och snällt löp på honom. Vi kunde enkelt flyta med hela löpet ca 700 kvar har vi fortfarnade massa krafter kvar och jag börjar söka mig försiktigt utåt. In i sista sväng går jag ut i tredje för att attakera och kände att jag fortfarande hade massor att rida med. Jag hade inte ens börjat driva på honom, men så hoppar han precis i slutet av sista sväng! Så nu är det kört var första tanken... Men han ställde sig relativt snabbt och lyckades trots detta spurta sig till en fjärdeplats!!!
 
Jag var själv riktigt chockad över hur fort han gick över upploppet. Tänk utan galoppen, då hade nog inte ens en seger varit helt omöjlig. Framförallt med tanke på att jag inte drivit alls, inte ens rört honom med pisken eller smackat innan galoppen! 
 
Jag var riktigt imponerad av honom och hoppas verkligen att jag får chansen att rida honom igen :)
 
 
 
 
 
 

Jag vill ha vår!

Usch vad tråkigt väderdet är! Det är ändå mitten av mars och snön yr för fullt utanför fönstret! Så himla tråkigt. Det ska vara sol nu, vägarna ska börja bli mjukare och snön försvinna. Det ska definitivt inte snöa mer! 
 
Hat en väldigt lugn dag idag.Har planerat mina lektioner till imorgon, pluggat matte och skrivit frågor för licenseleverna att träna på till licensprovet. 
 
Bläää för all snö nu!
 

VECKANS ÄMNE: Hur tränar du för att bli en bättre ryttare?

VECKANS ÄMNE: (främst till montéryttare men alla strävar väl efter god fysisk hälsa? En kusk behöver nog också vara i form)
Hur tränar du för att bli en bättre ryttare? Hur ofta? Övningar? Gym?
 

Jag har varit extremt dålig under den här hösten/vintern på att träna mig själv. Det har nog mycket berott på att vi inte har några montéhästar kvar (förutom Lilo som var sjuk nästan hela hösten), Lillan, Deli & Marid är än så länge för unga för att montétränas. Dels har skolan haft en stor del i det, då vi skrev examensarbetet i höstas och gick sista terminen på utbildningen vilket innebar en hel del jobb och tid. Så motivationen har ju inte varit helt på topp. 
 
När jag började rida monté så tränade jag ingenting annt än att rida. Men då arbetade jag heltid i ett travstall och min största uppgift då var att ridträna hästarna. Stallet låg på travbanan och där ligger hagarna utanför stallbacksområdet. En dag med stegräknare på jobbet visade att enbart ut- och intag av hästarna resulterade i 18 000 steg... Vilket är ganska mycket. Hursom helst, jag red 4-5 hästar om dagen på jobbet och då var det alltid minst 3 utav dessa som gick montéintervaller, 6*900 meter vilket jag nu nästan aldrig gör, då det sliter mer än det gör nytta att rida intervaller. Dessutom hade jag då ett gäng ponnyer och red minst 2 turer med ponnyerna varje dag. Så jag fick nog den träning jag behövde, jag förstod inte vad de andra ryttarna gnällde om med att det skulle vara så jobbigt att rida lopp. 
 
Men efter att jag börjat plugga och slutade arbeta i stall red jag inte alls lika mycket längre. Jag pluggade till idrottslärare och under de praktiska terminerna hade vi väldigt mycket fysiska aktiviteter, vilket gjort att jag inte behövde tränaså mycket annat då heller. 
 
Förra sommaren började jag att gå på gym ihop med en kompis och det kände jag gav resultat, framförallt i ryggen. Jag brukar försöka springa lite under de perioder jag inte ridit så mycket. Jag tror att det är viktigt att träna både kontidion och styrka, framförallt som montéryttare. Att exempelvis springa och cykla är utmärkta övningar för att öka konditionen. Övningar som tränar ben, armar, rygg och mage är också viktiga för att kunna bibehålla en stabil sits under hela loppet. Men för att hitta den sits som passar dig anser jag att det som nästan är det viktigaste är att rida mycket, framförallt med kortare läder. Man behöver nödvändigtvis inte alltid rida i tävlingssadel och tävlingsläder, men med en hoppsadel/träningssadel kan man få hyfsat korta läder och genom att stå upp så mycket som möjligt tränar man upp ben och bål för att få den styrka som krävs för att orka stå i tävlingssits. Självklart är det bra att rida i tävlingssadeln och tävlingslädren också, just för att hitta hur du vill stå för att hitta din stil.
 
Gymmet på Kap Verde
 
 
Sandra på gymmet :)

Banjobb 18 mars

 I går  var vi som sagt påbanan och körde ihop med Stina & Loppan. Vi började med att jogga fram 4 bakvarv för att sedan köra 2000 i 1.50-tempo. Efter att ha skrittat lite vände vi upp igen och gasade lite mer. Precis innan vi vände upp kom det en häst i rätvarv, vilket gjorde att hon blev väldigt het och sjäbblade med travet första 100 metrarna tills hon föll över i galopp. Men hon ställde sig relativt fort igen, så vi fortsatte köra.
 
700 kvar saktade den andra hästen av och vi väntade på att han som körde då skulle styra ut så att vi kunde fortsätta köra. Men det gjorde han inte, så vi fick köra om med en ganska snäv sväng, varpå hans häst blir svinhet och svarar upp invändigt och han börjar istället gasa eftersom han inte klarade av att hålla upp den. Lillan blev lite stressad av det och hoppade igen. Hon avslutade fint och kom trots galopperna in i mål på 28,5 på 2000 meter. Så det var ändå helt okej, framförallt med tanke på hur dålig banan var. På grund av det kalla vädret var banan stenhård med väldigt löst "puder" över. 
 
Hon kändes i alla fall väldigt fin, hon gick i mål med massa krafter kvar. Varken farten eller konditionen verkar det vara något fel på, för två bakvarv senare blåste hon inte överhuvudtaget och var lika pigg igen.  
 
Nästa jobb är beräknat att gå om ca 2 veckor, så då kan jag höra av mig till dig Lotta :) Då kommer Pelle förmodligen att köra henne. Jag är lite för feg och tror inte riktigt att hon klarar av att springa så fort! Men rent kapacitetsmässigt tror i alla fall Pelle att hon skulle kunna klara ett kval redan nu.
 
 
Loppan
 
Påselning
 
 
 
Framjoggning
Framjoggning
Rätvarv
 
 
 
hmm... galopp!
 
 
Målgång
 

Rolig montéstatistik

I Sundbyholmsprogrammet har man till tisdagens montélopp skrivit ner all montéstatistik för de ryttare och hästar som startar i morgondagens montélopp. Jättekul läsning. Gör man så på andra banor också?
Såg att jag ridit exakt 100 lopp hittills. Så imorgon blir det mitt 101:a montélopp på stor häst. ;)
 
 
 
 
 

Förväntansfull!

Sitter och sliter med matten. Har tenta nästa vecka och försöker banka in det sista i skallen samtidigt som jag väntar på att klockan ska gå. Klockan 16.30 ska vi vara på banan och möta upp Linn, Stina och Also in Love för att köra ett banjobb.
 
Ledsen Lotta att jag inte ringt, vet att du vill se, men det är första "riktiga" jobbet med sulkett och jag är jättenervös. Hör av mig så får du komma och titta nästa gång!
 
Planen är att köra ca 1.26-tempo 2140 meter. Det ska inte vara några problem, men de tidigare jobben har vi bara köra i långvagn och väldigt kravlöst ihop med Erica och Trollglänta. Nu ska hon få lite mer press av "Loppan" eftersom Trollis är ett kallblod har hon haft lite svårt att följa med i Lillans tempo de senaste jobben. 
 
Så nu är det nervöst och förväntansfullt för att se hur det går :)
 

 

Vårfin i gul!

När det var så fint väder i dag så kunde jag inte låta bli att rida en tur. Lillan ska ju ner till banan och springa fort tillsammans med Stina & Loppan imorgon, så en lugn tur kunde vi i alla fall ta. 
 
Hon fick gå med gummisnodd för första gången idag också, hon slänger ju som sagt en hel del med huvudet när man tar i henne och hon är pigg. Den var däremot väldigt lång och hade ingen som helst effekt, utom just när hon kastade upp huvudet. 
 
Vi red lite dressyr i skogen och mjukade upp sidorna. Hon arbetar på riktigt fint och börjar lossa lite mer i högersidan också nu. Sen hoppade vi över trädet igen, det är ju bara såååå himla kul! Först hoppade vi i trav, men när vi hoppade tillbaka gjorde hon en jättefin galoppfattning och seglade över! Hon landar i jättefin lugn galopp och man märker hur otroligt kul hon tycker att det är! Längtar tills hon blir lite äldre så att vi kanske kan börja hoppa lite mer riktiga hinder. 
 
Vi travade även en bit bortot längs vägen (där det fortfarande var is) och hon fick även öka lite lite i backen som går längs med E20. Jag blir så imponerad av henne, trots att hon bara är 3 år och väldigt försiktigt riden har hon förstått (efter lite påminnelser ibland) att i djupsnön får man galoppera, men på vägarna travar man.
 
På vägen hem skrittade vi bara och myste av solen!
 

Mystur

När jag kom hem från jobbet idag kände jag ett otroligt sug efter att få rida lite. Så jag sadlade på Lillan och så stack vi ut på en riktig mystur. Vi börajde med att rida runt lite i "Lilla skogen", vi övade på att ställa och böja runt lite träd och "råkade" visst hoppa över en stock också! Det är ett litet träd som ramlade ner över en utav stigarna för ca ett år sedan. Det trädet har nu sjunkigt ner till ca 60 cm höjd och hon har ju varit så himla hoppglad när vi har löshoppat lite tidigare, så vi testade att trava försiktigt mot trädet. Hon hoppade över som om hon inte gjort annat! Hon var sååå himla duktig!  
 
Efter "hoppet" red vi vidare bortåt och försökte trava i en lugn och avslappnad trav, något som tydligen är väldigt svårt. Red in i stora skogen och skrittade i snön där och när vi kom ut till vägen igen tränade vi på att flytta undan för skänkeln, och hon gjorde några små sidvärtsrörelser åt båda håll. Vilket ledde till mycket beröm, massa klappar och en överlycklig häst!
 
Skulle ta lite kort under turen, men då la så klart batteriet av på mobilen... lagom lyckat :P

Körtur ihop med Moet

Precis lagom när jag hämtade Lillan i hagen kom Thomas och skulle köra en tur med Moet, så vi passade på att göra sällskap. Det är alltid lite roligare med sällskap och Lillan behöver gärna gå med sällskap så ofta det bara går. 
Eftersom det är stenhårt precis överallt just nu så blev det ganska mycket skritt och långsam trav. 
 
Däremot visade han mig en väg jag inte kört på förrut och där fanns det en riktigt bra backe att köra i. Den vägen ligger dessutom i skuggan, så det fanns fortfarande en hel del is kvar på vägen, vilket gjorde att vi kunde köra på i lite högre tempo där. Lillan pinade på bra och envisades med att hela tiden ligga huvudet före Moet (sånt gillar vi ;P ). Vi var ute i drygt en timme, så när vi väl kom tillbaka så var mina händer och fötter isbitar! Det vart så ruskigt kallt! Tyvärr blir men lite lurad av solen som gör att det ser varmare ut än det är. 
 
 
 

Loppdags på tisdag!

På tisdag är det äntligen dags igen! Sitter upp på Håkan B Svenssons häst Quackerjack. Har inte hunnit kolla upp konkurenterna än och vet ingenting om hästen, så jag har inga spekuleringar alls om hur det kommer gå. 
 

Hjälmar

Sitter och klickar runt och tittar på lite olika montéhjälmar. Känner att jag (förutom allt annat) behöver införskaffa en ny hjälm, utan skärm. Sitter just nu och väljer mellan två olika sorter. 
 
Den första är en helt enkel vanlig galopphjälm... Svart, billig och fungerar säkert jättebra...
 
Den andra är tre gånger så dyr, men den är oxå väldigt mycket snyggare!!! Vill ju självklart ha den rosa hjälmen då ;) 
 
Men det lutar nog ändå mot den billiga helsvarta...
 
 

Lilos lopp

Lilo startade igen i söndags. Hon hade tagit det tidigare loppet riktigt bra, så förhoppningarna var rätt höga. Hon kom iväg bra från spår 9 bakom bilen och hamnade andra ytter. Tyvärr var hon tvungen att dra lite tidigt och orkade då inte hela vägen in i mål. Mamma var med, eftersom Montró skulle kvala lite senare på dagen. Så hon passade på att ta lite bilder på Lilo.
 

VECKANS ÄMNE: Dressfärg, tävlingsutrustning och färger under tävling.

Varför valde du färgerna som nu används på din tävlingsdress? Varför har tävlingshästen du kör just den färgen på bröstat, luvan eller selunderlägget? Är det av någon speciell anledning det blev just de färgerna, är de favorit färgen, stallfärg eller bara slumpen att det blev "era färger och mönster"? 
Berätta, förklara och visa gärna bilder på era tävlingsfärger! :D
 

Min dress jag har nu är rosa och grå. Rosa har alltid varit min favoritfärg och jag har alltid haft en massa rosa prylar. Men jag har inte alltid haft rosa dress. När jag började med travet (ponnytrav) som 12-åring (1998) så fanns det i princip inga rosa saker, varken inom ridningen eller travet. Så då valde jag det näst bästa efter rosa, nämligen rött och det hela började med en röd hovkrats som jag köpte på Strömsholm när jag var på ridläger som 9-åring. Borstlådan fylldes sedan på med fler röda prylar och (!) EN ROSA BORSTE! Jag lyckades mot förmodan hitta en rosa borste när jag var 9-10 år gammal! Så den fick så fint ligga där i ryktlådan och skära sig mot alla röda saker. Den rosa borsten har jag faktiskt kvar än idag :)
 
Så min första dress var helröd, men den tröttnade jag på rätt fort och insåg att jag villa ha någon mer färg i dressen. Så 2001 bytte jag till en röd dress med vit vinkel och den hade jag kvar hela ponnytiden och även under mina första år i "stora" travet. När min röda dress i slutet av ponnyåren gick sönder passade jag på att byta till rosa. Eftersom jag ändå behövde en ny dress så såg jag helt enkelt till att registrara ny dressfärg när jag ändå var i farten :) 
 
Nu finns det massor med rosa prylar och det känns lite som om att det har blivit rosa-hysteri. "Alla" ska ha rosa nu. En anledning skulle kunna vara att det i och med monténs framväxt blivit fler tjejer inom sporten och många tjejer gillar just rosa. 
 
Jag tycker att det är väldigt snyggt när hästens utrustning matchar. När andra kuskar kör mina ponnyer så brukar jag mest köra på vit utrustning, så att det inte skär sig ;)
 
Lovisa har ju rött i sin dress, så då kan ponnyerna fortsätta ha rött, men Thildas dress är turkos, så där blir det nog mest vitt :)
 
Ponnyerna tävlar fortfarande i rött och vitt eller i bara vitt. 
 
Monita hade från början rött och vitt på all utrustning, men då hennes namnförbygel försvann...
 
 
... så bytte vi till helvitt.
 
 
Montró tävlade även hon i rött och vitt...
 
... Men nu när Lovisa tar över styrningarna (och det röd/vita selunderlägget har sett sina bästa dagar) så har vi bytt till vitt selunderlägg även på henne :)
 
Panter däremot har hela tiden tävlat i vitt... Mest för att det är såå snyggt mot hans svarta :)
 
Även Lilo tävlar i vitt.
 
Gamla dressen...
 
i två versioner :)
 
Och så nya rosa dressen :)
 
 
Lilla Harryettie kommer ju att bli vit någon gång i framtiden och vitt på en vit häst känns sådär, så här kör vi på ROSA!!! :)
 
 

Dressyr

I dag blev det ett dressyrpass i hagen med gråhästen. Vi jobbade på volter åt båda hållan i både skritt och trav. Lillan jobbade på riktigt bra, tuggade fint på bettet, trampade in under sig och jobbade på bra med ryggen och nacken fint böjd. Hon har lite jobbigt i  högervarvet och försöker då gå emot skänkeln mellan varvet, men om jag petar lite med pisken på bogen så flyttar hon sig fint undan. Men, hon tar det gärna som en galoppfattning, framförallt när det börjar bli lite jobbigt. 
 
Vore kul att få med mamma ut snart så att ni kan få se hur pass långt hon ändå har kommit. Hennes största problem är att hon lätt blir lite överilad. Hon vill väldigt gärna göra rätt och blir jättestressad när hon inte förstår vad jag vill. Hon har även lätt för att samla sig lite för mycket och då börja spänna sig istället, så jag försöker få henne att hitta en lägre lång form som hon ska kunna trava avslappnat i. Nu blir det lite kast med huvudet, trippande, passgång, töltliknande(?) och skuttande när hon stressar upp sig. Dessutom har honalldelles för mycket energi nu. Igår var första gången sen i söndags som vi han ut och köra. Då var hon överpigg, vilket betyder att hon studsar fram, är rädd för allt och ja, är allmänt töntig!
tömkörning
 

Biolight

I dag var det föreläsning om Biolight på travbanan. Jag och Erica hade bestämt att vi skulle dit och lyssna, gratis mat ju ;) Jag försökte även få med mig Pelle med det var ungerfär lika troligt som att jag ska lära min katt att flyga... Så det hände ju inte.
Jag var lite sen (som vanligt) men när jag kom dit fick jag en jättegod och rejäl räkmacka och sedan lyssnade vi på föredraget som varade i ca 1 timme. Därefter fick vi testa behandla oss själva lite. Jag testade på ett sår och på mitt ärr på benet. Såret blev lite bättre, men i benet och ärret blev det rejäl skillnad, efter bara 10 minuters behandling! 
 
Erica och jag blev kvar i nästan två timmar för att prata med säljarna och varandra. Väl hemma presenterade jag det hela för Pelle, som tyckte att det lät som en bra gerj och vi har nu lite funderingar på att kanske köpa en sån. Dels för att behandla våra egna hästar, men även andras.
 
Är det någon av er som har testat detta? I så fall, vad har ni för erfarenheter av Biolight?
 
Sötaste Tequila-katten!

Film från Trollans lopp...

.... ligger ännu ute på Atgplay, så då går det att se här!
 
 

Grattis!!!!

Usvh! bloggningen denna vecka har varit katastrofal. Men då min kollega är ledig den här veckan så har jag alla hennes lektioner (80%) plus mina egna (40%) på skolan, pluggar matte på 60% och arbetar på travskolan (ca 20%)  för att däremellan hinna träna mina egna hästar, så känner jag att bloggen kommer ganska långt ner i prio-listan. 
 
Men innan jag åker iväg till travskolan för att hålla kvällens lektioner vill jag kasta in ett snabbt GRATTIS!!!!! till en av mina bästa vänner Erica Buskas Åhrlin som idag tog sin första sulkyseger tillsammans med egentränade Trollglänta! 
 
Gamla bilder på Erica & Trollis
 
De vann på Rommes lunchtrav på tiden 33,1 till 83 (!!!!) ggr pengarna, nästan 20 ggr pengarna på plats.Det var grymt! Ni som känner mig eller följt mig länge vet kanske att jag och Erica från början ägde Trollglänta tillsammans. (rolig historia, vi fick henne eftersom hon var slut på travet, fått två föl varav det ena dog & hon var grymt elak mot de andra hästarna i hagen). Jag stod då som tränare, men vi tränade henne tillsammans och delade på henne. Vi hade från början även ett varmblod, Ancora Wine. Det var med Ancora Erica fick sin första tränarseger, jag red honom och vi vann till 65 ggr pengarna. Efter den segern köpte Erica ut mig på Ancora och tog över honom helt (vilket hade varit planen redan från början) Lite senare samma år tog jag min första sulky & tränarseger med just Trollglänta. Oturligt nog var Erica då i Australien på semester och kunde inte se loppet. Strax efter fick jag erbjudantet om att leasa Harryettie (Lillan) och hon var ju min drömhäst. Så då fick Erica ta över träningen av Trollis och även ägarskapet. 
 
Under den här tiden stod vi i samma stall, men när Erica fick nytt jobb i andra änden av stan flyttade hon Trollis (Ancora blev då utleasad och senare såld som ridhäst). När Erica flyttade så flyttade även jag, först till Gunnarskäl ihop med Linn, Stina & Sandra för att sedan flytta henne till betet hemma hos mamma & pappa under sommaren och slutligen flyttade jag henne hit, till Pelles gård.
 
Men som sagt, JÄTTEGRATTIS TILL BÄSTA ERICA & TROLLGLÄNTA!
 
Trollis som mamma
 
Trollungen Trollfux (fast han är brun)...
 
 
Trollis på bete.
 
Gamla bilder på mig & Trollan.
 

När jag & Trollis vann 2011
 

RSS 2.0