2 ponnyer & ett varmblod.

Idag satte vi vagn på Måns för första gången sen han kom till oss. Han skötte sig jättebra, men var lite spänd & väldigt skeptisk till en början. Pelle körde och jag gick bredvid. På söndag kör vi igen!

När Måns var klar stack jag ut för att skritta Lillan. Pelles systerdotter Maya fick följa med i rockarden då hon och hennes bror är här på besök den här veckan. Lillan blev dock väääldigt pigg efter ett tag, så vi joggade lite för att få henne att lugna sig.

Därefter åkte jag till ponnyerna och red en liten tur på finaste Monita. Vi ska försöka sätta igång henne lite försiktigt så att hon får tillbaka lite grundkondition. Jag hade montésadeln på henne för att kunna passa på att träna mig själv samtidigt. Det är galet mycket svårare och jobbigare att stå på en ponny med väldigt kort hals. Jag fick galet ont i ryggen efter ett tag, men benen kändes bra hela turen. Så nu gäller det att jobba på bålstyrkan.

Hon blev jätteglad över att få komma ut, framförallt att bli riden igen. Hon blir precis lika tokig som hon var när vi red för 10 år sedan. 
Vi skrittade och joggade i ca 20 minuter och hon låg på bettet hela tiden och småtrippade på snedden. Härliga lilla ponny!!!

Ny övningshäst i monté

Nu har man äntligen tagit fram en "montésimulator". Inom galoppen har man länge haft en mekanisk häst som ryttarna får övningsrida innan de får rida de "riktiga" hästarna. Nu har de tagit en fram en mekanisk häst som rör sig på samma sätt som en trav/montéhäst. 


Tanken är väl att blivande montéryttare ska få testa på denna för att kunna få en känsla av hur det känns och även träna upp sin styrka. 

Åh vad jag vill ha en sån här "häst" till vår travskola/bana! Det skulle hjälpa sååå mycket i undervisningen. Men men... Dyrt dyrt! *suck*
(Bilderna kommer från travsport.se)

Läs mer här --> https://www.travsport.se/article/2.292/1.410616

Skrittmys i höstsolen

Efter behandlingen igår ville Helena att Lillan skulle skrittas någon vecka och sen jogga lite försiktigt veckan efter det. 

Så idag selade vi på med rockaren (mycket skönare att sitta i) och körde iväg. Självklart hann vi inte mer än ut på vägen förän det kom en bil med släp bakom oss. Bil med släp + en Lilla som inte blir körd på en vecka = 😂😭😩😡😳 katastrof! Så för att slippa riskera livet joggade vi bort till första bästa ställe vägen delade sig på. 

Hon kändes iaf väldigt fin och vad förvånansvärt lugn under körturen. Efter ungefär en timmes skritt vände vi hemåt igen.
Helena på besök igen

Idag var min ET Helena här igen för att gå igenom Lillan efter förra veckans karastroflopp. Hon såg direkt att hon var sne i bäckenet igen. Eftersom Lillan blev så arg förra gången hon blev behandlad så fick hon börja med att stå med magnettäcke i 10 minuter samtidigt som Helena använde lasern på musklerna runt låren/rumpan bak. Behandlingen avslutades med att lossa lite låsningar i bogen och sen rätta till bäckenet. Helena trodde att hon lekt i hagen (som vanligt) och sen bromsat så att hon råkat "sätta sig på rumpan".

Det lossand mycket lättare än de tidigare gångerna & hon trodde inte att det suttit i så länge nu. Så nu ska Lillan börja skrittas/joggas ett tag för att kunna stretcha och mjuka upp musklerna runt rumpa och lår.

Efter varje träningspass ska vi nu också stretcha ryggen, sen får vi nog ta tag i tömkörningen och dressyrridningen igen också. Nu ska det byggas ryggmuskler!


Paula på prao

Ett roligt inslag i lördagssändningarna av V75 på tv 4 är "Paula på prao". I lördags var hon i Frankrike och fick många bra tips från Sofia Aronsson på vad man ska tänka på när man rider monté. 

Klicka in på ATG Play och sök på Paula på prao. Den 25 oktober sändes avsnittet.

(Bilder från ATG play) 

Prova på monté

Idag hade vi prova på monté på Sundbyholms travskolan. Det var jag och Maria Riedl som höll i den. Tanken var att hon skulle rida & jag hjälpa till från marken, men då hon fick en muskelbristning i låret igår fick jag hoppa upp och rida med istället. 

Vi hade fem anmälda deltagare, men bara två kunde komma idag, de andra tre ska vi ha ytterligare ett tillfälle till så att de också får prova.

Vi började inne i teorilokalen med att berätta lite om oss själva, samt regler och utrustning inom monté.

Efter genomgången sadlade vi hästarna och visade hur man skulle stå i en montésadel och hjälpte dem att hitta sitsen när de kommit upp på hästen. 

Ute på banan joggade vi fram lite och de fick sedan pröva "rida fort" i ca 600 meter. Jag tyckte att det kändes möjligt kort, men det var visst alldeles lagom då båda två var helt slut efteråt. Den ena tjejen var en väldigt van ryttare och red ofta tre hästar/dag, men hon kände ändå att hon inte hade orken för att rida monté.Typ provlopp

I dag fick jag och Airstrike (Ernst) hoppa in som utfyllnad i provloppet åt en tjej som ska ta montèlicens. Vi behövde vara minst tre för att hon skulle få räkna den som en godkänd start. Så jag & Maria Riedel fick vara med och volta. 

Ernst var galet pigg och tyckte att det var så himla kul att få vara med på banan med massa(?!) andra hästar. För varje start blev han bara mer och mer laddad... Och gissa om han blev besviken när han upptäckte att han inte fick vara med och springa hela loppet, utan gå ut efter den tredje & sista starten under tiden de andra två fortsatte.

Eftersom han ska gå prova-på monté på söndag ville vi inte att han skulle gå hårt idag också. Så han fick bara gå med i starterna. Det här var ju tråkigt...

Lillan startade som sagt i tisdags & det gick så katastrof-dåligt att jag inte har orkat skriva om det...

Hon har ju varit kalasfin i träningarna hemma & i jobben på banan, men nu gick absolut ingenting... Hon var superpigg i värmningen & fick testa bakom bilen i den långa provstarten och allt fungerade bra. Oskar körde andra värmningen & det var väl varken toppen eller botten. Men när han kör ut till loppet så är något jättefel. Hon kan plötsligt gå ett steg under 20 & travar jättelilla. Ingen utav oss fattade nånting, så Oskar körde ut efter ett varv då ingenting verkade stämma. Hon hade varken hängt töm eller dragit något ben utan bara travat illa hela hon...

Hon kom in och hade en betydligt högre puls än hon hade i 1640-jobbet 10 dagar tidigare & då hade hon gått fortare än nu. Den högre pulsen kan ju bero på att hon travade så illa.

Så nu ska hon utredas. Equiterapuet & veterinär konmer att få gå igenom henne för att se vad som är fel & rätta till de felen. 

Usch! Det är så tråkigt när man vet hur laddad & fin hon har varit, 10 dagar innan går hon 20 1640, avslutar 16 sista 500 och gör det lekande enkelt & så nu fungerar ingenting... Vad man önskar att de kunde prata ibland!
Redo för avfärd!

58 i puls...

Efter 6 intervaller på slingan och då fick hon dra på ordentligt under de två sista... Det är tydligt att slingan har blivit för lätt nu. Så vi får kombinera slinga och rakbana eller börja köra 8 varv på slingan...
Reflexer är bra att ha nu. Det blir fort mörkt.

Måns & Travskolan

Tömkörde Måns idag igen och den här gången gick vi upp i skogen och körde över stock och sten, runt träd, upp och ner för backar osv. Riktig hjärngympa för grabben. Jag körde nog i 20-30 min och han var svettig stackaren när vi kom tillbaka! Men han var riktigt duktig idag, gjorde flera fina halter, svängde åt rätt håll de flesta gångerna och försökte bara sticka två gånger.


Lillan vilade idag, så där är det inte mycket att rapportera. Men hon ska ut en sväng imorgon igen.

Som vanligt på onsdagskvällar hade jag min montékurs, jag hade lovat tjejerna att de skulle få rida ut. Det var väl mindre välplanerat med tanke på hur tidigt det blir mörkt nu... Men sagt och gjort! Jag hade med mig min Montró & Lovisas Jarita så att jag kunde rida med & sen kunde en av tjejerna låna den andra.

Jag tog Montró eftersom hon brukar kunna vara rätt pigg, men efter bara några hundra meter fick tjejen som fått pröva Jarita byta till travskolans "Prinsen", hon som red Prinsen fick ta Montró och jag fick ta Jarita. Jarita är jättesnäll, men som alla våra ponnyer så är hon pigg och dessutom är Jarita väldigt hård i munnen/stark. Så när vi skulle börja trava orkade inte tjejen hålla i henne, så Jarita drog i väg som värsta  montéponnyn!

Resten av ridturen gick smärtfritt. Hästarna var pigga och glada och eleverna tyckte att det var både kul och spännande att rida ut i skogen när det var kolsvart och att vi inte såg någonting alls. 
Jag & Jarita i vårt första och enda montélopp tillsammans (diskade som 3:a).

 

Grå svans vit?

Körde Lillan en tur idag, 2 intervaller på slingan och fyra på rakbanan. Efteråt när jag duschade henne beslöt jag mig för att schamponera svansen & se om jag kan få den vit till starten om en vecka. Den är lixom så tråkigt smutsgul/grå, mer ju längre ner man kommer.

Är det någon som har något bra skimmeltips? Jag har tvättat med både grönsåpa och skimmelschampoo men har inte gjort mer än två tvättar per tillfalle. Finns det något som är sådär super effektivt eller är det bara att tvätta en väldig massa gånger...?
skäms på mig!

... Igår var en av mina trogna stackars läsare på mig och frågade när nästa blogginlägg skulle komma, så nu skäms jag lite, framförallt när jag ser på statistiken att ni är ett gängsom troget klickar er in hit bara för att se att det inte har hänt någonting allls sedan sist. Mitt liv består ju nu mest av att underhålla Ted, vakta honom (så att han inte slår ihjäl sig under alla sina envisa försök till att stå och gå själv), mata honom och sen byta en väldig massa blöjor! Men snart är det tillbaka till verkligheten, om två veckor är jag tillbaka på jobbet (med mycket blandade känslor).
 
Så nu sitter jag och skriver inlägg bakåt i tiden. Jag kommer ändå att publicera dem ungefär där de borde ha blivit skrivna, mest för att hjälpa mig själv n"r jag går tillbaka och läser i min "dagbok". 
 
Dagens händelser är i alla fall lättsammanfattade; absolut ingenting hände. Hästarna har gått i hagen,jag har mockat, fodrat och bytt vatten. Hade tänkt tömköra Må¨ns, men halvvägs ut till hagen kom jag på att jag varken hade sele eller huvudlag passande en liten ponny... Klappade lite på dem och sen var det klart!
 
 

Ponnyinvaderat stall!

För två veckor sedan flyttade Panter hem till stallet efter att först ha varit utlånad hela förra vintern och sen gått på bete hos min föräldrar. Igår kom en 1-årig hingst som ska gå på lösdriften ihop med Panter och idag åkte vi över med en tredje ponny. Det är en vän till mig som äger den och han ska stå hos oss för in/tillkörning. Vi har tömkört honom några gånger, men eftersom han känns väldigt osäker så har vi valt att gå långsamt framåt.


 
 

Lillan & Airstrike

Idag var det då dags för banjobbet med Lillan. Malin var snäll och lånade ut Airstrike aka Ernst från travskolan till mig så att jag kunde dels sparra Lillan & Pelle och dels träna och testa mina stackars otränade montében!
 
Vi åkte ner hyfsat tidigt till banan eftersom det skulle vara trav där senare på kvällen. Ca kvart i 9 lastade vi ur Lillan och började sela på henne. Hon behövde några fler bakvarv än Ernst och sen så skulle hon ju dessutom in igen efter värmningen för att byta från långvagn till sulky. Ernst kändes lugn och fin i värmningen och även Lillan hade skött sig bra. När båda var färdigvärmda och Lillan bytt vagn så red/körde vi bort till 1640, vände upp och stack iväg. Jag började i rygg med Ernst. 900 kvar gick Pelle ut ett spår och jag gick in invändigt om dem för att vid 600 kvar ta upp lite igen, släppa in Lillan på innerspåret för att styra ut i andra med Ernst och gå fram och pressa. Lillan svarade bra och hon gjorde ett riktigt fint jobb! Vi hade kört 20 full väg och sista 500 hade gått runt 16. Ernst var galet kul att rida, det känns att det är (har varit) en riktigt bra häst. 700 kvar tog han i rejält och även efter mål, när han tyckte att vi ridit lite väl mesigt så tog han i en del. Vi joggade av dem och gick in i stallet, Lillan blev pigg igen under bakvarven och Ernst var knappt ens svettig!
 
Lite häftigt är det att han som 14-årig gammal travskolehäst fortfarande har lite av de gamla takterna kvar! Både jag och Pelle var riktigt nöjda med Lillan, så nu är det bara att anmäla till lopp!
 
Ernst och MinPrins på travskolan
 

Misslyckad ridtur...

Eftersom det lilla grå åbäket ska till banan och springa fort på lördag så hade jag planerat ett lättare jobb på slingan under sadel. Så jag sadlade på och hoppade upp på mitt lilla monster som redan innan vi kommit av stallplanen stått på bakbenen två gånger. Jag blev lite förbannad på henne och beslötmig för att ta gräsvägen runt hagarna bort mot slingan, då slipper vi möta lika många bilar och så kan hon få trava på lite bättre tidigare. Men efter bara 20-30meter i gräset och vi ska börja trava blir knäpphästen fullständigt galen och reser sig rätt upp två gånger, jag drar till henne med pisken en gång och ryter till, då svarar hon med att resa sig två gånger till. Så jag hoppar av skäller lite på henne och går surt tillbaka till stallet, tar av sadeln och lägger på sele och vagn istället. Kör iväg (samma väg) bort till slingan där hon först får gå två intervaller på slingan och kör sedan ut på rakbanan och kör fyra intervaller där och då fick hon springa på rejält den sista intervallen. Jag joggade och skrittade tillbaka till stallet och när vi kommer in så har tokstollan låga 62 i puls... hmm... Jag som trodde att hon fick gå ett lite halvtufft jobb...
 
 

Avslutning på prova-på monté barngrupp


Jag har haft en prova på grupp i monté på travskolan under några veckor. Nu var det sista gången och efter att ha tragglat med sitsträning & balans på parkeringen så fick de äntligen rida ett varv på den stora tävlingsbanan. Efter varvet fick de gå ner i en stor vattenpöl och "bada" med hästarna, mycket uppskattat!

Lovisas Toka


Idag var jag ute hos ponnyerna en tur för att tömköra Måns. Väl där träffade jag Lovisa som skulle köra sin 2-åring för första gången efter en liten vila. 
Toka skötte sig jättebra & jag fick testa köra henne ett varv också. Hon var jättefin att köra, pigg & glad & låg fint på bettet. Det blir nog kul det där!

Tömkörde även Måns en tur. Det gick bättre än sist, men det är fortfarande mycket kvar...

Pigg häst!

Idag blev det intervaller på rakbanan. Började med att jobba fram lite på slingan, men svängde vänster mot rakbanan och sandbanan istället förhöger upp för backen. Efter framjoggningen körde vi som sagt ut på rakbanan. Det blev totalt 6 intervaller med en väldigt pigg Harryettie! Väl inne i stallet pulsade jag henne, 58 i puls... hmm...får kanske börja träna henne lite hårdare nu...

Årets sista tävling


Nu har Panter gjort sina sista starter för året. Han skötte sig bra & tog hem en sjätte och en sjundeplats i två väldigt tuffa lopp. Nu blir det semester ett par veckor för grabben.

Pulsklocka på Panter


Körde Panter idag, 4 stycken intervaller på slingan med pulsklocka. Riktigt kul att se hur jobbigt det var för honom. På raksträckan där det är plant låg han runt 120-130 trots att jag gasade rätt rejält!
I backen där det är som brantast kom han upp i 180 nån liten stund som max.RSS 2.0