Bildbomb från Cape Verde


Bilder från solen :)

Har det helt underbart här! Har lite vardagsångest över att behöva åka hem nästa vecka!
 
Här kommer lite bilder iaf! 
 

Vardag i stallet

Ja, nu blir det "gästbloggning". Har hört att det är vanligt på andra bloggar så jag gör mitt bästa.
Jag är Malenas mamma och jag har lovat ta hand om hennes hästar då hon är bortrest på en underbar semester.
De ponnysar som hon har hemma hos oss tar jag ju alltid hand om då det gäller den vardagliga skötseln och ibland är jag också med och tränar dem lite. Men de stora brukar jag låta bli. Jag är inte rädd för hästarna eller så men eftersom Lillan är så ung så känner jag mig osäker på henne och vill helst inte köra henne ensam. Inte förrän jag känner henne bättre i vilket fall. Så Pelles bror har lovat att köra henne men jag vet inte...tror inte han har gjort det men jag är ine säker. Panter får Thilda och Lovisa ta hand om. Han är ju ponny och liten. Väldigt snäll men de andra här hemma tar sin tid de också så jag hinner bara inte.
Men som sagt så har jag mockat och fodrat Lillan och Panter hela denna vecka och kommer fortsätta med det en vecka till innan de är hemma igen.
Det har varit riktigt kallt i veckan men nu är det plusgrader t.o.m. Men jag har tagit lite kort från i lördags och söndags då jag var ute innan det blev mörkt . Så här kommer de bilderna.
 
 
Frusen liten Tequila
 

Uppdatering från solen!

Har fått igång nätet här nu, men det är segt... Dessutom kan jag bara vara på nätet efter klockan 18 (20.00 svensk tid) eftersom elen i lobbyn inte kommer igång innan dess & batteriet på min laptop är bedrövligt(!) håller i ca 15 min... knappt! 
 
Vi har det jättebra, det är varmt och skönt hela tiden. Servicen är som sagt helgrym! Man blir uppassad hela tiden! Igår hittade vi till gymmet för första gången. Även det är väldigt fint. Igår körde jag två pass på gymmet 30 min crosstrainer, 30 minuter styrka (armar & ben) och sedan 15 minuters jogg på löpbandet. På em fick jag med mig Pelle, han tyckte väl att det var måttligt roligt, så då blev det bara 30 min till på crosstrainern. I morse när jag var där så var det väldigt mycket folk där, så  då blev det bara 15 min på löpbandet och 15 minuter styrka. Körde även 1 minuts sit-ups och 1 minuts armhävningar (fys-test-träning :P ) 
 
Snart ska vi till huvudresturangen för att käka middag. Imorgon har vi bokat bord på en utav tema-resutrangerna. Eftersom det är Pelles födelsedag då så ville vi göra något extra. Så imorgon ska vi prova Afrikansk mat :)
 
 

Nu är jag på Kap Verde

Just  nu är jag på Kap Verde och har det härligt i solen. Återkommer om med bilder därifrån om jag hittar ett internet. Annars tar mamma över bloggandet om det är något speciellt som hänt hästarna.
 

Jag har bytt dettta ......

...mot detta ......

Och det känns helt okej. ;)

Vackert, va? T.o.m. rosa filt. Vikt somen svan. :)
 
 

Superhästen!

Jobbet idag blev lite tidigare än planerat då Erica fick sluta jobbet redan till lunch. Inte mig emot då det passade mig lite bättre och dessutom kunde mamma följa med och fota lite :)
 
Så jag lastade in Lillan i transporten och åkte ner till travet. Vi joggade fram några bakvarv och vände sedan upp. Vi körde några extra varv på volten för Erica & Lillans skull. Lillan är ovan att volta, speciellt med andra hästar och Erica ska ha spår ett för första gången när hon & Trollan startar på fredag. 
 
Planen var sedan att köra i 1.40-tempo 2000 meter för att sedan gasa sista 300. Ett normalt "inför-tävling-jobb" för Trollan. Lillan kastade sig iväg i 100 knyck när vi vände upp och när jag skulle ta i henne för att bromsa blev hon jättearg och kastade sig i galopp. När hon väl ställt sig satte hon fart och sprang ikapp Trollan men då började Erica bromsa in för att köra om på nytt. Så vi voltade igen, men från 1640 och Lillan fick smyga med lite försiktigare, halvt i rygg. Hon gick lite lugnare då men det gick fortfarande för fort. Trollan svarade dock upp invändigt och de drog runt varvet i underkant 30-tempo. Lillan var fortfarande hur pigg som helst, så 600 kvar ropar jag till Erica att jag låter henne gå och släpper en halv millimeter på tömmarna och vinklar fram pisken. På två röda dundra hon om och oväg från Trollan och avslutade sista 500 metrarna i betydligt högre tempo! 
 
Hon kändes ruskigt fin och när jag peta på henne med pisken i ingången till upploppet ökade hon ytterligare och gick i full fart över mål. Hon kändes ruskigt fin & det är så sjukt kul att köra henne när hon är så här! Hon var inte direkt påverkad av jobbet utan studsade vidare. Vi testade en ny start och den här gången gick hon iväg felfritt. Låter man henne springa som hon vill första 300 metrarna så går det bra & och är riktigt snabb iväg :) Vi fick jogga av dem 2 bakvarv innan lilla fröken hade lugnat sig så pass att det gick å skritta.
 
 

Sista dagen innan semestern!

Sitter just nu med en kopp té och väntar på att Leffe ska komma tillbaka med Arvid. Då ska jag hjälpa honom att köra Mardi. Därefter bär det av till Bidermans för att shoppa skor till Lillan, Pelle ska sko henne bak när han kommer hem i eftermiddag. Funderar på att köra en liten tur med Pantern & ikväll väntar rakbanejobb eller ett lugnare banjobb nere på travbanan för Lillan ihop med Trollglänta & Erica :) 
 
Om solen kunde ta och kämpa sig fram idag så skulle Bea komma ut och ta lite nya fina bilder på Lillan & fölisarna (Tuva & Toka). Så kämpa nu solen! 
 

I dag tänker jag inte gå ut!

Usch vad kallt detär!!! vi har -26 grader här nu. Fryser av att bara titta ut genom fönstret! Är glad över att jag gick ut igår kväll för att lägga på mina hästar ett extra tjocktäcke. Lillan har ju normalt bara ett 100grams vintertäcke och Panter har 200 gramstäcke, så det känns som att det hade blivit lite kallt för dem idag! Ponnyerna hemma går utan täcke, men de är ju vana och har dessutom en massa tjock päls. Panter är ju helrakad och Lillan verkar inte veta hur man gör när man sätter vinterpäls... Hon är lite lite lurvig på halsen bara, annars nästan ingenting.
 
Det är i alla fall skönt att det är fint väder ute... Solen skiner och man ser iskristallerna i luften. Måste däremot försöka ta mig ut för att fixa boxarna åt dem. I övrigt kommer dagen att bli ganska lugn. Började morgonen med att sova till halv nio, gick upp och fixade té för att sedan krypar ner i sängen igen och titta på film. Sitter just nu med min tredje kopp té och ska snart gå ut till stallet. Efter det börjar packandet! På tisdag åker jag & Pelle till Kap Verde för två veckors all-inclusive semester! Det ska bli sååå himla skönt! 
 
Så på tisdag byter vi det från det här...
 
..till det här!
 
 
 

Stora tjejen!

Eftersom jag kom hem tidigt från travet & min lilla grå har lite för mycket energi just nu så tog jag ut henne på en liten ridtur. Idag satte vi på sadeln för första gången och då var vi ju tvugna att testa hela nya ridoutfiten :) 
 
Ja hoppade uppoch så red vi bort mot "långa" skogsstigen (det tar ca 20-30 min att skritta hela vändan). När vi red på vägen så testade vi även att trava lite. Hon hade lite svårt att förstå hur hon skulle göra med ryttare på ryggen och blev lite osäker. Men ganska snart förstod hon vad hon skulle göra och travade på fint. Vi travade knappa kilometern innan vi red in i skogen och snöpulsade lite. Hon var pigg och glad och verkade tycka att det vara rätt mysigt att traska där i snön. Att vi såg mer ut som snögubbe på snöhäst brydde hon sig inte det minsta om.
 
Väl ute på vägen igen kom det en annan häst, men för vagn som skulle åt samma håll som oss. Vi släppte förbi den och skrittade sedan efter. När den sen började trava skulle Lillan absolut trava hon oxå! Hon hoppade nästan jämnfota när jag släppte efter och lät henne trava. Hon såg jätteläcker ut då (tror jag) Huvudet högt med en liten knyck på nacken och svansen kvastandes i vädret! Lilla söta häst!
 
Innan ridturen
 
Skritt i snön
 
 
 
Söthästen :)
 
Det blev lite snöigt i skogen av alla snötäckta grenar...
 
Snöig rumpa!
 
Nöjd & glad efter turen :)
 
 
 
 

Blev ingen start...

Det blev ingen start för Lilo idag... Jag förvärmde under sadel som vanligt, hon kändes lagom pigg & glad och rätt fin. Hon travar aldrig helt 100% i värmningen, så hon kändes ungefär som vanligt...
 
Till andra värmningen kom Magnus Jakobsson, som skulle köra henne i loppet. Han joggade två bakvarv och vände sedan upp. Tyvärr hängde hon fortfarande väldigt mycket töm och dessutom travade hon riktigt dåligt nu. Han tyckte att hon kändes höger-fram-halt... Så det blev bara att stryka igen, packa ihop prylarna och åka hem...
 
Tur i oturen tar det bara 15 min att åka hem...

Fröken Hopp & studs och överallt!

Körde min gråa pålle idag igen... Hon har fått nå helt hysteriskt mycket överskottsenergi!
 
Eftersom den nu är mindre än en vecka kvar till jag och Pelle åker iväg på solsemester (två veckor med all inclusive på Kap Verde) så måste jag delegera ut träningen av mina ögonstenar! Ponnyerna är det inga större problem med. Monita tar det fortfarande väldigt lugnt, Montró är i igångsättningsfasen som redan nu sköts till stor del av Sara, Thilda, Lovisa & mamma, Panter har både mamma & Lovisa kört förut och Thilda provkörde honom i lördags och det gick jättebra. Det största problemet är Lillan... Hon är ju väldigt snäll att köra, men hon är bara nyss fyllda tre år och blev inte inkörd förrän i slutet av förra året, så hon är bara körd drygt ett år. Hon kan bli lite... för glad ibland när man är ute och då börjar rumpen att studsa och hon gör nå bockliknande språng...
 
Så mamma var i alla fall med ut i måndags och provkörde henne, jag följde med och körde Lilo före. Lillan visade ju inte direkt sin bästa sida... Hon började med att bocka lite redani första backen, sen slängde hon med huvudet mest hela tiden, var okoncentrerad och så fort det var något så studsa rumpen. Dessutom var hon jättepigg och låg som klistrad i rygg på mig och Lilo större delen av turen. Mamma klarar ju av det, men hon tycker att det är obehagligt när det går så fort (rask jogging :P ). Så jag ska försöka övertala Pelles bror Leffe och höra om han kan köra henne. Han är ju i alla fall van att köra (jobbat x-antal år i travstall bl.a. Menhammar & Wahlman). Så då borde det lösa sig.
 
Hur som helst, eftersom hon var så pigg och lite "påhittig" beslöt jag mig för att köra henne idag igen. Så jag selade ut henne med rockarden, som vanligt och tog med Lilla Pantern på släp eftersom han också behövde röra på sig idag. Båda hästarna var superpigga, det nästan sprutade energi ur öronen på dem! Vi joggade bakvägen till Håkan B's slinga i raskt tempo,  nästan för raskt för en liten ponny-Panter då de låg i 2.15-2.25 tempo hela vägen bort. Vi körde in på slingan som fortfarande är oplogad, det är drygt 30 cm snö där, och körde den fram och tillbaka i något lugnare tempo. Då gick det "bara" 2.30-2.40, men Pantern galopperade istället då. Efter snön hade jag förväntat mig att de skulle vara lite trötta, vilket de blev under förra snöperioden, men icke! Både den grå & ponnyn låg på som illrar fortfarande! För att få dem lite trötta så körde vi även ner till järnvägen och vände,även det i högt tempo (2.10-2.20) och sedan bakvägen hem i en jäkla fart (mellan 2.00-2.06, bitvis ner under 2.00, toppfarten på Panter var ca 1.55, Lillan var nere på 1.50 när han väl började galoppera). Sista kilometern hem fick de skritta. Men ingen utav dem kändes direkt trötta... Så man börjar ju fundera vad de har ätit sista dagarna :P
 


Det var inte meningen....

Det kan inte ha varit meningen att vi skulle tävla idag... Först och främst är det jordens snöfall, för det andra bråkade min bil, för det tredje var det x-antal bilolyckor/seriekrockar som hindrade mig att ens ta mig dit hästen står!
 
Also in Love äger jag tillsammans med två kompisar, så hon står inte uppstallad hos mig eftersom jag inte hinner med henne. Utan det är de som tränar henne, men jag står ändå som tränare. Klockan halv 11 skulle vi åka från Linn, som har "loppan" hemma hos sig. Jag åkte i god tid innan, så kklockan nio satt jag i min bil och rullade ut på vägen. Efter bara 5 minuter börjar min bil hoppa, studsa och hosta, så jag kör in mot väggrenen. Då får bilen liv igen och jag fortsätter. Lite senare börjar den krångla igen och jag känner att jag inte vågar åka hela vägen till köping med den bilen. Så jag svänger av mot Statoil-macken där bilen total-dör. Ringer som sagt hem till mamma & pappa och ber dem komma med sin bil istället. Får liv i bilen, rullar in  på macken & tankar fulltank (hade trots allt halvtank). Sen vill bilen inte starta. Väntar ett tag, bilden startar, rullar till sidan & dör igen. I väntan på mamma & bilen testar jag starta några gånger till och tillslut startar bilen. Då byter jag & mamma bil istället när hon kommer. 
Jag åker upp på E20 igen, kommer ca 2 minuter och fastnar bakom "olycka 1"...
 
Står där i kö i nästan 2 timmar, så då beslutar vi oss för att stryka Loppan, då det inte finns en chans att hinna till Romme i tid. Tillsist släpper stoppet och jag kan åka vidare till första avfarten. När jag väl kommer dit så står det en lastbil på krönet och kommer inte upp den sista biten till nästa väg... "Olycka 2"... Står där i ca 15 min, tidnignen kommer och fotar... Kommer loss därifrån, åker E20 tillbaka hemåt. Svänger av vid MCDonalds & Max för att gå på toa och köpa lunch, då har jag varit kissnödig rätt länge! Ser lite blåljus & en lastbil som står konstingt, så jag misstänker ytterligare en olycka... Vid påfarten till E20 mot örebro (samma håll som olycka 1) står en lastbil som fastnat, kommer inte upp för backen... "olycka 3"...
 
Jag springer in, går på toa & köper mat. När jag sen kommer upp på E20 mot Stockholm (hemmåt) igen så ser jag att blåljusen & lastbilen var en olycka... Det var 2 lastbilar som krockat i kön efter den första olyckan... så det var då "olycka 4". Så det var alltså 2 stora smällar och två lastbilar som satt fast inom ca 2 km... helt otroligt! Efter det åkte jag småvägarna hem... där var det inga olyckor eller lastbilar som satt fast!
 
Olycka 1
 
Kö efter olycka 1
 
 
Olycka 2
 
 
"Olycka 3"
 
olycka 4...
 

Härligt!

http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1663629-just-nu-stor-seriekrock-pa-e-20


Oflytet fortsätter...

Fick pappas bil, åkte 1 km & fastna i kö på grund av en trafikolycka!!! Helt otroligt att allt som kan gå fel alltid händer på en gång!


På väg mot Romme

Just nu sitter jag i min bil utanför Statoil-macken på västerleden. Väntar på att mamma ska komma så att vi kan byta bil...
Min bil konstrade hela vägen hemifrån ute på E20. Lite obehagligt... Rätt va det var så la den bara av. Åkte av vid Statoil för att testa tanka (hade halvtank) & då dog den helt... 50 meter från macken. Ringde hem & bad mamma komma med andra bilen, då startar mitt fanskap igen så att jag kan rulla in på macken & tanka. Häller i soppa så att jag får fulltank... Då startar inte biljäveln! Väntar 2 min försöker igen. Då startar den, rullar 30 meter & dör igen. Väntar 5 min, startar bilen & nu har den stått igång i snart 10 min utan att dö.
Pappa misstänker ispropp, vilket mycket tyder på.

Jag väntar ändå på mamma, känns säkrare å ta deras bil eftersom ja ändå måste köra till Köping.

Mer kommer!


Fräcka stövlar!

Hittade dessa stövlar på travmupparna.blogg.se. De dissade stövlarna men jag tycker att de va hur coola som helst! Däremot är det väldigt viktigt att ha en välmatchad lite diskretare outfit till de färgade stövlarna. Jag hade lätt kunna tänka mig att ha de rosa stövlarna om jag rider Lillan på någon hopptävling. Då med typ en svart kavaj ev. med rosa detaljer och ett svart schabrak med rosa detaljer (samma rosa som stövlarna!). 
 
Riktigt häftiga!!!

 

Veckans ämne: QH eller rem?

Den här veckan diskuterar vi QH & remsele. Vad man föredrar, åsikter och vilken man använder. 
 
Jag använder lite olika selar, framförallt på ponnyerna. Till Lillan har jag en Qh-sele som jag både hemma och på tävling (när den dagen kommer) när hon går med sulky, långvagn eller lätta rockarden. Däremot har hon remsele till tunga rockarden. 
 
Ponnyerna har bara Qh-sele till tävling eller om de tränar med långvagnen (vilket de gör väldigt sällan & just nu är det nästan bara Panter som använder den). Annars använder de remsele till rockarderna och bröstsele till maratonvagnen & flakvagnen. Har även bröstselar när de går i par och ibland även med rockard. 
 
Jag kan inte säga vilket jag föredrar, då jag gillar alla tre varianter av selar, men jag föredrar olika vid olika tillfällen. 
 
Qh - Älskar Qh vid tävling eller motionskörning med lättare vagnar. Det går fort och smidigt att sela på, framförallt är det väldigt skönt när fingrarna är stelfrusna och man absolut inte vill stå och remma. Kan däremot bli vansinnig på Qh om de blivit lite skevt eller om vagnens fäste är aningen för tjockt för selens, så att man är tvungen att "rucka" loss vagnen.
 
Rem - Gillar det framföraltt när vagnarna blir lite tyngre. Jag pplever det som att vagnen blir aningen mer stabil och stilla med rem.
 
Bröstsele - kom med som en liten extra variant. Bröstselen jag har är väldigt lik en travsele och späns för med en blandning av Qh-fäste och rem. Vi har inte metallhållarna, men vagnen träs igenom skalmöglorna och stabiliseras sedan med hjälp utav en extragjord. Den gjoden går igenom skalmöglorna och sedan under magen och gör så att öglorna ligger stilla längs med sidorna. Hästen drar sedan med draglinorna som är fästa i bröstan och bromsar med hintertygt (bakselen - ser ut om en brösta till rumpan :P ). Skalmarna är på så sätt lösa och hålls bara upp i öglorna. Den här förspänningen används till 4-hjulsvagnarna, ska jag köra med rockard sätter jag ibland fast en skalmrem i gjorden, så att vagnen inte ska tippa upp. 
 
Bröstselen med rockard
 
Bröstsele & maratonvagn
 
En annan variant av bröstsele som jag använder till paret
 
Paret framifrån...
 
Remsele, rockard och kortbrösta
 
Remsele, rockard och långbrösta
 
Remsele, brösta med draglinor, rockard med svängel.
 
Qh-sele & sulky
 
Qh & långvagn (speedcart)
 
Remsele och långvagn
 
Remsele & tungr ockard med långbrösta fäst i rem som går genom trissor.
 
 
 

Kval

I dag var det som sagt montékval med Waypoint. Kristina värmde henne, så jag hade lyxen att bara studsa upp och rida kvalet. Vi gick ut något tidigare än normalt, då Wayan fortfarande är rätt spänd första biten. Hon kniper, skjuter rygg och sticker iväg en bit, men försöker man att bara låta henne vara och sen sitta så still som möjligt går det bra. När hon väl får trava på är det inga problem alls.
 
Hon skötte sig riktigt bra i volten och var sedan rätt kvick iväg, men jag tog det rätt lugnt så Sanna (som red den andra montéhästen) kom ikapp och vi kunde styra in i rygg på henne. Första varvet gick på ca 24, jag klockade från  mål och hade drygt 20 första varvet. Varvet kvar blev det en rejäl tempoökning och sista varvet gick på ca 17. Tyvärr började hon hänga lite högertöm (högertygel kanske man ska säga?) sista 600 metrarna, men hon travade bra hela vägen och gick med ryggar hela vägen in i mål. Så hon fick gå i mål med krafter kvar, vilket brukar vara bra psykiskt för dem. 
 
Hon klarade kvalet galant på tiden 1.20,7. Hon blir säkert en riktigt fin montéhäst i framtiden!

forts. Tankar om de nya reglerna - monté

Ryttarkategorier
Känns som att äntligen kom kategoriindelningen även till montén. Detta har ju funnits ett tag för att köra, så det var väl bara en tidsfråga innan det skulle dyka upp. Jag tycker att det är ett bra sätt att dels öka monténs status genom att ha större ryttarkrav, men samtidigt kan de mindre rutinerade ryttarna få en chans att visa upp sig i de lopp som är stängda uppåt. Jag ser nästan bara fördelar med detta.
 
Vägning
ÄNTLIGEN(!) finns det nu nerskrivet vad som skaoch inte ska vara med vid vägningen. Jag har varit med ett tag nu och vet att SMR tidigare skrev ihop vad som skulle och vad som inte skulle vara med. Tyvärr verkade inte detta sprida sig som det skulle & många funktionärer visste inte vad som gällde. 
Att ta med nummervojlocken känns väl som att det kan väl kvitta, det är ju en vikt alla ryttare måste ha, men det är inget att direkt haka upp sig på eller bråka om. det är en sån liten grej. Däremotbör väl då kanske alla banor se till att ha de nyare tygvojlockarna. Plastvojlockarna som Örebro & Mantorp använder är ju helt hemska! Då menar jag de hela vojlockarna, som är gjorda som de nya textilvojlockarna men gjorda av samma material som de gamla nummervojlockarna man hade förr även i travloppen. Fördet första ligger de ALDRIG bra på hästens rygg och för de andra så är de rätt rejält tunga...
Att halsringen ska av och med till vägningen känns extremt onödigt och krångligt. Då ska man alltså börja bråka med att dra saker över huvudet på kusen när den redan är uppe i varv och knappt kan stå still ändå. Jag har även alltid räknat halsringen som en del av huvudlaget. Min halsring hänger till exempel på samma hängare som tränset. Så har man även i galoppen. Skitlapp, svansgaffel och liknande köper jag, det sitter ju faktiskt på sadel. Sen så förstår jag inte riktigt vitsen med att ha skitlapp i monté? Det är ju inte direkt så att du får skit iansiktetnär du sitter på hästen... eller? Samma med svansgaffel... Du får inte svansen i ansiktet eller över tömmen och borde inte bli direkt störd av att hästen slår med svansn, vilket de oftast gör om de får en smäll i baken, vilket de inte får i ett montélopp. Då sittervi ju och petar framme på bogen.

Fystest


Bra med ett konkret krav av vad som ska uppnås och klaras av. Dessutom att man måste göra om fystestet om man inte ridit tillräckligt många lopp. Montén är krävande och det ska inte räcka med att göra fystestet en gång och sen räcker det för all framtid. Det händer saker!

Fystestet består av:
• Löpning 3000 meter. Maxtid 15 minuter.

- Löpningen ärväl ett bra sätt att kontrollera konditionen, men jag tror att det är ganska tufft med en maxtid på 15 minuter.Jag tror att jag fixar det, blev lite lockad att sticka ut och springa en sväng. Men jag tror ändå att det är en gansk bra gräns. Det är som sagt krävande att rida lopp & 15 minuter är ingen omöjlighet...

• Armhävningar (valfritt tå eller knä). Skall pågå under en minut.

- Bra test. Visserligen kräver armhävningar en del teknink, men du måste ändå ha lite muskelstyrka för att klara av detta. Det viktiga härär dessutom inte hur många du gör, utan att du fixar göra detta under en minut. Om man sedan vill göra snabba eller långsamma har ingen betydelse.

• Knäböj med hopp under en minut.

- Kräven en del benstyrka, ett måste för en montéryttare!

• Situps en minut.

- Även det handlar om en del styrka, men mer koncentrerad till bålen. Jag kan väl inte direkt påstå att jag jaft träningsvärk i magen efter något montéjobb, däremot har jag blivit muskelöm i ryggen. Jag tror att det är mer krävande för ryggmuskelaturen än magen och tycker att det borde ha varit någon slags ryggövning i testet.

• Sänkt kvaltid till 1.23,0 

- Har inte så mycket att säga om detta. Det är ingen katastofal sänkning och om nu hästen inte fixar att gå fortare än 23-24 under sadel har den förmodligen inget att göra i ett montélopp. För det är väl inte särkilt kul för varken häst, ägare, tränare eller ryttare att bli distanserad hela tiden? Visst har jag ridit långsamma kval, men oftast av den enkla anledningen att spara på hästen.

 


Första dagen på jobbet

Som sagt, idag var det första dagen på jobbet för mig. Det var rejält nervöst, trots att det bara var planeringsdag och lektionerna börjar först på tisdag (mina på onsdag). Så jag kan ju inte påstå att jag sov direkt bra eller länge. Somnade strax efter två och skulle upp halv sju. Efter jobbet åkte jag till mamma för att få middag (Pelle jobbar kväll den här veckan) och sen så klippte hon mig. Då kände jag verkligen hur trött jag var, jag hade fullt upp att hålla ögonen öppna!
 
Väl hemma igen blev det lite pyssel i stallet. Funderar på att låna Pelles bil & släp imorgon och köra ner Lillan till travet och köra intervaller på deras rakbana, då det är stenhårt överallt här just nu. Därför fick hon bli lite friserad, borstad, lite massage (något som verkligen uppskattades) och sedan bandage runt om.
 
Har även kollat igenom min utrustning till imorgon. Då väntar ett nytt försök till montékval med Waypoint, sist blev det ju inställt...
 
Lilla Prinsessan klar för natten <3
 
Nu när man är lärare måste man ju ha ett par lärar-pjux! Dock den liiite coolare varianten med ormskinnsimination :P

Tandraspning & ridning

I dag kom vår veterinär Göran ut och raspade tänderna på Lillan & Lilo. Lillan har ju varit lite orolig i munnen (mer än vanligt) den senaste tiden & Lilo har hängt töm, dessutom fick hon nu i helgen svårt att äta. Lillan hade inte så långa "taggar" men de var sylvassa, dessutom har hon vargtänderna kvar. Göran raspade bort de vassa och vi bestämde att vi skulle ta vargtänderna vid ett senare tillfälle. Lilo hade rejält långa "taggar", bland de värsta jag sett! Inte konstigt att hon varit dum i munnen! Göran fick raspa rätt mycket på henne för att få bort kanterna.
 
När han var klar så fick jag hoppa upp på Lilo & rida en liten lätt tur. Vi joggade bort till Hockey's slinga för att se hur den såg ut. Lilo var pigg & jätteglad, men lyssnade lite bättre på mig mot vad hon har gjort den senaste tiden. Slingan var stenhård, men det fanns en strimma med (fortfarande) halvtjock is på och i vacken uppför var det fortfarande en hel del snö. Absolut inget som gick att köra på, men okej att tida på. Så vi red två mycket lugna "intervaller" 2.00-2.10 tempo kanske(?) Hon kändes riktigt fin & låg fint på bettet, dvs. hon drog inte armarna ur led på mig, vilket hon har gjort de senaste månaderna. 
 
På vägen hem försökte vi rida lite "dressyr" ta ner huvudet långt och lågt, höja ryggen. VI testade även göra lite sidvärtsrörelser, något som var väldigt svårt enligt Lilo, men hon gjorde väldigt goda försök. Några steg åt sidan & beröm, sedan samma sak åt andra hållet.
 

Kvällen med tjejerna

Åt god kinamat, snackade skit konstant i fyra timmar och utbytte julklappar. Tyvärr har leveransen på mina klappar till tjejerna dragit ut på tiden, så de fick inte sins från mig. Däremot fick jag massa saker från dem :)
 
Beas vanliga "super-paket-inslagning" 
 
Super-rosa grimma till Lillan (Bea)

'
Varmfodrade ridstrumpor (Bea)
 
Nya rosa reflexboots till Lillan (Bea)
 
 
Presentkort på Gina (Erica)
 
Söt-magnet (Erica)
 
 

Tankar om de nya reglerna - allmänna

De nya reglerna inför i år är ju några stycken, framförallt gällande montén. 
 
Vi börjar med de allmäna ändringarna. I stort så har jag inte så mycket åsikter om detta. Startförbud istället för anmälningsförbud innebär ju inga större skillnader i praktiken. Hästpasset ska ju redan vara med när man åker med hästen, så där är det inte heller någon större skillnad. 
 
Att hästarna numera måste värmas på banan har skapat vissa diskussioner. Men detta innebär ju inte att man måste göra all värmning inne på banan. Det räcker att bara jogga något bakvarv eller varv på innerbanan och man kan innan/efter detta köra sin vanliga värmning utanför banan. Detta är välk en regel som framförallt uppskattas av spelarna, de får möjligheten att se alla hästars aktion innan defilering och proovstart. Dessutom är det ytterligare ett tillfälle för veterinären att se hästarna. 
 
Materialfel som tar längre än 5 minuter leder till strykning. Det är väl både bra och dåligt. Är det en själv som har materialfel och det skulle ta längre än 5 min så är det ju otroligt irriterande. Men när man sitter där på banan, gärna på en het och lite stressad häst så är det inte kul att vara tvungen att vänta i vem vet hur länge. 


I linjestart är det numera spår 5 som är master, istället för nummer 8 som tidigare. Linjestart sker väldigt sällan med de stora hästarna, vi har däremot haft det ganska ofta med ponnyerna och det här är en regel som känns väldigt bra. När man sitter bakom hästen med spår 1 är det otroligt svårt att se vart 8:an är. Detta skulle kunna underlätta det hela. 

Att man som kusk/ryttare är skyldig att avbryta lopp om man märker att hästen är påtagligt trött eller skadad kännsäven det som en självklarhet.

Diskning för trängning oavsett i vilket skede av loppet känns även det som en bra regel. Blir du trängd till galopp varvet kvar är det klart att detta påverkar resultatet av loppet, kanske inte lika påtagligt som sista 300 meterna, men du vet ju inte hur loppet skulle se ut 300 m kvar om du inte blivit störd.


FÖRBEREDELSER INFÖR MONTÉLOPP

Det är mycket du måste tänka på när du ska tävla i travlopp. Här är några råd till dig som ska rida montélopp och vad du ska tänka på när du är på tävlingsplatsen. (Källa: Travsport.se)

Innan loppet

• Alkotest är obligatoriskt för alla ryttare och kuskar alla tävlingsdagar.
• Ta reda på vilka rutiner som gäller för vägning och platsen för detta, både före och efter loppet. Vid vågen finns en skylt med instruktioner vad som gäller och vad som ska med upp på vågen.
• Tänk på att även du som montéryttare själv bör värma upp inför loppet. Inte bara din häst.
• Gå igenom hur samlingen till defileringen går till och vad som gäller speciellt för den bana du ska rida på vad gäller uppcheckning m.m.
• Ta reda på vad som gäller för provstart och vid nedräkning till start.

Vid voltstart

• Förbered dig innan loppet så att du vet i vilken volt och på vilken plats du ska vara. Ta gärna rygg på den du ska vara bakom i volten redan på väg till startplatsen.
• Kolla upp vilka som eventuellt är strukna i loppet.
• Det är viktigt att voltledaren är först in i volten, övriga siktar in sig på respektive
voltledare.
• Alla hjälps åt fram till kommandoordet kör. Därefter börjar tävlingen.
• Vänd tillbaka till startplatsen så snabbt som möjligt vid eventuell omstart. Var på rätt
plats i volten vid nedräkningstidens slut.

Vid autostart

• Förbered dig innan loppet så att du vet var du ska befinna dig när nedräkningen till start börjar. Är du osäker så håll dig i närheten av övriga ekipage .
• Kolla upp vilka som eventuellt är strukna i loppet.
• Ta sikte på ditt spår bakom startbilen i god tid och se till att vara på rätt plats i god tid, 
särskilt om du har några av de yttre spåren. Annars blir det svårt att hinna fram till 
bilen i tid..
• Alla hjälps åt fram tills stratbilen släpper fältet. Därefter börjar tävlingen.

Under loppet

• Visa hänsyn och sportmanship i loppen.
• Inget oljud i form av skrik, rop eller okvädingsord.
• Vid galopp; Se upp, Ta ut, Ta upp. Inga kraftiga nertagningar vid galopp inne i fältet. Lämna plats för invändigt galopperande ekipage och återta positionen när denne passerats.

Efter loppet

• Ha en medhjälpare som tar hand om hästen efter loppet så att du kan gå direkt till
vägning. Var och en sadlar av själv och går direkt till vågen med de saker som ska
vara med där.

 


Nya regler 2013

Nu till det nya året kommer det alltid lite nya regler. De viktigast allmänna regeländringarna är:

§ 2 - Banveterinär har rätt att av djurskyddsskäl avliva häst i
samband med tävling

§ 9 - Riksdomare i stället för riksfunktionär

§ 33 - Startförbud i stället för startanmälningsförbud

§ 37 - Hästpass ska alltid vara med vid tävling

§ 40 - Alla hästar måste värmas på banan

§ 48 - Materialfel ca 5 min, längre tid = strykning

§ 58 - Linjestart, startspår 5 = master

§ 61 - Körsven skyldig avbryta lopp vid påtaglig trötthet eller skada på hästen

§ 67 - Diskning för trängning – lättare för måldomarnämnd att diska för förseelser under hela loppet

§ 81 - Överklagandegränsen sänks men överklagandeavgift införs – 1000, 3000 eller 5000 kr beroende på antal körda lopp senaste 12 mån (avgiften återbetalas vid lindrad eller borttagen påföljd)

 

Dessutom så har det hänt en hel del med montéreglerna.

Ryttarkategorier
Montépropositioner kan skrivas ut med krav på visst antal ridna lopp i vissa fall. Här är de
kategorier som används:
Kat. 1: 100 montélopp senaste fem åren (sedan 2008-01-01), varav minst 20 två senaste
(sedan 2011-01-01).
Kat. 2: 50 montélopp senaste fem åren (sedan 2008-01-01), varav minst 10 två senaste(sedan
2011-01-01).
Kat. 3: 25 montélopp senaste fem åren (sedan 2008-01-01), varav minst 5 två senaste(sedan
2011-01-01).
Kat. 4: Godkänd utbildningsomgång.

Kat. 2 används i t.ex. V75/storlopp/Svensk Travsports Montéserie.
Kat. 3 används i V65-lopp och motsvarande.
Med lopp avses totalisatorlopp och poänglopp (b-lopp).
Dessutom rids ett antal lopp förbehållna de ryttare som inte rider så många lopp.
Dessa lopp är förbehållna de som ridit högst 25 montélopp föregående år.
Med lopp avses totalisatorlopp och poänglopp (b-lopp).

 

Vägning

Ekipage där ryttaren, inklusive klädsel, skyddsväst, hjälm och sadel med tillbehör såsom viktvojlock eller annan vojlock (mankskydd), omedelbart efter lopp väger mindre än 65 kg, eller underlåter vägning, ska diskvalificeras.
Ryttare till samtliga ekipage som passerat mållinjen är skyldiga att kontrollväga sig.
• I klädsel ingår även handskar, nummermössa och spö.
• Nummervojlock, förbygel/brösta, halsring och t.ex. skitlapp räknas
som tillbehör till sadel och ska med upp på vågen.
• Ingen annan än ryttaren får vidröra utrustningen efter loppet. Undantag kan göras om ryttaren bett om hjälp men då får endast utsedd personal från banan hjälpa till.
• Samma våg ska användas för in- och utvägning.
• Ryttaren ska utan dröjsmål rida närmaste väg från banan till utvägning. För vinnande ekipage gäller detta efter segerdefilering.
• Vid segerceremoni får ryttaren stiga av hästen för intervju, om detta
sker under övervakning av arrangören utsedd person.

 

Fystest

Fystest kommer att införas för alla nya montélicenser från 2013. Från 2014 kommer fystest att krävas för de som inte ridit minst 15 lopp eller aktiviteter de tre senaste åren (från 2011-01-01). Fystestet görs i samband med licensutbildningen.

Fystestet består av:
• Löpning 3000 meter. Maxtid 15 minuter.
• Armhävningar (valfritt tå eller knä). Skall pågå under en minut.
• Knäböj med hopp under en minut.
• Situps en minut.
Inget antal krävs för armhävningar, knäböj eller situps och den som testas bestämmer själv tempot. Här bedöms inställningen och att man inte slutar innan en minut har gått.

 
(Källa: Travsport.se)

 


Kasst väder

Usch! Nästan all snö och is har försvunnit nu & i natt frös det dessutom på rejält. Så nu är det stenhårt överallt! Ska vi köra något nu så får vi helt enkelt packa in hästen i transporten och åka till banan för köra. 
 
I går var jag ute med Lilla Grå igen och körde en tur. Lilla Panter fick följa med på släp & vi joggade en tur på drygt 1,5 mil i friskt tempo. Det fanns fortfarande en tunt lager is kvar över vägen, men jag skulle tro att det är näst intill borta nu.. :(
 
I morse så tog jag och Pelle stallet, ví hjälptes åt att mocka alla boxarna & lägga in hö. Just nu sitter jag i sängen med datorn i knät och kollar på travet :) Ikväll blir det middag på Ming Palace med bästa tjejerna, Erica & Bea! Det är inte så ofta vi har tid att träffas för att bara prata & umgås, så det ska bli trevligt :)
 
Erica, jag & Bea.

Fördelen med att ha hagen precis utanför fönstret...

Är att man ser allt hästarna hittar på :P
 

 

VECKANS ÄMNE: Vad gör du för att förebygga skador

Något som jag använder mig mycket utav är "Back On Track". Jag har upplevt att det har god effekt på hästarna och märker skillnader på dem, framför allt benpaddarna tycker jag är effektiva. Framförallt efter hårdade jobb får mina hästar stå med BoT-täcke och ibland även paddarna, lite olika beroende på vad det är för häst. 
 

Lillan med BoT-bandage & BoT-täcke
 
Ibland använder jag mig även utan Blue Lotion liniment på ben & bakknän samt Arnika gel för att massera rygg, bog & insida/baksida lår. Ibland har jag isgel på benen, varierar lite där, beroende på vad jag känner för och vad som finns hemma.
 
Jag använder mig även utan en mycket duktig Equiterapuet som med jämna mellanrum kollar igenom mina hästar. Dessutom är mamma & pappas granne veterinär och kan kolla hästarna om det är något problem.
 
 
Med själva träningen försöker jag se till att hålla träningen varierad och på varierande underlag. Har jag står nu har vi underbara kör och ridvägar. Mängder med grusvägar att köra på, vi har två olika slingor att köra på, den ena är väldigt kuperad och den andra är mer flack, nästan helt utan backar. Dessutom har vi en 1000 meters rakbana som är "halvtung", en 600 meters tungsandbana, jättefina skogar att rida i och asfaltsvägar att skritta på i slutet av den ena slingan. Dessutom har vi bara ca 10 minuters bilväg till Sundbyholmstravet där vi också kan träna. Det jag skulle önska mig är en paddock att rida dressyr i... Men det finns i ett utav grannstallen, så man kanske skulle pallra sig dit och fråga om man får hyra in sig där någon gång :) Det finns även ridhus 10-15 minuter bort där man får hyra in sig.
 
Träningen försöker jag som sagt hålla varierad. Undefär två dagar i veckan går mina hästar lite hårdare jobb i form av intervaller på rakbanan eller på den kuperade slingan. Är de äldre och inridna kan de även gå galoppintervaller på tungsanden. Däremellen (om de är inridna) går de lättare motionsjobb under sadel, dressyrrids, tömlongeras eller rids i skogen. 
 
Med ponnyerna gör vi tp allt... De tävlar i trav, monté, hoppning, dressyr och galopp. Vi tränar även klassisk körning (dressyr, precision & maraton) och kör bröllop, bal, lucia & student i par & enbet. Vi har även gjort några tandemuppvisningar.
 
Jag tror mycket på att göra så mycket som möjligt med hästarna, både de och jag uppskattar det :)
 
(Har nästan bara bilder på ponnyerna..)

"Stolpe in"

Ja, året började ju i alla fall helt okej, med lite tur. Red Barbossa juvel i V64-3 från spår 8. Jag hade fått direktiven om att försöka rida med invändigt så länge det gick, och det lyckades vi med. Vi tog det hyfsat lugnt från start och hamnade fjärde invändigt, tredje efter att Jenn gick ut i andra. Han var ltie småseg varvet kvar, så jag fick ta upp pisken och peta lite på honom. Bortre rakan blev han lite avhängd men kom tillbaka till upploppet. Han kämpade på bra och vi kom in som femma.
 
Men som sagt, vi hade ganska mycket flyt i loppet... Det hela löste sig väldigt bra och vi kunde lätt komma ner invändigt efter starten. Flera hästar galopperade i loppet, vilket underlättade det ytterligare för oss. Dessutom blev Sandra diskad som 4:a på vågen, viket gjorde att vi fick fjärdeplatsen istället. 
 
Han gjorde ändå helt helt godkänt lopp och var klart förbättrad sen sist jag red honom.
 
Kvalet med Waypoint blev inte av, de ställde in kvalet då banan var så dålig. Hon kommer istället att få kvala nästa tisdag, få se hur det blir med mitt schema bara. Jag vet ju ännu inte hur jag kommer att arbeta, så det är svårt att lämna några garantier. Men de skulle ändå sätta upp mig & sen så får vi hoppas att jag kan rida. Annars skulle de göra ryttarändring...
 
Mamma agerade fotogaf med sin kassa kamera :P
 
På väg mot start.
 
Provstarten.
 
 
 
 

RSS 2.0