Wilma tränar på!

Vad trött jag blir! Nu har jag skrivit det här inlägget 4 ggr och lagom tills att jag ska ladda upp det så försvinner alt eller så lägger datorn av... 
 
Både igår och i måndags var det träningsdags för Wilma, båda jobben var 5 intervaller på Hockey's slinga tillsammans med Delicious och Arvid. I måndags var hon lite rullig och slog över i passgång några gånger, men redan i torsdags var hon mycket bättre. Då slog hon bara över i pass en kort stund men ställde sig snabbt igen...
Vi misstänker att hon har varit/är i en växtperiod och det är därför hon har lite svårt att hålla ihop traven.
 
Själv är jag sjuk idag och ligger hemma i soffan. Det började redan i går med extremt ont i halsen, sen i morse vaknade jag näst intill utan röst, med feber och dunkande huvudvärk. Nu under dagen har jag dessutom blivt totalt igentäppt i näsan, så jag knappt kan andas... Känns inte jättelockande att ha idrottslektioner då :S 
Så idag blir det x-antal té-koppar, twilightmaraton och nagellacksmålning :)
 
 
 

Laddad??!!

I dag var det dags förr Lillan att träna igen. Eftersom vi skulle träna själva och jag ville väcka upp henne lite så beslöt jag mig för att köra utan mössa och tutor. Det brukar aldrig vara några problem, hon blir bara lite piggare. Men lagom när vi kom till slingan kom även Anna med sin Matilda så vi körde ihop. Det resulterade i två övertaggade hästar! Lillan krökte in nacken, satte svansen i luften och sen låg hon på som aldrig förr! Hon var stundtals på väg upp i Matildas vagn! Efter 5 varv körde Anna hem med Matilda, men jag och Lillan skulle köra ett varv till. Även det sjätte varvet var hon extremt pigg, så hon fick då gå ett extra varv. Inga problem alls! Hon låg på hela vägen och svansen var som vanligt i vädret! 
 
Väl hemma pulsade jag henne för att jag tyckte att nu efter sju intervaller borde hon väl vara lite trött... Men efter att ha plockat av vagnen och selat av lite snabbt stod hon där utan att blåsa och med mycket låga 62 i puls...
 
Sista biten upp för backen under sjunde intervallen :)
 

Träning på slingan

I går var vi ute och körde ett jobb på Hockey's slinga igen. Lillan var pigg och glad och låg på rejält alla 6 varven, så under det sista varvet fick hon springa på rejält! Hon blir knappt tröttlängre av att gå 6 "normala" varvpå slingan, men nu blev hon det, det tog nog rätt bra att gasa järnet upp för backen sista varvet. Men hon springer ändå med spetsade öron och ju snabbare det går, desto mer kvastar hon!
 
taggad hästinnan dagens träningspass :P
 
 

Banjobb med 2-åringarna.

I dag lastade vi in alla tre 2-åringarna och åkte ner till banan. Jag körde Wilma (Arabica), Pelle körde Arvid och Leffe körde Delicious. 
 
Vi värmde 5 bakvarv i friskt tempo innan vi väde upp. Planen var att volta några varv och sedan köra 2140 m i ca 1.45-tempo. Men Deli och Wilma var lite övertaggade och galopperade om vartannat & Wilma drog av sig en sko... Arvid var seg och ville inte springa själv. Efter de två varven skrittade vi en stud för att låta dem pusta. Därefter vände vi upp för att köra ett heat till, men första varvet var nästan lika dåligt det, så de fick springa 3140 meter och sista 2 varven gick riktigt bra! Wilma körade jag runt 40 med "andra" varvet med en galopp & sedan gick hon 36 sista 500 meterna. Alla tre hästarna gick mellan 35-45 sista två varven på bra sätt, så trots strul med galopper osv. var vi riktigt nöjda med jobbet. Om 14 dagar är det dags igen och då hoppas vi på att få med en fotograf oxå :)

Första träningen efter kvalet!

Det blev något strul med texten när jag försökte ladda upp inlägget från mobilen... Så nu fyller jag på från datorn istället. I går var det i alla fall dags för Lillan att röra på benen igen för första gången efter kvalet. Eftersom hon inte behövde gå så jättehårt passade jag på att rida henne. Så vi slängde på sadeln och red iväg. Vi tog bakvägen bort till Håkan B's slinga och jobbade med att hitta takten i traven, något som visst är väldigt svårt med ryttare. Det gick riktigt bra och väl inne på slingan kunde vi tom. öka tempot något och trava på i frisk takt. 

Man riktigt känner/ser hur roligt hon tycker det är att bli riden, svansen står rakt upp i en plym, även om vi bara joggar :P

 

Blir riktigt irriterad på mig själv dock! När jag sadlar henne tänker jag; jag tar en bild innan jag hoppar upp... Hoppar upp och rider iväg kommer på det efter halva turen. Tänker då (även när jag skrittar av) jag tar en bild efter att jag hoppat av istället... när hon är duschad och står i boxen kommer jag på att jag glömt ta bild igen! *suck*


Film från Lillans kval

Här kommer en film från kvalet med Lillan.
 

Lillans kval

I söndags var det kvaldags för Lillan. Det blev en heldagsaktivitet, trots att kvalet inte gick förrän 16.45! Dagenbörjade vid tio-tiden då jag först smorde och packade alla Lillans prylar, därefter mockade jag henne och Wilmas boxar och strax efter 11 tog jag in Lillan för att bada och schampoonera henne. Det var ett välbehövligt bad... Är man skimmel (om ännu hanska mörk) så är man! Men hela hästen tyckte jag blev en nyans ljusare efter badet och framförallt svansen blev väldigt ren och fin!
 
 
 
Efter att hon torkat ordentligt blev det en ordentlig borstning, flätad lugg och oljade hovar! Därefter fick hon sina ljusrosa "fin-bandage", rosa lackboots & en fin lädergrimma. Sen var vi klara att åka. Kl 14.30 rullade transporten från gårdsplanen och 14.40 var vi nere på banan. Det var en väldigt ladda Harryetti som klev ur transporten. Hon kvastade, stod med spetsade öron och höjt huvud och tittade ut över stallbacken (superläcker!!!). Hon fick gå in i boxen för att kissa lite och undertiden som jag bytte om och hämtade nummervojlocken lindade Pelle av och började sela. 
 
 
 
När vi körde ut för första värmningen (i långvagn tack och lov!) så bokstavligen studsade hon jämfota hela vägen ner till banan och de första 200 metrarna på banan. Därefter satte hon svansen i värdet och "joggade" 5 bakvarv. Det var desutom första gången hon mötte traktorn idag och den var livsfarlig! Hon sprang förbi den, men steppade ganska bra och höll halvt på att krypa ur skinnet!
 
Efter de fem varven körde vi in i stallet och bytte till sulkyn. Sen var det dags att köra ut igen, då fick hon jogga nästan ett helt bakvarv bort till 1640-stolpen. Där vände vi upp, gjorde en ordentlig provstart för att sedan dämpa tempot till ca 1.40-fart i 1400 meter. Planen var att gasa igen sista 300, men eftersom traktorn sladdade precis där så blev det en sne halvökning innanför innerspåret. Så vi gasade på lite genom svängen efter mål istället.
 
Till själva kvalet sen. Nu hade hon i alla fall lugnat sig lite, men var fortfarande väldigt pigg och skulle absolut inte skritta på veterinärvolten. Men volten, defileringen och allt gick jättebra. Hon kändes superfin i provstarten och skötte sig sedan toppen även i voltningen. Vi hade satt på både slag- och resgjord om ifall att, men det behövdes inte. Hon skötte sig exemplariskt! Vi tog det lugnt från start och försökte att bara gå i ryggar hela loppet. Men ca 700 m kvar blev hästen framför trött, så då styrde jag ut och bad henne öka. Hon ökade jättesnällt och gick ett fint sista varv och kom i mål på totaltiden 1.22,5 och godkänd. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efteråt tog Pelle henne och joggade en tur på rakbanan, jag montékvalade ett kallblod, Rigas Joker. Jättefin häst men stark som tusen och med ett galet stort bakkliv, vilket gör honom väldigt jobbig att rida. Sen kan man väl även tillägga att jag knappt har ridit på hela sommaren, av flera orsaker. Så jag var totalt slut! Jag har ALDRIG varit så trött under ett lopp/kval! Det var verkligen bara att klamra sig fast och få honom gå hela vägen in i mål med mig släpandes på ryggen. Hästen gjorde ett kanonjobb och kom i mål på fina 1.34,2g gdk. Så med en lite mer vältränad ryttare kan han nog bli riktigt bra i loppen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nervöst.....

Imorgon är det dags för kval för Lillan. Gissa om jag är nervös! Egentligen finns det inget jag ska behöva vara nervös för men ändå.... Tänk om hon inte sköter sig, eller inte klarar kvalet. Fast hon har varit jättefin de senaste träningspassen och hon brukar sköta sig jättebra. Men ändå...
För säkerhetsskull kommer hon att ha både res- och slaggjord på sig imorgon. Inte för att hon har gjort något dumt tidigare utan mer som en säkerhets grej.
Direkt efter Lilllans kval skall jag rida ett kval på ett kallblod. Det var ett tag sedan jag red kallblod men jag har provat hästen tidigare i monté och den verkar vara fin. Det ska bli kul att få rida igen även om det bara är ett kval.
 
 
 
 
 
 

Pigga tjejer!

Har precis varit ute med Lillan & kört 6 intervaller hos Hockey. Eftersom hon var på banan i lördags tyckte jag att det var lagom med 3 dagars vila efteråt... Det resulterade i en supertaggad grålla som pullat i alla 6 intervallerna! Hon satte svansen i vädret & sen sprang hon :)

Hon har nog dessutom skyggat för näst intill varje buske längs slingan, bara för att få en ursäkt att gasa ännu mer :P

Igår körde jag Wilma igen. Den här gången var vi ute ensamma. Även hon var väldigt pigg, men skötte sig bra. Vi körde 4 mkt lugna intervaller hos Hockey, då hon fortfarande tycker att det är väldigt jobbigt att springa i backen.


Mantorp & banjobb med Lilo

I morse packade jag och Lovisa in Jarita i transporten och åkte till Mantorp. Efter en lite halvknackig värmning gick det betydligt bättre i loppet och Jarita vann loppet relativt enkelt och sänkte rekordet från 2.10,9 till 2.09,3.
På vägen hm stannade vi på Max för att köpa mat. Tyvärr var min burgare pissljummen, bränd och helt tillpattad :(
 
Väl hemma var det bara att packa om transporten för att åka ner till banan med Lillan & Lilo. Vi lyckades riktigt bra med planeringen då det även var Gyllne Tider på Sundbyholms slott ikväll... Slottet ligger 5-10 minuters gångväg från travbanan & de använder travets parkering, så det var ju rätt mycket bilar där kan man väl säga! :P
 
Hur som helst, vi värmde 5-6 bakvarv innan vi skrittade en stund. Därefter checkade vi på, vände upp och körde 1640. Eftersom Lillan inte gjort någon provstart innan så var hon bara tvungen att ta några galoppstuds när vi skulle vända upp. Men som vanligt ställde hon sig snabbt och vi körde igång. Första biten tog vi det lite lugnare men sista varvet fick de gå på ordentligt. Vi körde 21-22 sista varvet och då gick sista 300 på 16 (i underkant). Lillan gjorde detta på ett mkt bra sätt och gick i mål relativt okörd och men mycket krafter kvar. Efter 2 lugnare bakvarv, avselning och någon minuts skritt pulsade vi henne och redan då hade hon relativt låga 76 i puls. Så det ser än så länge bra ut inför kvalet nästa helg :D :D :D
 
Imorgon bär det av til Solvalla med Panter och Montró. Tro jagar 5 års-segern och med Panter så hoppas vi på en bra tid.

Deli på Hockey's rundbana

Idag var det dags för Delicious att öka tempot lite på fötterna. Jag körde henne ihop med Leffe och Arvid. Vi joggade bort till Hockey's rundbana (som jag tidigare inte ens visste fanns!) där körde vi x-antal varv  åt båda hållen. Deli var mycket mer avslappnad idag och bitvis ökade hon även självmant! Hon springer tyvärr jämt med handbromsen i och det känns ungefär som att om jag slutar driva, så stannar hon. Det är jättetråkigt, för det finns fart i henne, hur mycket som helst! Det gäller bara att hon ska förstå vad vi vill att hon ska göra och att hon själv ska börja tänka framåt. 
 
Hon skötte sig som sagt utmärkt idag och även om det inte gick så fort så jorde hon det bra. Hon har tyvärr väldigt lång uppvärmningstid... åt båda varven! Så när hon har släppt och går fint i högervarv, byter man då så får man helt vackert ta och börja om igen med henne tills det äntligen lossnar till vänster också.
 
Så på torsdag är det banan igen för Deli och Arvid, då kommer vi vända upp direkt i rätvarv och låta dem värma upp där. I helgen ska även Lillan till banan för att få en genomkörare innan kvalet. Nu har jag även hittat vårt eventuella debutlopp!!! Men det är inte alls säkert att hon kommer starta redan då. Alt beror på hur hon sköter sig och tar kvalet.
 
 

Kört rödtott för första gången!

Igår var det dags för premiärturen med Arabica, eller Wilma som hon kallas. Jag körde Wilma och Pelle körde Lilo i rockarden tillsammans med en kille från jobbet. Vi joggade ner till Hockey och började med 6 mkt lugna joggintervaller på rakbanan. Jag tyckte dock att Wilma blev lite stressad på rakbanan, framförallt när vi låg bredvid varandra. 
 
Hon var jättesnäll och skötte sig superbra, men som sagt något stressad och lite ängslig/orolig. Vi avslutade med ett varv påp slingan och där var hon jättefin, sänkte huvudet, jobbade med ryggen och bakbenen långt in under sig. På tisdag är det dags för henne att å jobb igen. Men då sätter jag nog på henne en liten mössa. Inte för att hon var direkt het eller svårkörd, utan för att jag vill ha henne mer lugn och avslappnad när hon springer.
 
 

På träningstur med mamma, Arvid och Deli

I fredags följde mamma med mig som sällskap då jag skulle köra Delicius. Mamma fick köra Arvid som är det snällaste man kan tänka sig. Svårt att tro att han fortfarande är hingst.
I vilket fall börjad jag med att longera Deli med gummisnodd för att hon skulle slappna av lite.
Därefter selade jag på både Arvis och Deli innan jag hjälpte mamma med Arvid så hon kom upp i vagnen utan att ramla ur vagnen. Hon är lite klumpig ibland. ;)
Därefter hoppad jag upp bakom Deli och så tog vi 4 varv på slingan. Det gick förvånandsvärt bra eftersom det var första gången som Deli gick utan check och med gummisnodd. Hon sänkte sig snabbt nedåt och började jobba med bakdelen ordentligt. Då vi gasade lite blev hon först lite stressad men efter några försiktiga varv med små ökningar lyckades hon i alla fall springa på riktigt bra i en avslappnad låg form. 
Jag testade även ett rakt bett och bettlyftare och det verkar passa damen då hon blev väldigt lugn i munnen under hela träningsturen.
Sen blev det dusch för hästarna, lunch för oss och sedan en väntan på hästtandläkaren/veterinären.
 
 
 
 

Lillans tänder & en väldigt trött Lilla!


Dagen ridtur

Nu går Lillan, Delicious & Wilma ihop i samma hage. Wilma är lite utanför fortfarande, men de bråkar inte och det är väldigt lugnt i hagen. Hon får bara inte riktigt vara med de andra än.
 
Idag red jag Lillan för första gången sedan vår vurpa. Vi testade även nya sadel och den låg helt okej på henne, dessutom var den riktigt skön att rida i. Vi skrittade iväg bort mot Hockey's slinga, men på grund av alla flugor lyckades damen skaka ur sig bomullen redan på vägen dit. Nu är det ju inga problem att rida henne utan bomull (tror det går bra att köra utan oxå) det enda är att hon blir så förbaskat pigg utan bomullen och när hon är överladdad så ser hon spöken precis överallt :P 
 
Hon skötte sig bra och vi red 4 varv på slingan. Vi tod det väödigt lugnt på rakan men i backen fick hon öka lite mer, hon har fortfarande lite svårt att hålla koll på benen under sadel samt att jag inte vill förstöra henne. 
 
Efter Lillan blev det även en rejäl tur med Delicious. Körde henne ca en timme i lugnt tempo.
 

Tandläkarbesök

Idag var det en veterinär här som är specialiserad på tänder. Han hade varit borta hos Lars-Åke och eftersom vårat stall ändå ligger längs samma väg tittade han förbi även här. Arvid och Delicious blev kollade och lite raspade i munnarna. Lillan blev äntligen av med sin vargtand och en trasig, lös mjölktand. Hon skötte sig jättebra men var lite groggy efter bedövningen men det går nog snart över.
 
 

Wilma tränar på!

I måndags och i torsdags var det dags för WIlma att träna igen. Båda jobben gick på slingan och vi körde 5 varv. I måndags var hon lite rullig och hade inte riktigt koll på benen, men redan i torsdags stämde travet betydligt bättre! Under det tredje varvet slog hon över i passgång en gång men ställde sig relativt fort igen och det var den enda passen under hela jobbet :) Förmodligen har hon växt en hel del och det är därför travet inte riktigt fungerat för henne.
 
I dag är jag hemma och är sjuk istället... Var krasslig redan igår och efter att ha kört blev det ännu värre... Jag hatar att vara sjuk, men vad gör man... Känner inte riktigt för att fara runt i idrottshallen och ropa på barnen när man har feber, är snorig och knappt har någon röst kvar :P Så fredagens nöje blir Twilight-maraton, flera koppar te och leka med nagellack! :)
 

Två lyckliga skimmel-tjejer!

Imorse åkte jag och Pelle till stallet redan vid halv 7 för att släppa ut Lillan & Arabica innan vi åkte till Leksand för att hämta Monita. Leffe hade redan släppt ut alla de andra hästarna då, men tjejerna stod lugnt i sina uteboxar och mumsade hö när vi kom. Arabica har både ätit och druckit bra under natten, dock var boxen ganska rörig, så hon har väl traskat runt en hel del. Lillan, som sovit med pyjamas, hade tydligen sovit på rygg i natt... Hela hon var totalt nerspånad. Hela täcket, benen, svansen, manen och öronen! Hon verkar trivas med att stå i uteboxen.
 
Arabica fick en även ny grimma, eller hon har fått ärva en av Lillan gamla då hennes egen satt lite tajt, en ljustljust rosa så den ser nästan vit ut och så står det "Precious" över nosen. Den passade jättebra (trots Pelles protetser om att hon inte kan ha en grimma som det står "precious" på). Därefter var de reda för att gå ut i hagen. Delicious som fick gå själv i sin hage var jätteledsen och gnäggade efter Lillan. Men Lillan brydde sig inte det minsta, hon hade ju sin nya kompis och märkte att vi var på väg till en utav de lite större gräshagarna. Vi släppte både tjejerna samtidigt och med svansarna i skyn drog de ett par varv i hagen (Lillan i täten) innan de lugnt ställde sig och beta.
 
Vid 7-tiden rullade vi iaf ut på E20 för att åka hela långa vägen upp till Leksand och hämta Monita. Det känns skönt att ha henne hemma igen och det var en hel ponnyflock som kom och mötte henne! Det ser bra läckert ut i hagen nu. 3 shettisar - en vit, en grå (konstant svartskimmel) & en svart, 3 st 1-åriga russ - en isabell, en ljusbrun och en bleksvart, ett mörkt ljusbrunt tvåårigt russ, 2 ljusbruna vuxna russ och ett chokladbrunt vuxet russ. Alla i samma hagen och i en stor klump till flock! Det är jättekul att se dem ihop!
 
Väl hemma igen var det bara att kasta in montéväskan i bilen för att åka ner till travet och provrida kallblodet. På väg dit kommer jag ju på att banan är ju stängd! Den var stängd hela förra veckan och hela den här veckan på grund utav hopptävlingarna. Ungefär samtidigt ringer kallblodsägaren och säger att det är massa hästar, bilar och transporter på banan. Vi löste det hela genom att sadla på vid släpet och sedan rida ute på rakbanan. Jag började med att värma upp 4 varv på "lilla" rundbanan (den är även den 1000 m lång, men odoserad, lite tyngre och ligger utanför banområdet) därefter joggade vi en raka för att sedan vända upp och rida två intervaller. Han var ganska rejäl och lite småstark, men hade ett ruskigt kliv och när han väl fick gå på så lugnade han sig och pullade inte lika mycket längre. Han lyssnade även otroligt mycket på rösten och slog av på tempot direkt när jag ptroo:ade.
 
Så den 18 augusti smäller det, kallisen ska montékvala och Lillan ska sulkykvala. Spännande spännande!
 
Eftersom pappa har med sig den bra kameran på båten och bilderna på mobilen blev jättekassa så blir inga bilder idag :P
 
 

RSS 2.0