Elitloppet

Vekans ämne på FB's Travbloggar: Elitloppet - (fri tolkning)

Ja, vad säger man... Elitloppet - En gång om året! Stämningen, känslan när hästarna samlas bakom bilen, när bilen släpper. Trummorna, hejjar ropen, applåderna, när de kör in på upploppet, jublet!

Jag får rysningar bara av att tänka på stämningen som är under Elitloppshelgen och då framförallt under självaste Elitloppet. Jag har haft den stora äran att få köra ponnyernas Elitlopp 3 gånger. 2001, 2004 & 2010. Vi har haft hästar med i Elitloppet 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 & 2010. 2001 var första gången vi åkte dit med ponnyerna & första gången jag fick uppleva Elitloppet på riktigt. Vi hade 3 hästar med från stallet, ett russ & två shettisar. På den tiden så kördes det 3 stycken "elitlopp" för ponnyerna. Det var ett grundlagslopp för kat A & ett för kat. B & dessutom kördes Sweden cup vartannat år för kat. B & kat. A. Det gick väl sådär det året. Russet blev diskad efter 500 meter och shettisarna var 5:a och 6:a. 2002 kommer jag inte ihåg så mycket från, men då var det samma två shettisar i åkte med.
2004 var Monitas tur att debutera i Elitloppet. Loppet var då 1.53,0 och sämre, bilstart. Hon skötte sig riktigt bra och sprang in en 5:e plats på 1.50,1. Loppet vanns utav Pekka Lähdekorpi & Mareld.
2005 hade vi med min shettis Madicken Engström, som hade gjort en stark come-back efter ett års mammaledighet. Hon och en annan shettis drog ifrån fältet och skapade en 60 m lucka från det övriga fältet. Men när den andra ponnyn blev diskad för galopp blev Madicken själv där framme, något som inte alls passar damen. När hon väl fick sällskap igen var det utav en mycket snabbare ponny som hon inte klarade av att svara upp, vilket ledde till att fröken Madicken blev sur & bromsade hela upploppet. Hon kom imål som 6:a och hade då "bromsat" bort en andraplats.

2010 var nog ändå det roligast Elitloppet. Men nu hade ponnyernas Elitlopp bytt struktur. De snabbaste kat. A & B gick i Elitkampen resp Elitloppet och silverdivisionen fick Sweden Cup nu. Så Monita var med i Sweden Cup. Vi fick en kanon start, men tog det ganska lugnt första 500 metrarna, så att hon skulle få trava in sig ordentligt. Efter 600 m gick vi upp i ledningen och Monita började dra ifrån fältet. Hon öppnade varvet på 1.43,2 & har en ganska rejäl ledning. Men slår då ihop och galopperar. Under galoppen släpper hon förbi två hästar, Thyra Tyrann & Ernst Ravelli. När hon väl travar igen tar hon upp jakten och drar ikapp dem igen, men slår på ytterligare en galopp, så vi får säkerhetsköra in på en tredjeplats. Hur som helst gjorde hon ett kanonlopp!

Jag har bara varit med i publiken två gånger, 2010 & 2011. Det är en häftig upplevelse att vara där och uppleva allt, men tyvärr ser man oftast väldigt dåligt. Så i år kommer Elitloppet upplevas hemma framför TV:n med  trevligt folk! :)


Monita går upp i ledningen 2010Provstart 2010


Starten går 2010Monita i ledningen varvet kvar 2010


Provstart 2010


I mål som 3:a 2010


Efter 5:e platsen 2004

De andra loppen har jag svårt att hitta kort ifrån... :(Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0