Tankar om de nya reglerna - allmänna

De nya reglerna inför i år är ju några stycken, framförallt gällande montén. 
 
Vi börjar med de allmäna ändringarna. I stort så har jag inte så mycket åsikter om detta. Startförbud istället för anmälningsförbud innebär ju inga större skillnader i praktiken. Hästpasset ska ju redan vara med när man åker med hästen, så där är det inte heller någon större skillnad. 
 
Att hästarna numera måste värmas på banan har skapat vissa diskussioner. Men detta innebär ju inte att man måste göra all värmning inne på banan. Det räcker att bara jogga något bakvarv eller varv på innerbanan och man kan innan/efter detta köra sin vanliga värmning utanför banan. Detta är välk en regel som framförallt uppskattas av spelarna, de får möjligheten att se alla hästars aktion innan defilering och proovstart. Dessutom är det ytterligare ett tillfälle för veterinären att se hästarna. 
 
Materialfel som tar längre än 5 minuter leder till strykning. Det är väl både bra och dåligt. Är det en själv som har materialfel och det skulle ta längre än 5 min så är det ju otroligt irriterande. Men när man sitter där på banan, gärna på en het och lite stressad häst så är det inte kul att vara tvungen att vänta i vem vet hur länge. 


I linjestart är det numera spår 5 som är master, istället för nummer 8 som tidigare. Linjestart sker väldigt sällan med de stora hästarna, vi har däremot haft det ganska ofta med ponnyerna och det här är en regel som känns väldigt bra. När man sitter bakom hästen med spår 1 är det otroligt svårt att se vart 8:an är. Detta skulle kunna underlätta det hela. 

Att man som kusk/ryttare är skyldig att avbryta lopp om man märker att hästen är påtagligt trött eller skadad kännsäven det som en självklarhet.

Diskning för trängning oavsett i vilket skede av loppet känns även det som en bra regel. Blir du trängd till galopp varvet kvar är det klart att detta påverkar resultatet av loppet, kanske inte lika påtagligt som sista 300 meterna, men du vet ju inte hur loppet skulle se ut 300 m kvar om du inte blivit störd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0