Veckans ämne: Utrustning

Den här veckan är det Jenny som bestämt veckans ämne: Utrustning, vad och varför har du just den utrustningen på din/dina hästar?
 
Vi börjar väl med min standardutrustning till montén.
Här blir det ju ganska lika på de flesta hästarna, det blir väl lite fel att säga att det är utrustning till hästen då det mest är min egen utrustning. Sadel, gjord, övergjord är ju densamma på på alla hästarna, det jag kan variera mig med är framförallt tyglarna. Oftast rider jag med enkla tyglar och då använder jag handstropparna. Jag har testat rida med stegtyglar, men det var inget som passade mig. Tyckte bara att det blev klumpigt och obekvänt med dem. Mina handstroppar är specialsydda för just monté och är därför inte lika stora och klumpiga som andra handstroppar. Har jag en lite segare häst eller en häst som inte vill ta stöd ordentligt i bettet så kan jag använda dubbla tyglar och då sätta ett par i spärrgrimman för att på så sätt få ett bättrestöd. På de hästar som går med pelhalmbett eller liknande gillar jag att rida med dubbla tyglar, just av den enkla anlednignen att då kan jag själv reglera om jag vill ta i better eller i stången. Ibland kan jag även använda mig utav en halsring, även det för att få mer stöd.
 
Harryetties utrustning.
 
 
Hon har ju ännu inte kommit så långt och därför har vi inte heller börjat krångla med hennes utrustning. Hon går just nu med vanliga järnskor runt om, gamascher, boots, springrem, uppcheck, slaggjord och kryssgrimma. Gamascherna har hon än så länge mest i förebyggande syfte, hon har ännu inte börjar slå på sig något, men kan trassla till benen lite mellan varven och då har jag gamascherna för att hon inte ska bli rädd att det gör ont. Bootsen har hon fram, då hon kan bli något rullig, framförallt i början av heaten när hon är lite för pigg. Springremen har hon lite till och från, hon har en tendens att kasta upp huvudet när man tar i henne. Hon blir helt enkelt förbannand över att inte få springa så fort hon vill. Uppchecken, har ju de flesta travhästar, den hjälper och ger henne stöd att hålla ihop travet. Slaggjorden har hon som en säkerhetsdetalj. Eftersom hon gjärna skuttar med rumpan när hon är pigg känns det bra att ha slaggjord, framförallt när man kör i sulky. Sista detaljen hon går med är kryssgrimman som jag har då hon la tungan över bettet i höstas och hon är inte heller jätteförtjust i tungband. 
 
Jo, hon har ju självklart bomull i öronen och dessutom en mössa med gummiöron i, även det för att hon blir lite överladdad mellan varven, framförallt ihop med andra hästar.
 
Monitas utrustning
 
 
Monita tävlar inte nu längre men när hon tävlade gick hon med följande: Aluminiumskor fram, järnskor med 4 brodd i tån bak. Då hon har ett rejält bakkliv har hon haft lite svårt att hinna undan med frambenen, så vi lättade henne fram med aluminiumskorna. Brodden bak har hon just för att få ett ordentligt fäste i gruset, något som fungerat mycket bra på henne.
Fram har hon ett par senskydd eftersom hon 2007 fick en senskada. Jag har då varit lite rädd om frambenen och då satt dit senskydden som ett extra stöd. Hon har även ett par avklippta lätta boots. Hon har inte bootsen för att hon behöver vikten, utan för att när hon slår ihop med bakbenen gör hon det rejält och har fått rejäla balltramp tidigare utan bootsen. 
Bak har hon gamascher med bandage under, för att hon kunde slå på sig på insidan av bakbenen. Lindorna har hon enbart för att gamascherna är för stora, men med bandagen passar de utmärkt. :) 
I övrigt så är det kryssgrimma och bomull.
 
 
Montró
 
 
Montró har inte mycket saker på benen, men desto mer på huvudet... I skoväg har även hon aluminium fram och järnskor med brodd bak, av samma anledning som Monita. Fram har hon ett par senskydd efter ett lopp på Lindesberg där hon förlorade segerna på att hon råkade slå sig på insidan av kotan. 
I huvudet har hon både stänkhuva och stänkläder då hon är extremt stänkrädd. Är banan lite geggig har hon dessutom "flugögonen" på. Bomull och huva då hon lätt blir lite pigg. Tömlyftarna gjorde att hon blev mer stabil och hittar "rätt" position med huvudet. Springremmen har hon lite då och då eftersom hon mellan varven kastar upp huvudet när man ska ta ner henne från galoppen. Det helstängda huvudlaget har också varit lite varierande, det är mer hur hon känts för dagen. Vissa dagar är hon väldigt laddad och stressar upp sig av de andra hästarna, då åker det helstängda på. Är hon lite coolare och istället svarar upp de andra hästarna så har hon öppet. 
 
Panter
 
Panter är den sista av mina hästar/ponnyer (tänker inte skriva om Deli då hon bara är 2år). Panter är den som jag har störst bekymmer att hitta rätt med. Jag har ändrat massor på honom fram och tillbaka, men efter att Pelle hjälpt mig så stämmer åtminstonde travet perfekt nu. Han går med päronaluminium fram, järnskor med brodd bak. Brodden är även för honom just för fästet. Gamascherna och knäkapporna har han i förebyggande syfte och så har han ett par ganska tunga boots bak då han behöver ännu mer vikt bak. 
På huvudet har han kryssgrimma, då han mer än gärna gapar, tar bettet eller lägger tungan över. När han är på jobbigt humör så har han även ett tungband. Han har tidigare gått med entömsbett, men då mina nya kuskar inte orkar hålla få ner honom från galopperna med det så har vi nu bytt till crescendobett, vilket verkar fungera bra. Han har även en halsbygel eftersom han ligger på väldigt mycket och då drar in huvudet och kväver sig så att det börjar väsa och grymta i halsen på honom. Han går även med bomull och mössa. Har han varit seg i värmningen (vilket han kan vara) får han på sig ryckluva, annars är den kvar som fast. Suspensoaren har han eftersom han är hingst och får då lite extra hjälp att lyfta upp kulorna. 
 
Har ni frågor om något är det bara att fråga på! 
 

Kommentarer
Postat av: alexandra

Skulle du kunna visa en bild på bakskorna med broddarna i tån? :)

Svar: Det kan jag försöka göra. Har ingen som är skodd så just nu eftersom de bara har så när de startar. Men ska försöka fixa en bild så snart som möjligt :)
Malena Nogerius

2013-05-03 @ 20:30:20
URL: http://winitofficial.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0