SNÖ!!!

Både igår och idag har det snöat rejält här hemma. Så nu är det vitt överallt :) Mysigt, men samtidigt lite jobbigt... När det fortfarade är så varmt som det är nu får hästarna styltor, och när man kör flyger det snöklumpar från fötterna, så man får konstan vara beredd på en knock-out :P
 
körde min lilla gråa tjej idag, pigg och glad som vanligt. Vi körde 6 intervaller på slingan i lite lugnare tempo, just på grund av snökocklorna som var ute efter mig! Hon känns i alla fall rikigt fin nu och är riktigt rolig att köra. 
 
Direkt efter packade jag in lilla Pantern & gammel-shettisen Umil i transporten för att åka till Nyby-Torshälla ridskola. Thilda ska tävla dressyr med Panter där nästa helg, så hon ville träna lite i ridhuset med honom. När vi ändå åkte dit passade vi på att ta me Mille så att hon kan träna inför travskolans julshow samtidigt. Jag och Thilda ska rida en tendem-spegelritt då och eftersom hon inte har ridit så mycket tandem förrut behöver hon träna ite mer. På söndag ska vi ev. träna båda två och då köra igenom programmet. 
 
Dressyren gick jättebra, han gjorde flera riktigt snygga fattningar i galoppen. Vi testade även på att hoppa lite, även det gick riktigt bra. Han har bara hoppat typ 3 gånger och han fixade på ett jättefint sätt att både travhoppa och sedan hoppa i galopp. I slutet låg hindret på dryga 70 cm och han hoppade enkelt över :) 
 
Jag har tyvärr bara några bilder på Panter och Thilda, för min mobil dog sen & någon kamera hade jag inte med mig. Kan ägga upp fler bilder sen om ni vill...
 
Lillan provar Lasses gamla täcke, satt fin fint! Lite stort kanske, men det gör inget :) Så nu är vi redo för kylan :D
 
 
 
Mille :D
 

Tävlingsdags!

På tisdag är det dags för lopp igen, spår 3 för ovanlighetens skull :P Jag har ridit oerhört få lopp i år, men har fått spår 3 så otroligt många gånger! Räknade att med på tisdag så har jag haft spår 3, 6 gånger på 13 ritter.. vad är oddsen för det lixom :P 
 
Anyway, det är Victory's Dream jag ska rida. Det är väl ingen superhäst, men de säger att han blir mer laddad med hästar runt omkring sig. Jag har ju nästan alltid varit själv nere på banan när jag ridit honom. Det ser ju inte heller på pappret ut att vara några kanoner de andra heller, så jag hoppas nästan lite på att han ska få en slant. 
 
Sist jag försökte rida lopp på honom var han faktisk ganska laddad, men han kan ha lite problem att komma iväg i volten, vilket var precis vad som hände och sen blev han stressad = galopp galopp. Nu är det bilstart, så jag tror att han är mer stabil iväg då.
 

Super-Lilo!

I tisdags startade Lilo hemma på Eskilstuna. Jag fick testa att ridvärma henne för första gången  å satan vad pigg hon var! 3 halvt okontrollerade bakvarv red jag, i varierane tempo... Därefter selades hon för att sen gå ut en andra värmning, då med Örjan i vagnen. Även då var hon riktigt fin!
 
Det var egentligen Daniel som skulle ha kört, men då han var sjuk fick Örjan hoppa upp istället. Ingen större förlust direkt ;) Vädret var katastrof! Det var snöblandat regn och blåsigt hela kvällen, inte alls kul. Men efter ett perfekt kört lopp lotsade Örjan in henne i mål som trea, men krafter kvar! Dessutom var det ett Diamantsto försök med 100 000 i första, så 25 000 lyckades hon springa in! 
 
Det var helt otroligt skönt, då ingenting har fungerat nu på ett tag. Men nu verkar hon vara på gång igen :D
 

 
 
 Försökte lägga in filmen, men den ville inte alls samarbeta med mig :( Ska försöka igen senare...
 
 
 
 

På önskelistan!

Så här i juletider börjar alla lägga upp önskelistor på sina bloggar, så jag gören jag oxå! Så känner ni att det är något ni känner att ni vill köpa åt mig är det bara att göra det och sedan är det bara att skicka! :D
 
Reseboots: Rosa till Lillan, vita & svart till de andra. Gärna ett par i silver oxå :)
 
Termoleggins från Hööks skulle sitta fint under ett par kalla montébyxor...
 
Likaså ett par lite snyggare vinterridstövlar att tävla i (använde Lovisas termostövlar hela förra vintern, hon vill nog gärna använda dem själv :P ) kommer äver de från hööks.
 
Ett par nya vinterpjux att traska runt i hemma skulle även det sitta fint...(oxa från hööks)
 
 
Ett fint ridträns till Lillan (och Lilo när hon ska ridas :D ) har inte riktigt bestämt mig vilket jag vill ha bara. Det övre känns som ett typiskt dressyrträns & det andra hoppträns. Slutar väl med ett av varje! :P (Hööks)
 
En saaadel med alla tillbehör åt Lillan som snart, snart   (ÄNTLIGEN) ska börja ridas in! :D :D :D
 
Självklart en ny montésadel, min är så sliten nu så jag undrar hur länge till den orkar hålla ihop...
 
GPS-klocka, givetvis!
 
 
Sen så finns det typ en miljon mer saker jag vill ha i hästväg, många fullständig onödiga saker, som schabrak, pannband, benskydd osv... Lite mer nödvändiga saker är väl ny hjälm, sele, nya tömmar, långvagn & ev.sulky...
 
 
 

Travskola nästan hela dagen!

Usch vad trött jag var när klockan ringde vid 8 imorse! Somnade "tidigt" i lördags, i alla fall om man jämför med i fredags, klockan var "bara" ett nu :P Snooza tills klockan var kvart i nio, då var jag TVUNGEN att gå upp. Första lektionen på travskolan började klockan 10 och innan dess ska vi (jag & Madde) hinna fodra, släppa ut och mocka till alla ponnyerna. Strax efter nio var jag iaf på banan. Först ut var eleverna som går Silverkursen, de fick öva på sin  idealtidsbana och börjar bli riktigt duktiga nu på att köra med klockan! De var bara några sekunder ifrån idealtiden. 
 
Efter lektionen var det dags för träning till travskolans Luciafirande/julshow. Alla elever skötte sig riktit bra idag och nu börjar det likan något utav det hela :P 
 
Väl hemma var det bara att fixa stallet, plocka in hästarna och sedan en varm skön dusch! Jag och Pelle har nu "veckohandlat" för första gången och därmed blev det även en hel del nya recept. Igår lyckades ju Pelle somna när vi skulle laga maten, så jag fick fixa det själv. Blev riktigt gott!!! "Fläskfilé Balsamico" från Arlaköket kan varmt rekomenderas! Idag blev det "Mager TexMex med Majs", även det var riktigt gott. Var inte så likt tacos som vi trodde att det skulle vara. Imorgon blir det "pizzamackor" från viktväktarna. Det är kul att få testa lite nya maträtter! :) 
 
Fläskfilén
 

Svar på fråga!

Fråga: Vad är det för trådar som går längs med skalmarna på vagnen?
På den här bilden...
 
Svar: Det är ett tunnare rep som sätts fast i bröstan och sedan går genom ett par trissor som sitter vid korgen. Här kör jag Lilo med en lite tyngre rockard. När man kör med lättade vagnar (sulky/speedcart och liknande) drar hästen med magen, bröstan och förbygeln används för att selen inte ska glida bak, även om du sätter fast bröstan i vagnen. Bröstan sitter ju fast där den sitter och kan inte röra sig till hästens rörelser. 
När du kör med en tyngre vagn är det bra om hästen får möjligheten att dra på ett korrekt sätt, dvs med bogen istället, dvs. med bröstan istället för med selen. Det fungerar alltså som en variant av svängel och draglinor (om ni vet hur de fungerar?). Bröstan får alltså möjlighet att röra på sig och följa hästen i dess rörelser. 
 
Hoppas du förstår hur jag menar :)
 
 
 

Äntligen lördag!!!

Så skönt att det äntligen är helg! Igår hade ja bara lektion på em, obligatorisk lektion... för att skriva en utvärdering av kursen... Väldigt viktigt tydligen! Däremot lottade de ut nåra nya idrott och hälsa böcker. Jag hade turen att "vinna" en. Blev rätt nöjd när jag kom fram till bordet, för just den boken jag ville ha fanns kvar, så den fick jag :D 
Den verkar riktigt bra, med mycket bra text, övningar och exempel. 
 
 
Efter skolan blev jag bjuden på resturang av Pelle. Vi gick till Grappa och fick en av syrrans kompisar som servitör, riktigt trevligt. Käkade vitlöksbröd till förrätt och oxfilé till varmrätt, galet gott!!! 
 
Efter middagen gick vi till HåPees för att ta en öl och vänta på att bion skulle börja. Vi gick och såg sista Twilight-filmen... Igen! Helt otroligt att han gick med på att se den igen :P Hursomhelst, efter bion gick vi hem till mig, så vi sov i stan inatt.. eller Pelle sov, jag kunde inte somna, låg och funderade på om det var parkering förbjuden eller inte under natten där vi parkerat bilen... Så när klockan var halv fem lyckades jag ändå somna för att sedan vakna halv åtta igen. Så jag har varit liiite trött idag. 
 
När vi kom hem till Pelle igen selade vi på Lilo & Lillan. Jag skulle köra Lilo & Pelle tog Lillan. Det gick jättebra, Lilo var ruggigt fin! Det kändes som att hon bara joggade runt på slingan medan Lillan slet allt hon orkade för att hänga med :P Pelle var iaf riktigt nöjd med Lillan oxå. Hon hade jobbat på och skött sig bra. Dock bråkar hon fortfarande med munnen, så nästa gång blir det på med både tungband (som vanligt nu) & kryssgrimma för att se om hon blir lugnare då. 
 

 
 
Efter de stora kusarna åkte vi hem till pappa. Jag skulle köra ponnyerna undertiden Pelle och pappa gjorde stryktipset och kollade på fotboll. Först ut var Monita, det är första gången på länge hon blir körd, då hon har varit skadad ganska länge. Men efter att ha börjat äta nå mirakemedel har hon blivit rejält mycket bättre, på kort tid. Vi körde en mycket lugn tur på 2,5 km med mycket skritt. Men när vi väl travaade så kan jag lova att jag fick hålla i! Hon tycker att de är så otroligt kul att träna! 
 
 
Direkt efter Monita blev det en lite längre tur med Montró, körde 5 kilometersrundan med henne. även hon var pigg och glad hela vägen. 
 
 
 
Nu blir de fläskfilé balsamico och klyftpotatis till "Så mycket bättre"! :D Trevlig fortsättning på helgen!
 
 

Messenger & Hambletonian

Under mitten av 1700-talet började man att planera avel på travhästar i USA. Många utav landets hästägare hamnade i bråk med varandra och tävlade då med sina hästar och vagnar genom städernas gator. Något som blev mycket farligt för allmänheten, så genom att avla fram hästar som var speciellt lämpade för travsort skulle man få bort de livsfarliga tävlingarna på gatorna. Dessutom ville man utveckla en häst som kunde mäta sig med de berömda ryska Orlovtravarna och den engelska Norfolktravaren. Så år 1788 importerades Messenger. 

 

Messenger

Messenger var en engelsk fullblodshingst, född 1780. Han var efter Marimbo, sonson till Sampson efter Blaze, (född 1733 efter Flying Childers, en mycket framstående galopphäst)som var en duktig travare. Blaze räknas som travarnas egen patriark, som far till halvblodet Shales född 1755 som hade en mycket stor påverkan på Norfolk travaren. Hans mor var ett okänt sto efter galopphästen Turf. Man kunde spåra hans stam ända bak till det engelska fullblodets tre stamfäder, Godolphin Arabian, Darley Arabian och Byerley Turk. Messenger föddes upp av John Pratt, en adelsman från Newmarket, London. 
 
Messenger startade själv aldrig i något travlopp, men startade i 16 stycken galopplöp, där han vann 10 utav dem. Messenger användes i aveln även i Storbritannien och lade grunden för de berömda Norfolktravarna och Hackneyhästen. I maj 1788, strax efter den Amerikanska Revolutionen, såldes Messenger till Sir Thomas Benger och exporterades till Philadelphia, Pennsylvania, USA, tillsammans med tre andra engelska importer, men såldes igen redan 1793 till Henry Astor, som då började erbjuda Messenger som avelshingst genom annonser i tidningar. Messenger fick snabbt ett rykte om sig att vara en superhingst och fick betäcka många ston av olika kvalité i hela Pennsylvania, men även från New York och New Jersey. Avkommorna höll nästan alltid bra klass och hade snabbhet och uthållighet. Messenger är även stamhingst till flera andra amerikanska hästraser, framförallt körhästar och grövre ridhästar, som American saddlebred och Tennessee Walking Horse. 
 
Messenger dog den 8 januari 1808, då 28 år gammal. Han begravdes på Long Island och ägdes då av Cornelius W Van Rantz.
 
Messenger

Hambletonian 10

Den 5 maj, 1849 föddes Messengers sonson's son Hambletonian, i Sugar Loaf i New York. Far var Abdallah, starkt linjeavlad efter Messenger och mamman, (lika linjeavlad efter Messenger) som var efter en importerad Norfolk travarhingst (importerades 1822 från England) som hette Bellfounder (ättling till Shales), kallades helt enkelt för Charles Kent's sto. Hambletonian och hans mor såldes till Jonas Seely. Hans hästskötare, William Rysdyk, skötte om dem. Rysdyk blev så fäst vid de två hästarna och helt övertygad om att fölet skulle bli något stort att han bad att få köpa dem. Om än motvilligt gick Seely så småningom med på att sälja paret till Rysdyk för 125 dollar.


Hambletonian fick stamboknummer 10 när han registrerades. Han gjorde sin debut i offentligheten sex månader gammal i det närliggande Orange County Fair i Goshen. Succén var ett faktum och han fick ett rykte som Rysdyk's Abdallah hingstföl. Som tvååring inledde han sin avelskarriär med att betäcka fyra ston. Abdallah var en hingst på modet och en annan av hans avkommor, Abdallah Chief, som ägdes av Seeley C. Roe gav Hambletonian konkurrens som traktens beskällare. Roe var inte imponerad av Hambletonian och menade att hästen inte kunde trava, möjligen skulle han kunna duga som showhäst. Frågan avgjordes 1852 på Long Island Union Course. Hambletonian och Abdullahs Chief spändes båda för vagnar som kördes av deras respektive ägare. Tre minuter och tre sekunder senare korsade Hambletonian mållinjen som vinnare. Roe kunde inte nöja sig med resultatet utan krävde att hästen skulle klockas på en engelsk mile. Abdullah Cheif inledde med den finfina tiden 2:55,5. Sedan var det Hambletonians tur. Roe fick se Habletonian springa sträckan på för den tiden ofattbara 2:48,5. Sedan den dagen behövde Hambletonian aldrig visa vad han gick för på tävlingsbanorna. Han sattes i avel i Chester och betäckte lokala ston för upp till 500 dollar. Han rykte som nedärvare av snabbhet spred sig och Rysdyk gjorde sig en mindre förmögenhet på betäckningsavgifterna. Han hann bli far till inte mindre än 1 331 föl.

 

Hambletonian var 1,55 i mankhöjd och han var rejält överbyggd med höjden 1,60 över korset. 27 mars, 1876 dog Habletonian 10, 27 år gammal. Han överlevde sin ägare med sex år och de båda ligger begravda i Chester, N.Y. 17 år efter hans död placerades ett granitmonument på hans grav, på Hambletonian Avenue, bekostat av alla de människor som hade beundrat och älskat hästen.

 

Linjeaveln på Hambletonian var så stark att konkurrerande blodlinjer försvann helt. Därför har i princip alla amerikanska travare idag Hambletonianblod i sin ådror genom de fyra sönerna: George Wilkes (1856), Dictator (1863), Happy Medium (1863) och Electioneer (1868). Bland många kända hästar med Hambletonian linjer kan nämnas: Dexter som gjorde en engelsk mile på 2: 17,25, Lou Dillon, den första travaren som gjorde en mile på under två minuter, Maud S, Billy Direct som gjorde en mile på 1:55, Greyhound och 1995 års vinnare av Hambletonian Stakes, världens största travlopp, Tagliabue, som gjort en mile på 1:53,3. Dexter tros ha kunnat prestera ännu bättre om han inte köpts upp av entusiasten Robert Bonner för 25 000 dollar som avstod att träna och tävla honom av moraliska skäl och bara nöjeskörde sina hästar.

Som de fyra travstamfäderna räknas: Peter the Great, Bingen, Axworthy och McKinney alla efter söner till Hambletonian 10.''

Hambletonian
 
 

Källa: http://www.hippokraten.se/hastsport/trav/den-varmblodiga-travhasten#part_40788

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amerikansk_travare

 


I dag har jag...

Börjat morgonen med en skön sovmorgon! Har varit helt sönderstressad nu ett par dagar på grund av allt i skolan. Därefter fixade jag i stallet, fick Lillan skodd (äntligen) så nu har lill-tjejen vinterkängorna på :)
 
Åt en snabb lunch tillsamans med Pelle innan han skulle iväg till jobbet och fixade sedan iordning Lilo. Sadlade henne med löpsadeln, trots att vi skulle rida en ganska lugn tur, men mina extremt otränade ben behöver de genomkörare som går! Red till Hockey's slinga och red två väldigt lugna intervaller. Hade pelhambettet på henne även idag, skönt med kontroll. Hon får inte tag i det här bettet på samma sätt som de vanliga & het plötsligt börjafe hon söka sig nedåt och kröka in nacken. Jag vet att det blir lite fusk när man rider med såna bett, men jag höll ingenting i stången då och hon krökte på ett ärligt sätt, dvs att ryggen följde med upp, inte så att hon bara "knycker av" nacken. Efter intervallerna red vi upp i skogen och jobbade lite runt träden, även här blev de lättare. Eftersom hon inte kan bita tag i bettet och dra huvudet åt fel håll blev det betydligt lättare att komma åt henne och få henne att böja på kroppen. Som sagt, lite fusk-bett, men det känns som en bra start, vi måste ju börja någonstans.
 
 
När Lilo var färdig satte jag direkt igång med att sela på Lillan & Panter. Lovisa skulle komma ut och köra Panter för första gången på länge och eftersom hon inte har kört honom här förrut så tyckte jag att det passade bra att följa med me Lillan, dessutom blir Panter mycket piggare när han får sällskap. Vi joggade bort till Hockey och sedan fick Panter gå 5 intervaller och Lillan 6. Eftersom Lillan är mycket snabbare än Panter så blev hennes intervaller lugnare än vanligt. Hon travade i hans tempo på rakan och fick sedan öka till sitt tempo i backen. Sista intervallen fick hon köra hela i sitt tempo eftersom han inte var med det varvet. Det blev ganska lagom pass för henne med tanke på att hon precis stått en vecka. Panter tyckte att det var jättekul & jättejobbigt! Första 2-3 varven var han riktigt laddad!
 
 
När Lovisa åkt hem igen passade jag på att åka till granngården för att köpa lite mer foder åt Lillan. Åt och pluggade när jag kom hem. Då ringde Erica och berätta att hon var på väg ner till banan med Trollis och ville ha lite råd hur hon skulle lägga upp jobbet. Trollis ska starta på måndag. Vi diskuterade lite och som vanligt hade vi massor att prata om, så det slutade med att jag åkte ner till banan för att kunna prata lite mer med henne. 
 
 
Väl hemma igen lastade jag ur fodret och kom då på att jag kan ju klippa Panter igen nu... klockan 21.00... Sagt och gjort! Det var välbehövt... trots att han redan är "halvrakad" en gång i år så var det mycket päls som skulle av... Som tur är går det ganska fort att klippa honom, tog exakt 30 minuter att helraka honom :D och då klippte jag ordentligt!
 
Han är så fin när han är nyrakad, alldeles silver-grå! Ingen tvekan på att han är bleksvart inte...
 
 
Och såhär jobbigt har Tequila haft det idag... Hon har legat här typ HEEEELA dagen!!

Så jäkla cool gubbe!

och en sån föregångare inom travsporten!!!
 
 
 
Pelle har boken som han har skrivit, tyvärr har jag ännu inte hunnit läsa den. Men jag hoppas att jag ska få tillfälle att göra det snart :) 

Film om trav?

Det finns ju mängder med filmer med kända galopphästar. Jag har länge undrat varför man aldrig gjort filmer om framgångsrika travare? Hittade en film från Hambeltonian 1935 då den amerikanske skimmeln "Greyhound" vinner. Greyhound tävlade under 1930-talet dvs. under den stora depressionen, alltså samtidigt som den mycket kända galopphästen Seabiscuit, och han vann nästan alla lopp han startade i.
 
 
 
Greyhound föddes den 4 mars 1932 i Kentucky och var efter den kända hingsten Guy Abbey. Han var en stor och gänglig häst och växte sig högre än han var lång, hela 173 cm i mankhöjd var han. Han såldes till överste Edward J. Baker för endast 900 dollar då köparna på auktionen förbisåg hans fantastiska stam, de såg endast hans opassande anatomi. Ett misstag de sedan fick ångra.
 
Som tvååring började han tävla och visade dirket upp sin klass genom att överlägset vinna. Han blev snabbt kallad för en "sagohäst" av folket, pådrund av sin färg och sina framgångar. Han tränades och kördes alltid av Sep Palin. Grethound var känslig i munnen, så han pullade aldrig och lyssnade alltid till sin kusk. Han hade ett steg på 7 meter och förlorade nästan aldrig. Ofta var han först iväg i starten och höll sig sedan där hela vägen in i mål.
 
1940 blev Greyhound pensionär, efter sju år på banan. Han hade då slagit rekord på alla distanser, från 1/4 - 2 miles. Trots att banorna och tävlingarna inte alls höll samma skick som idag, så travade Greyhound en mile under två minuter (ca 1.14,5 i km-tid) över 25 gånger. Hans rekord på 1.55,2 (1.11,6) som han tog på Lexington, Kentucky, höll i över 30 år! Vid sin död var han fortfarande innehavare av 16 utav sin 25 världsrekord.
 
Efter sin pensionering åkte Greyhound runt på lite utställningar och visade upp sig. Fans var även välkomna hem till hans gård, Doc Flannery's Farm i Maple Park, Illinois, för att hälsa på honom och skriva i hans gästbok. Besökarna fick titta på det gråa fenomenet genom en glasruta in till hans box.
 
Han förblev frisk ända fram till sin död i februari 1965, han var då 33 år gammal. Greyhound hedrades som Horse of the Century efter sin död.
 
2011 gjorde Aftonbladet en närenkät där läsarna fick rösta fram den bästa travhästen genom tiderna. Där Greyhound blev framröstade som femte häst. Man kan dock ha i åtanke att det är inte många som kommer ihåg hästarna från förr.
 
För visst vore det roligt med en film om en travhäst?

 
 
 
Källor:
http://blogg.passagen.se/survivor_in_life/entry/varmblodet_greyhound_en_st%C3%A5lgr%C3%A5_legend
http://www.worldclasstrotting.com/TRAVHASTAR/Greyhound.htm
 
 
Ju mer jag har letat mig runt har jag hittat massor med spännande travhästar från förr i världen. Funderar på att skriva lite artiklar om kända travhästar från förr. Vore det intressant att läsa om? Nästa artikel skulle då vara om föregångarna till dagens travhästar; Messenger och Hambletonian...
 
 

Jag längtar så det kryper i mig!!!

Till jag ska få börja rida på min lilla gråa tjej! Jag saknar det så otroligt mycket, att inte ha någon häst att rida regelbundet på. Nu ska jag rida Lilo igen imorgon & förhoppningsvis ska hon börja ridtränas mer nu. Men jag vill kunna ta min häst, sticka ut i skogen och bara mysa! Jag längtar till att jag ska få rida första montéjobbet med henne, anmäla till första loppet. Jag vill kunna hoppa och rida dressyr "på riktigt".Lilo r ju som sagt stelare än en pinne, funderar nästan på att försöka arbeta henne från marken och tömlongera någon dag. Lilo är ju rakt igenom travtränad hela sitt liv och kan inga såna saker. Lillan har jag jobbat en del med från marken redan. Hon är tömlongerad och kan bitvis arbeta i form på ett bra sätt, hon kan gå över bommar och har hoppat lite låga hinder (och landar i fiiiin galopp efteråt!) Min lilla pålle! 
Pappa "Rocke" i ett montélopp i Frankrike
 
 
Jag tror väldigt mycket på varierande träning hos hästarna, inte bara travhästar. Jag tror att ridhästar skulle må bra av att köras emellanåt. Körningen är ett bra komplement till ridningen och vise versa. Tyvärr finns det så extremt mycket fördommar mellan de olika sporterna som sätter käppar i hjulen för utvecklingen, åt båda håll! Visserligen har det hänt mycket nu under de senaste åren i och med monténs frammarsh iSverige. På så sätt har fler "ridtjejer" blivit lockade att testa på travet, många utav dem tar senare ut även körlicenser.
 
Travvärlden skulle behöva ta del om ridvärldens kunskaper gällande mjukgörande, lösgjordhet och bärighet för att få en mer hållbar häst, medan ridvärlden skulle behöva ta del av travets kunskaper gällande konditionsträning och skadehantering. Ridhästar har överlag ett ganska taskigt flås, de behöver absolut inte komma upp i samma kondition som travhästarna, men jag tror att ridhästarna skulle utvecklas av att få bättre ork.
 
 
Jag känner att jag har haft mycket nytta av mina ridkunskaper från ridskolan. Nu red jag inte så länge på ridskolan. Jag började när jag var 7 och slutade när jag blev 13. Då började jag på ridhögstadium, men tyvärr kan jag inte säga att jag tyckte att mina ridkunskaper utvecklades något markant under de tre åren. Vi var på så olika nivåer att lektionerna blev väldigt basic för oss som kunde lite mer vilket gjorde att jag tappade motivationen lite. Att börja jobba med skänkelvikningar & framdelsvändninga vid11 års ålder för att sedan få fortsätta traggla detta till jag var 16 kändes sådär... Även om jag inte satte dem prickfritt och självklart behövde träna mer på dessa, så ville jag ju lära mig öppna, sluta, bakdelsvändning osv.
 
Eftersom jag nu sedan jag var 17 inte har suttit på en ridhäst, utan bara ridit "travardressyr" så har jag klarat mig rätt bra ändå. Men jag känner att jag själv vill utvecklas mer. Min lilla gråa häst fick träna öppnor redan i somras, men för töm, vilket hon faktiskt klarade av. Hon har en bra kropp för att kunna fungera även som ridhäst, då hon är ganska kort i ryggen. 
 
Känner att jag kom ifrån grundtanken med inlägget lite... Men var tror du? Är det bra med varierad träning? Borde vi ha ett större utbyte mellan sporterna? Har vi att lära av varandra?

På tåget...

Känns som att det är det enda jag gör. Har inte alls hunnit med hästarna den här veckan... Har pluggat, pluggat, pluggat, varit i skolan & åkt tåg. Samtidigt som jag pluggar har jag försökt kasta i mig lite mat.

Just nu sitter jag på tåget TILL Stockholm, ska skriva en omtenta på en gammal kurs från tvåan, hade helt glömt bort att jag kuggat den! Tur att ja fick mail från läraren för drygt en månad sen!

Imorgon behöver jag iaf inte åka upp till Sthlm & Lillan ska dessutom få på sig skor inatt :P Pelle ska sko henne (lovade han) när han kommer hem från jobbet strax efter elva ikväll. Hur nu det ska gå ;) men han är piggare då än vad han är på fm, så vi får hoppas på det. Så imorgon ska jag passa på att köra henne, Panter och ev även Montró & en liten lugn tur med Monita.

Fick som sagt en fråga för ett litet tag sedan om galoppträning. Är det något mer ni vill att jag ska skriva om? Behöver något att koppla bort pluggtankarna med emellanåt! :D


Viktskilllnader

Sitter just nu på FB och diskuterar hur stor skillnad ett kilo hit eller dit kan göra i ett montélopp. Hittade en sida  där det stod att inom galoppen är 1 kilo ungefär 3 meter dvs. 1 längds skillnad på ett 1600 meterslöp & 1,5 längds skillnad på 2400 meterslöp. Det är ganska små skillnader i det stora hela, men förstå vad surt när du får stryk med en nos och vet att du vägde in på kanske ett kilo mer än du hade behövt. ;) 
 
Jag har för mig att man gjort en liknande undersökning inom montén och kommit fram till att det var mindre skillnader i montén jämfört med galoppen. Det vore kul att få ta del av den undersökningen, så är det någon som vet något om den; hör jättegärna av er! Jag tror det är fler än jag som är intresserade av detta!
 

Uppe med tuppen!

Klockan 07.00 satt jag på Lilos rygg & skrittade mot Hockey's slinga. Pelle ville att hon skulle gå ett lugnt jobb under sadel & eftersom jag går i skolan 11.30-16.30 idag kom jag fram till att det passade bättre att rida på morgonen.

Det var fortfarande rätt mörkt när vi stack ut, men ganska mysigt. Lilo var pigg & glad & vi red 2 lättare montéintervaller på slingan. När vi kom tillbaka hade det börjat ljusna, så efter duschen fick Lilo gå in i boxen & äta sin frukost :) själv tog jag en snabbdusch, fixade mig & tog en kopp te till frukost. Det är lite surt att jag måste åka hemifrån redan 9.20 när jag börjar 11.30... Men men, så är det när man pendlar. Det är iaf inte så långt kvar nu! :)


Ge mig NU!

Tack! Känner allt mer hur mycket jag vill ha en GPS-klocka! Snart är det jul, så vi får väl se hur snäll jultomten tycker att jag har varit :P Men det är mycket och dessutom dyra saker jag vill ha/behöver. Lillan behöver en ny vagn, en egen sele, jag behöver en ny montésadel, en GPS-klocka, rosa tyglar m.m. Det känns som att listan kan göras oändligt lång... Varför har man inte mer pengar? Jag vill sluta plugga och få ett ordentligt jobb nu!

Svar på fråga angående galoppträning.

Fråga: Hej! Du som verkar galoppträna rätt mycket och vara väldigt erfaren och duktig, jag har en fråga till dig: jag tänkte testa galoppträna min ponny i vinter för att se om det kan ta fram nåt mer av honom. Hur ska jag bete mig i början när han inte är van att ridas i galopp? Jag menar, vad är för hårt, för lugnt? För långt? För snabbt? Osv. Vilket tempo brukar ni rida ungefär om det är intervaller? Jag Funderar på att rida honom i vår "vinterbacke" som är på ca 400m. Har du nå råd? :) 
 
 
Svar: Till att börja med, kan han galoppskänkel? Isåfall är ju själva fattningen ganska enkel, om inte så brukar jag försöka få mina hästar i galopp genom att rida runt på en liten, liten volt i vänstervarv (för att inte blanda ihop med voltstarten) för att sedan tvärt vända upp åt rätt håll och satsa på full fart smatidigt som du försöker få hästen ur balans. Så till en början kan det bli lite spring in i galoppen, något jag inte tillåter senare. 
 
Mina ponnyer ridtränas alla ganska mycket, även i hoppning och dressyr, så de kan galoppskänkel. De stora brukar vara lite knepigare, men de lär sig så småningom. 
 
Själva galoppintervallerna försöker jag rida på ett mjukt underlag. Just nu har jag mina hästar  på två ställen På det ena stället har vi en tungsandbana, och på det andra stället har vi en grusväg med sandinslag men den sladdas ganska ofta under sommaren och plogas försiktigt under vintern så den är hyfsat mjuk ändå. 
 
När de väl galopperar brukar jag låta dem galoppera på i ett friskt tempo. Inte full race, men inte heller lugnt. Låt honom galoppera på och håll tillbaka lite lätt bara. Eftersom du verkar köra intervallerna i backe så föreslår jag att du joggar lugnt tillbaka nedför och sedan vänder och rider i galopp uppför igen. 
 
Första gången brukar jag börja lite försiktigt med att bara rida 2 intervaller, känns det som att hästen tyckte att det var löjligt enkelt kan du ju rida fler intervaller. Beroende på hur hästen tar det ökar jag antalet intervaller nästa gång och fungerar allt bra ökar jag sedan så att de får gå 6-8 intervaller. Antalet intervaller kan variera lite beronde på hur lång sträckan är och hur tungt underlaget är. 
 
Hur ofta beror på hur du lägger upp träningen i övrigt. Girlpower som jag red förut gick 6-8 galoppintervaller en gång i veckan och motion en gång i veckan. Ponnyerna går lite då och då, kanske en gång varannan vecka. Du får känna efter lite och hitta din grej :)
 
Under vintern kan jag dessutom rekomendera att galoppera i snön! Leta rätt på något fält eller liknande (där du vet att du får rida!) och galoppera i snön! Den får gärna gå upp till knäna på ponnyn, jag lovar att de tar! Men de brukar inte orka lika mycket då, så även där får man börja lite försiktigt.
 
Här är en film från i somras när två av våra ponnyer gick galoppjobb. Det var första gången för dem & de är inte så snabba, vilket syns ;) Vår backe är dessutom ganska lång, nästan 700 meter. 
 
 
 
 
Tejas Monita under galoppjobb
 

 
Montró i snön:)
 
 
Det är svårt att förklara, men jag hoppas att det blev lite klarare för dig :)
 
 
 
 

Montékval på Mamoros Tapper

I dag fick jag kvala en helt underbar liten häst på Sundbyholm. Mamoros Tapper hette han och var en 8-årig, brunskimmel, valack.
 
Han var väldigt trevlig och genomsnäll att rida. Lite lat när det inte fanns några hästar runt omkring. Vi var ganska få hästar som skulle kvala, tre montéhästar och två trav. Han skötte sig finfint i volten båda starterna (blev ju såklart en omstart) och var riktigt snabb iväg. Vi tog ju såklart starten, den ena montéhästen galopperade från start ochden andra la sig i rygg på oss. Sulkyhästarna drog iväg och vi kom lite efter, på grund av att min lilla herre tyckte att det var ganska bekvämt att ligga och mesa en bit bakom :P Första 500 gick på mycket långsamma 29,0 och varvet på 28,5. Då började vi bli lite oroliga för hur det här skulle gå,så jag manade på honom lite extra så han svarade genom att öka tempot något. 500 kvar gick Sanna ut med Black Sabbath å satan vad min lilla kuse svarade då! Tempot skruvades upp rejält sista 500 metrarna så vi kom i mål på en km tid på 23,2. Synd att jag inte hade någon klocka på mig, hade varit kul att se hur fort det gick sista biten! Vi gick i mål med krafter kvar och tussarna kvar i öronen. 
 
Ägarna var nöjda och skulle nu börja leta montélopp åt honom. Det var som sagt en riktigt mysig häst, som jag mer än gärna tagit med mig hem! :D
 
 
Mamma gjorde ett försök till att fota kvalet med en lite för trött digitalkamera...
Vit rumpa :)

På hemväg

Jaaa... Det här gick ju inte då bra. En kanonvärmning & superprovstart slutade hängandes i tredje genom hela första sväng & sen galopp... Det stämde inte alls för henne. :(


Bio igår, Valla idag!

Igår kväll var jag på bio med pojkvännen, syrran, mormor & några vänner. Vi såg som sagt sista Twilightfilmen. Att säga att den var bra är en underdrift! Den var grym!!! Jag tycker helt klart att båda breaking dawn filmerna var de överlägset bästa av Twilightfilmerna! Tom min pojkvän tyckte att den här var riktigt bra!

Jag var helt euforisk hela vägen hem, hela natten & fortfarande! Jag ska inte avslöja vad som händer, men med tanke på mina höga förväntningar hade jag nästan utgått från att bli besviken, men långt därifrån!

Just nu sitter jag i bilen med älsklingen bakom ratten & Lilo i transporten. Hoppas att hon gör ett bra lopp nu! Vi behöver det + att om det går bra idag har älskling lovat att vi ska gå på bio varje kväll innan hon startar ;) haha!!!


VECKANS ÄMNE: Vilket var ditt första intryck av travsporten?

Hmm...Nu måste jag tänka tillbaka ordentligt. Jag var som de flesta andra ridtjej till en början. Men redan när jag var 11 började jag licenskursen för att få ponnytravlicens. Jag hade nog inte så himla mycket åsikter om travet då. Jag var, som de flesta barn, facinerad av hästarna överlag! Vi bodde väldigt nära travbanan och hade en travtränare precis nedanför mamma och pappas hus. Redan som 9-10 åring började jag och min dåvarande bästa kompis hänga i stallet där. Vi putsade ALL utrustning i selkammaren, borstade på hästarna så fort tillfalle gavs, trots att vi var tvugna att använda stolar för att nå upp när vi borstade. Vi fick hjälpa till att ta in och ut hästarna i hagen osv. 
 
När jag som 11-åring började med ponnytrav fick jag väldigt noga förklarat för mig varför vissa saker som kan anses elaka användes och hur travet gick till. Något som jag reflekterat över är att inom travet är man väldigt mån om hästens välbefinnande, det spelar ingen roll att djurrättsaktivister osv. konstant försöker smutskasta travet. Travet är den sport med absolut hårdast regler angående djurhållning och exempelvis drivning i lopp.I hur många andra hästsporter får du betala dyrt över att du slagit hästen med pisken? (tror att galoppen har det oxå, men trav & galopp arbetar ju mycket tillsamman) På de vanliga ridtävlingarna kan du få en varning och kanske i värsta fall få en uteslutning? Jag skainte säga att jag har rätt där, då jag inte längre har så stor koll på ridsportens regler. Hur många ryttare/hästägare på lokal nivå får besök av ombudsmän som regelbundetr kontrollerar hästhållningen, djuurskydd, medicinförvaring osv. i ditt stall? 
 
Hur som helst, nu kom jag bort lite från ämnet. När jag började med ponnytravet var det framförallt gemenskapen, lag-andan , vi i klubben har kul tillsammans! Det gjorde inte så mycket om man blev lite smutsig, det var ju ändå lerigt på banan. JAG upplevde inte samma typ utav "curling-föräldrar" inom travet. Då var det inte heller så viktigt att man hade den senaste modellen av sulky, uppsydd heldress, lackad hjälm osv. Det var framförallt glädjen och att det var kul som utstrålades på stallbacken. Tyvärr upplever jag att aldelles för mycket av det däridag har försvunnit. Idag har det blivit mycket viktigare men vad du har för dress, utrustning, föräldrarna "curlar" mer och ibland funderar jag över om ifall att det verkligen är barnen och inte föräldrarna som vill tävla.... 
 
Om vi går över till de stora hästarna så vet jag inte riktigt vilket mitt första intryck var... det kom liksom in succesivt i samband med ponnytravet...
 
Bjuder på lite bilder från min första tid i travet. Det är jättedålig kvalitet beroende på att de är fotade från gamla pappeskopior...
 
Jag & Tejas Du-Bonette i mitt första travlopp
 
Jag och syrran på väg ut med grannens ponny, Kitty.
 
 
 

Plugg

Sitter just nu och försöker plugga. Det är bara sååå tråkigt! Jag är som sagt rätt trött på skolan nu. Visst, det är inte så långt kvar, vilket alla är duktiga att påpeka, men det blir ju inte direkt roligare bara för det. Det blir nästan bara jobbigare, för det får mig att inse hur extremt mycket det är jag måste fixa, på en extremt kort tid! blä!
 
Ikväll blir det bio med älsklingen, syrran, mormor och flera kompisar. Tyvärr blev det lite strul med beställningen av biljetterna, så vi fick inte lika bra platser som vanligt. Det innebär att vi får gå å se den igen :P För jag måste ju få se den från bästa platserna! :D Ser fram emot detta så otroligt mycket! Har längtat efter den här filmen sååå länge, så förväntningarna är skyhöga! 
 

Effektiv dag

I går hade jag endast ett studiebesök att göra. Jag skulle intervjua en lärare eller personal i skolledningen om alternativ pedagogik (fantastiskt roligt va?) Jag var på engelska skolan här i Eskilstuna, tyvärr hade det blivit lite missförstånd, så jag hade fått telefonnummret till en person men namnet på en annan. Så den stackars läraren där namnet stämde hade inte alls bestämt möte med mig, men han var väldigt snäll som tog sig tid och pratade med mig i alla fall. Jag han även prata lite med en person i lednignen undertiden jag väntade. Jag fick fram mycket utav den information jag behövde och blev väldigt väl bemött på skolan. Det är alltid kul att få prata med såna positiva hjälpsamma människor. :)

Väl hemma sen gjorde jag iordning i stallet åt Panter och Lillan. Därefter körde jag Lillan en tur, 3 intervaller på slingan i halvlugnt tempo. Hon blev vaccinerade i tisdags och de ska ju helst ta det lite lugnare några dagar efter, så det passade bra. Däremot kändes det som att ingenting fungerade, hon fuskade med travet, väste i halsen trots tungband och var överlag sur. Så det blev ju inte direkt något toppenstart... Direkt efteråt selade jag på Panter och körde honom en tur. Även han fick gå intervaller på slingan, men 4 stycken. Även han var sur, hängde töm och ville inte alls ta i. När jag kom tillbaka med honom var det bara Lilo kvar. Henne skulle jag rida en lugnt tur som uppladdning inför tävlingarna imorgon. Så jag sadlade på henne och red bort till skogen. Där tränade mjukgörande genom att försöka böja oss runt träden, och jag lovar (!) jag har nog aldrig ridit en häst som är stelare än Lilo. Hon kan inte svänga höger... eller hon går ju åt höger, men med huvudet till vänster och korsade ben. Så vi fick börja med att gå runt runt på minimala volter, bara för att få henne att böja sig det minsta lilla åt rätt håll. 
 
Efter ett tag så släppte det väl lite lite. Hon blev i alla fall rätt trött och jag insåg att jag måste börja rida henne i skogen lite oftare. Red både I Am & Girlpower väldigt mycket i skogen till en början. Big M gick även hon en del där, men Lilo har aldrig fått träna där. Lilo har även en attityd som säger "här kommer jag, så flytta på er" vilket hon även hade mot träden :/ men efter ett tag insåg hon att träden kommer inte att flytta på sig, utan att det var hon som blev tvungen att flytta på sig. 
 
Lillans nya pannband :)
 
Sur Grå häst :P
 
 
 
Panter-rumpa!
 
Lilo efter ridturen
 
 
 
 

På hemväg

Klockan är nu 19.04 när jag börjar skriva det här, tåget hem har precis börjat rulla.

Idag har varit/blir en riktigt jobbig & lång dag... Halv 6 ringde klockan för att älsklingen skulle gå upp och åka till jobbet, 15 min senare gick jag upp, satte på en kanna te & klädde på mig. Därefter gick jag ut i stallet för att släppa ut hästarna. Jag han släppa ut alla utom de två nya, de fick Leffe ta sen när han kom ut.

Vi fick ju en ny häst, eller inhyrning är det egentligen, i måndags & sedan en till igår kväll. Den första (Moby) tillhör en kompis från ponnytravet, Emelie. Den andra (Moet Royal) tillhör en kille som heter Tomas.

Hursomhelst, det var fler täckesbyten än vanligt i morse, vilket gjorde att det tog längre tid än jag tänkt. Så de två fick stå kvar. Därefter sprang jag in igen, bytte om & fixade min te i min termo-mugg (som jag såklart glömde på skohyllan😡😡😡😡) och slängde mig sedan i bilen. Det tar ca 15 min att åka in till stan, sedan ca 7 min att gå från bilen till tåget + att jag var tvungen att hinna köpa biljett. Jag brukar ha pendlarkort, men den här dagen/ veckan är så snurrig, så det passar bättre med enkelbiljetter då.

Kl 8.15 börjar första lektionen på VFU:n & sista slutade 14.15. Då hade vi (jag & min klasskamrat) utvärderande samtal med vår handledare eftersom vi nu är inne på sista dagarna av praktiken. Kl 15.05 gick tåget till Stockholm som vi precis han med och strax innan fyra var vi på skolan för att vid 16.30 ha ett seminarium med våra handledare på VFU:n & våra lärare på skolan.

Vi hade blivit lovade frukt & lite soppa som en lättare middag, men när vi kom dit visade det sig att skolan inte fick servera eleverna soppa.., på grund av besparingar i skolan! :P

Seminariet skulle ha pågått till 19.00, men som tur var fick vi sluta "redan" 18.20, så då han jag med 18.55-tåget. Det hade varit riktigt surt annars då nästa tåg inte går förrän 20.40, vilket betyder att jag hade varit i stan 21.45!!

Så nu när jag kommer hem ska jag först åka till världens ände & hämta upp en kompis som ska låna min lägenhet (då hon ska åka tåg till Skåne imorgon bitti). Sen ska jag åka & köpa extremt hälsosam & näringsrik mat från en Donken!

Seeeen får jag åka hem! :) som tur är kommer jag att vara nästan ledig imorgon, ska bara göra ett studiebesök på en skola i stan vid 10-tiden. Sen ska jag rida Lilo, köra Lillan, köra Panter & plugga... Blä! Har massa plugg som behöver göras nu :(


Min VFU:pålle!

Skrev ju förut om att jag sitstränade på en röd plint. Men i går hittade jag en ännu bättre(!) en vanlig plint med ett hopprep som stigbyglar! Gjorde dock missen att inte använda ett rosa hopprep ;) 
 
Hästen fyllde helt klart sin funktion, dock med vissa blåmärken på fötterna och insidan av benen... Plint-hästen är något platt över ryggen. :D
 


Lajlow!!!

I dag har jag varit ute ridit galoppintervaller på Lilo (Lajlow) för första gången. Vi joggade bort till tungsanden och galopperade sedan 4 intervaller. Det gick bättre än jag trodde att få henne i galopp. Hon tyckte iaf att det var riktigt kul! Kontrollen var det ju lite sisådär som det brukar. Själva galoppen gick väl bra, men avsaktningen från trav till skritt gick sådär. Som vanligt ökar hon ju inte temot så mycket, men hon lyssnar inte överhuvud taget! Så nästa gång ska jag testa en pelhamstång på henne och se om det går lite lättare. Vi han ut när det fortfarande var ljust, men på vägen hem var det kolsvart!
 
Suddiga bilder som vanligt :P
 

Valla istället för Örebro

På ren chansning anmälde Pelle Lilo till ett lopp på Valla på lördag, i tron om att hon såklart inte skulle komma med. Men det gjorde hon såklart, så det blir ingen monté på Örebro för mig :( . Det känns både kul och tråkigt. Jag hade sett fram emot att rida henne igen, men självklart är det väl roligare att ha starthäst på Solvalla när det är V75... 
 
Idag har jag varit ute och kört min gråa kuse. Hon har varit väldigt flåsig sista tiden och i lördags lät hon i halsen när jag körde. Jag ville ringa ut veterinären och kolla halsen, men Pelle föreslog att jag skulle köra henne igen, men med tungband. Vilket jag då gjorde idag. Och vilken skillnad! Visserligen var hon så arg att hon sköt blixtar när jag skulle dra på tungbandet och första biten när vi körde, men hon lät ingenting i halsen och flåsade inte alls lika mycket! Skönt!
 
Igår körde jag Delicious igen, och det var väl lite spännande... De första varven gick jättebra, men hon var lite grining. När Pelle & Leffe sedan ökade med sina hästar och hon inte längre hängde med lika lätt blev hon arg. Först felade hon lite bara, men när jag tog i henne då så flög arslet upp. Åså slog hon! En hel raka slog hon! Hon var så jäkla arg, men sen blev hon rädd istället och försökte typ sticka. Men det hela lösta sig bra och jag lckades lugna ner henne.
( I <3 slaggjord just nu btw.) 
 
Imorgon blir det en ridtur på Lilo som uppladdning inför lördagen. Jag ska försöka rida galoppintervaller på henne. Hur man nu får en häst med tyngdpunkten i knäna att galoppera :P Hon är nästan lika bred som hög, så det är inte den lättase uppgiften...

VECKANS ÄMNE: Varför håller du på med trav/monte?

Det hela grundar sig i att jag började med ponnytravet och sedan gick vidare. Mer om det går att läsa här!
 
Varför jag håller på med trav är nog utmaningen, energin, kärleken till hästarna och stämningen. Jag började som ridtjej och var på lite ridtävlingar. Jag tyckte att det var roligt att tävla både dressyr och hoppning. Eller, till en början var jag livrädd för att hoppa, men efter att ha tränat studdshoppning på ett ridläger var jag såld! Efter det älskade jag att hoppa! Men när jag var 11-12 började jag som sagt tävla monté på en shettis & jag tyckte verkligen att det var jättekul! Vi red ut jämt när vi tränade, lekte och de gick ofta fort! Redan mitt första år som shettismontéryttare fick jag rida monté SM, vilket var otroligt stort för mig då! Vi lyckades dessutom sluta som 5:a. 
 
Genom ponnytravet fick jag (& min syster) väldigt mycket framgångar och när jag blev 18-år kände jag att ponnytriden började lida mot sitt slut och blev allt mer sugen att testa på varmbloden. Jag fick börja rida hos en mindre proffstränare och fick även rida hans hästar i lopp. I mitt första lopp blev jag trea trots en rejäl trägning på upploppet. Det var på gräsbana, så hästarna hade brodd på sig. Min häst fick då en brodd i knäet så det rann blod, trots detta dömde inte domarna detta som en trägning... Redan i mitt andra lopp på stor häst kom första segern. En överlägsen seger på en häst som aldrig tidigare vunnit. Hela första året gick det väldigt bra för mig och jag fick pengar i många utav loppen. Min första säsong blev dock väldigt kort. Jag red mitt första lopp i juli och sista den 21 oktober för att den 23 oktober befinna mig i USA och sedan vara där i 6 månader. Jag blev dessutom utsedd till årets montéryttare på Sundbyholm det året.
 
En sån start gör ju inte direkt att man tycker det är tråkigt. 
 
Själva travet gillar jag på grund utav spänningen, kraften, farten och adrenalinet man får. Jag älskar att tävla! Jag har alltid älskat att tävla! Även när jag höll på med konståkning (WÖW) var tävlingarna höjdpunkterna! Jag älskar känslan att rida i defileringen, vända upp för provstart. Utmaningen, den oerhörda koncentrationen som krävs i loppen, styrkan att orka ett helt lopp på ett bra, att kämpa hela vägen in i mål. Men den absolut bästa känslan är när man sitter på DEN hästen som bara dundrar iväg, lämnar konkurenterna bakom sig när man släpper lös 500 kvar, dundrar in själv, först på upploppet och får passera mållinjen först. Det är på grund av att få uppleva den känslan man håller på!
 
Sen är det även SJÄLVKLART på grund utav kärleken till hästarna! Jag tycker att travhästarna är helt underbara i pysket! 
 

Effektivitet på VFU:n

I dag på VFU:n hade jag en lektion som min VFU:kamrat skulle hålla. Jag satt då vi sidan av salen och såg på. Jag satt på en sån där röd mjuk tredelad plint. Jag hade bara två utav delarna och den undre delen låg upponer. Jag kom då på den brilianta idéen att jag kan ju sitsträna undertiden hon höll genomgången! :D Sagt och gjort! Jag körde in fötterna mellan plintdelarna och ställde mig upp. Lite instabilt, men samtidigt blir det lite mer utmanande då! :P
 
Typ en sån här... (inringad med lila)
 

Dålig bloggning!

Jag har varit sååå dålig hela veckan på att uppdatera någon utav mina bloggar. Har varit allmänt trött och inte haft någon ork alls! Jag har varit ute ååpå praktik hela veckan, på en låg-och melanstadieskola. Har haft många utav mina tidigare VFU-perioder där och trivs verkligen på skolan. Handledaren är helt underbar! :) Men de små ligisterna suger ut all min energi! Jag och pojkvännen har gått och lagt oss innan nio varenda kväll (sen så har vi väl inte somnat förrän runt tio-tiden). 
 
Den här veckan har det i övrigt varit ganska lugnt. Har kört min gråa pålle, hon var lite snorig i fredags och fick därför vila hela helgen. I tisdags fick hon på sig nya skor fram & i onsdags körde jag henne. Hon var inte lite pigg!!! Jätterolig att köra! Vi skulle ta några lugna intervaller på slingan, men där kom vi inte riktigt överens :P Hon låg på rejält och satte upp ett högre tempo än jag planerat. Men hon hostade ingenting, snorade inget och körde bara upp svansen i vädret, så då fick hon springa. 
 
Idag har jag varit iväg med Panter på dressyrträning, vilket även det gick riktigt bra. Nu står hjärtat och lagar mat åt mig sen ska vi börja kolla igenom Twilight filmerna :) Om  precis en vecka så ska vi iväg ett helt gäng och se den sista delen. Jag har skyhöga förväntningar och hoppas verkligen att den är bra! 
 
I helgen ska ja plugga och försöka skriva lite inlägg. Blev lite inspirerad av Gabriellas inlägg om att ta betalt så jag ska försöka skriva ihop ett par rader om det. Ska även skriva ett inlägg om veckans ämne från FB-gruppen "travbloggar"
 
Trevlig helg på er så länge!
 

Delicious

Idag körde jag Delicious för första gången. Pelle följde med som sällskap med Panter & Leffe körde Arvid.

Vi körde bort till Håkan B's rundbana och joggade några varv där. Delli skötte sig jättebra, men blev sur när Panter drog ifrån lite.

Panter var pigg & glad som vanligt :)


Lite poäng...

Pelle hade anmält Lilo till monté på Örebro på söndag, men som vi nästan räknat med kom hon inte med. Hon har bara 20 poäng nu och då är det svårt att komma med. De är det tråkiga med travet, att det alltidär så beroende av poängen. Det spelar ingen roll hur bra form hästen är i, har den inga poäng så kommer man inte med i några lopp...
 
Lilo 

Lilla grå & Panter

Efter en kort dag i skolan (slutade kvart över 12, så jag var i stan redan vid 14!) åkte jag och mamma iväg till Lantmännen för att köpa lite foder, en spånbal, vattenhink till Panter och lite Selen- & E-vitamintillskott. Därefter plockade jag upp Thilda som pysslat om & promenerat med Tuva (mer om det på vickelbyponny.blogg.se) och hon följde med mig till stallet för att rida Panter när jag körde Lillan. 
 
Som vanligt packa vi på hästarna och oss själva mängder med reflexer, Lillan fick inviga sitt fina reflexkörtäcke (som satt sjukt bra btw! tyvärr var det bara lite för stor svanslapp för att svanskappan skulle sitta bra, får kanske sätta täcket över ryggstycket nästa gång) & stack iväg. Lillan skulle gå 6 intervaller på Hockey's slinga & lilla Panter som inte riktigt hänger med i hennes tempo skulle få galoppera efter i 2 varv. Första varvet gick jättebra och Panter hängde med helt okej. Efter ungefär halva andra varvet kom vi ikapp ett gäng islandsryttare på slingan. Vi saktade då av till långsam jogg/skritt tills vi var helt ikapp dem (de skrittade i sakta mak...) De ser att vi kommer och de två sista ryttarna, som låg lite efter de andra, går upp i kanten av slingan varpå både jag och Thilda tolkade det som att vi skulle köra om. Så jag sätter igång Lillan i den långsamaste trav hon kan för att komma förbi, den ena isläningen blir då skiträdd och studsar till och ryttaren skriker åt oss at vi är dumma i huvudet och kan väl för i helvete ta det lite lugnt... Så fort hennes häst började hoppa, så stannade  både Lillan och Panter, så de låg fortfarande före oss. Jag försöker förklara att vi trodde de ville att vi skulle köra om då de gick åt sidan... Men blir bara ännu mer idiotförklarad. Ryttaren mumlar vidare och skrittar (fortfarande framför oss) vidare tills de till slut går in i skogen så att vi kan fortsätta vår träning.
 
I och med avbrottet fick Panter hänga med på ett tredje varv och det var ungefär allt han orkade. Lillan fick gå sina 6 varv och kändes riktigt fin. Om en vecka är det banjobb inplanerat (om inget händer).
 
Tyvärr blev  det inga bilder från idag heller :(
 
Lillan provar sitt reflextäcke :)

RSS 2.0