Torsdag

Efter en alldeles förlång arbetsdag igår var planen att ta en rejäl sovmorgon. Och det gick ju bra, eller inte. Klockan 8 fick Pelle för sig att han skulle gå upp. Vaknade igen vid halv nio av att Leffe kommit in och de två satt nere i köket och snackade, så då var det bara att gå upp. Åt frukost ihop med Pelle och när han sen åkte till jobbet vid halv 10 gick jag ut till stallet för att fixa till mina hästar. Eftersom jag inte han mocka igår så blev det dubbelboxar idag. Lillans box blir aningen jobbigare men det är inte alls farlit, lite mer kiss bara. Panter däremot, med honom är det ingen som helst skillnad... Hans bajshög är väl lite större men han bajsar jämt på ett och samma ställe och kissar precis framför. Så normalt tar de runt minuten att mocka hans box, noga(!) idag tog det kanske 3 minuter då han dessutom spridit ut allt hö över hela boxen. 
 
När jag var klar i stallet hämtade jag in Lillan och sadlade på henne. Testade även sätta på henne en martingal idag  eftersom hon har kastat lite med huvudet när jag tar i henne. Vi joggade bort till Håkan B's slinga och red två lite längre men ganska långsamma galoppintervaller i snön. Testade att galoppera i båda galopperna, så vi red i vänstergalopp bortåt, vände och högergalopp tillbaka. Högergaloppen var lite jobbigare tyckte hon och visade det genom ett bocksprång i första fattningen & korsgalopp i andra, men tredje försöket så fattade hon fint höger.
 
Vi travade hela vägen tillbaka och testade lite ökningar i trav (mest för att se så att hon är med på noterna och inte tror att ridträning=galopp), men hon travade på fint. Första ökningen så var hon dock lite okoncentrerad, så då hon och studsade lite. Men när hon väl koncentrerade sig och förstod att; nu travar vi, så satte hon upp svansen i vädret och travade på fint framåt.
 
Det är lite tråkigt att aldig ha med sig någon fotograf ut på ridturerna, så ni får nöja er igen med tråkiga "hemma-igen-efter-ridturen-bilder" ;)
 


 

Söndag.

Dagens pass blev ett lättare jobb för vagn tillsammans med Panter & Thilda. Thilda skulle känna lite på honom under sadeln då det var ett tag sedan han blev riden, framförallt i högre tempon. 
 
Till en början hade vi med oss Mardi, hon har varit lite rädd för bilar och vi skulle nu testa om det var mindre läskigt om hon hade sällskap, och det gick jättebra! Efter någon km vände Pelle & Leffe med henne så att jag & Thilda kunde köra på med våra hästar. Det går fortfarande inte så fort för Mardi och Lillan sa att det var fysiskt omöjligt för henne att trava så långsamt! Så när vi väl kunde trava i vårt tempo så var hon bara tvungen att gå liiite fortare än vanligt... bara för att! 
 
Vi joggade bort till järvägsbron i relativt högt tempo, vi höll ca 3-min tempo från början och ökade sedan succesivt till vi var nere i 2.20-tempo sista biten innan bron. Vi hade då joggat ca 7 km. Där vände vi, skritta ca 5 min och körde sedan på igen, nu i lite högre tempo. Sista biten efter korsningen så gick det riktigt bra för Thilda och Panter, han var då lagom uppvärmd (vi hade ju bara kört 1 mil då...) och Thilda kunde rida honom med bara ett lätt stöd i munnen och han travade på i bra tempo. 
 
Vi avslutade med att jogga lite lugnare och när vi kom ner för E20-backen red Thilda hemmåt undertiden jag körde på 2 stycken intervaller i backen.
 
Bilderna är lånade av Thildas syster Sara som var med igår under licenskursen och fotade.
 

Bilder från Rocksta Gård

Först hälsade vi på varandra vid hagen
 

På väg in till stallet
 
Mys i stallet
 
I paddocken
 
I paddocken
 
Öka lite, med sjuuukt för långa läder!
Lädren uppkortade! :D
 
 
Gasa lite! Som sagt, vad gör man när stiglädren inte går att korta mer :P
 
Färdigridet
 
 
Uppställd efter ridturen
 
Lotta, Rockes uppfödare och ägare tillsammans med Rockes mamma, She's Back.











 
 
 

Besök på Rocksta Gård

Idag åkte som sagt jag och mamma till Jakobsberg för att träffa Majesty of Rock & hans ägare och uppfödare Lotta. Det tog dryga timmen att åka dit och det var riktigt enkelt att hitta rätt.
 
Gården var jättefin och låg inne i ett naturreservat. Vi fick börja med att hälsa på Rocke's brorsor som skulle skor och kollas igenom lite utav Stefano Galluzzo. Han gav mig dessutom lite tips på vad jag kunde kolla på mina hästar, hur jag kunde lyfta och stretcha för att få vissa låsningar att släppa, men även lite tips på saker jag kan tänka på och göra när jag rider andras hästar i lopp. Jättespännande, intressant och nyttigt att lyssna på.
 
Därefter gick vi ut till hagen igen och hämtade in Rocke. Väl inne på stallgången avslöjade Lotta & mamma att jag även skulle få testa rida honom! De hade i hemlighet pratat med varandra och mamma hade lyckats packaner lite av mina ridkläder i bilen (tur att man har en extra uppsättning hos föräldarna :P ). Så vi sadlade och tränsade och sen var det bara att hoppa upp. Som vanligt fick jag börja med att korta lädren, jag har så korta ben att jag nästan alltid måste korta om någon "normallång" har ridit. Vi började med att skritta och jogga lite runt i paddocken. Där kände jag på honomoch försökte arbeta igenom honom lite i båda varven. Rocke varväl sådär måttligt road utav detta, så då var han lite småseg och jag fick jobba rätt bra på honom. Efter ett litet tag fick vi sedan rida ut på vägen och rida lite fram och tillbaka där (fotograferna ville ju fota :P ). Så vi red rätt lugnt fram och tillbaka tills vi fick direktiven att öka lite. Rocke var genast med på noterna och verkade överlycklig över att få gasa lite. Dock kändes det väl sådär för mig... Att försöka rida fort i dressyrsadel med dressyrläder är inte det lättaste och jag hade redan på sista hålet, så vad gör man då? Jo, stoppar in fötterna i stiglädrerna istället! Blev genast mycket skönare! Det blir ju fortfarande lite knasigt med dressyrsadeln, men det blev iaf mycket bättre.
 
Så vi red på några rakor fram och tillbaka och det känns helt klart att det finns vissa likheter mellan Lillan & pappa Rocke. De har liknande rörelser när de ökar på lite och ja... jag vet inte riktigt vad, men de påminner väldigt mycket om varandra. Dessutom skulle Rocke, precis som Lillan, smaka och tugga på allt! 
 
Efter ridturen försökte vi ställa upp Rocke för att ta lite fina kort, Lotta tog även ut mamma (Lillans farmor) She´s Back så att vi kunna ta lite mor & son foton. 
 
Det var jättekul att träffa både Lotta, Rocke och farmor "Grållan". På vägen hem åkte vi förbi min bror som boroch pluggar i Uppsala. Där blev vi bjudna på mat och lite fika. Han hade bakat supergoda chokladbollar!
 
Väl hemma igen var klockan nästan 18, så då bytte jag om igen och gick ut till stallet här hemma. Tränsade Lillan och red ett lätt dressyrpass, barbacka, i stora gräshagen. Det är fortfarande ganska mycket snö där, så hon fick pulsa lite samtidigt som vi arbetade med formen och att böja kroppen åt båda hållen i både skritt och trav på volter och i serpentinbågar. Hon arbetade på riktigt fint och det blev ett väldigt mysigt pass!!

Idag...


Spännande!

Just nu sitter jag och mamma i bilen på väg till Uppsala för att hälsa på min bror. Men, vi ska som sagt göra en liten avstickare och hälsa på Lillans pappa, Majesty of Rock! Det ska bli så kul att träffa honom lite mer på riktigt. Har sett honom "live" några gånger när han startat på Sundbyholm, men att hälsa på honom såhär på hemmaplanen är lite annorlunda! 
 
Kameran är laddad och medpackad, här ska knäppas bilder!
 
Bilderna är lånade från "rockes" fb-sida (hoppas det var okej Lotta :)

Fin-besök!

Idag kom Erica hit med Trollglänta för att köra ihop med mig och Lillan. Eftersom Erica jobbar heltid slutar hon inte förrän 16 och sen så tar det sin lilla tid att åka hela vägen hit, så hade det nästan blivit mörkt innan vi kom ut. Men tack vare Ericas super-pannlampa och ljusslingan på El-ljusspåret blev det inte så farligt mörkt. Vi joggade hela vägen runt förbi Håkan B (drygt 6 km) och körde sedan 6 stycken intervaller i backen. Vid den backen har man E20 till vänster & elljusspåret till höger (på vägen upp), så att där är det relativt ljust, framförallt som idag när elljusspåret är upplyst. 
 
Det är alltid kul att köra ihop med Erica & Trollan, Lillan blir så himla laddad att hon knappt vet vart hon ska ta vägen. När vi vände runt för den 4 intervallen så snurra Lillan runt på bakbenen och hoppade sedan iväg jämfota.... knashäst! 
 
gammal bild...

I morgon ska vi på finbesök...

I morgon kommer jag och mamma att åka och hälsa på Lillans pappa, Majesty of Rock, samt hans ägare och uppfödare Lotta Mossberg. Det ska bli jättekul.
 



Ridtur med sällskap

I dag kom min syrra, Fanny, ut till stallet och följde med mig ut på en ridtur. Hon fick låna Lilo från Pelle och jag tog Lillan. Vi red en ganska lugn tur på ca 8-9 km, men med nästan bara skritt och lugn joggingtrav. 
 
Det var jättekul att rida med sällskap, vi gör det alltför sällan. Fanny tyckte det var kul att rida igen och även Lilo verkade vara nöjd :)
 
 
 

Tandlös!

Såg idag att Lillan har tappat en framtand! Syns inte jättebra på bilderna och den nya tanden har redan vuxit ut en hel del.

Skorna på!

Äntligen har vi fått på ett par framskor! Tyvärr fanns det inga nya i Lillans storlek, så Pelle slog på ett par gamla guldskor istället. Vi får helt enkelt byta skor igen sen när jag har vägarna förbi Biderman och köpt nya :)
 
När pjuxen äntligen var på så drog vi ut och körde en sväng. Lillan var pigg och glad (som vanligt) och tyckte nog att det var kul att få springa ordentligt igen. Vi körde ca 1,5 mil i hyfsat högt tempo och avslutade med 3 intervaller i backen brevid E20 och vad kul hon tyckte det var att få gasa på ordentligt!
 

Travarhälsan

 

ST drar nu även igång något som de kallar Travarhälsan. Ett djurskyddsprogram som ställer ytterligare krav på att våra starthästar är i bästa kondition för att klara av ett starta i lopp. Tränaren måste kontrollera sin häst utefter en checklista för att försäkra sig om att hästen är i kondition för att starta, dessutom kommer kontrollanter gå runt på stallbacken för att kontrollera och inspektera hästar och utrustning. 
 
Från travsport.se

På gång: Travarhälsan

Under en längre tid har vi på Svensk Travsport arbetat med projektet ”Travarhälsan”. Nu är det dags att berätta mer om vad det handlar om och hur det ska gå till. Chefsveterinär Göran Åkerström (mitten bilden), kontrollkoordinator Linda Höijer (höger bilden) och projektledare Agneta Sandberg (vänster bilden) är de som driver projektet framåt och som har svaren på frågorna. Vad handlar Travarhälsan om? Göran Åkerström berättar.

Vad är Travarhälsan?

– Travarhälsan är ett djuromsorgsprogram som ska öka kunskapen och medvetenheten om din häst och när den är i skick att träna och tävla. Du som aktiv kontrollerar själv hästen enligt en checklista, så kallad egenkontroll. Samma punkter som de flesta redan kollar.

På tävlingsplatsen kollar en stallbackskontrollant att egenkontrollen är ordentligt genomförd genom att gå runt och inspektera hästar och utrustning. Avvikelser rapporteras till banveterinären och måldomaren som bland annat kan besluta om en utökad besiktning. Travarhälsan innehåller också en omfattande förstärkning av den kontroll av hästhållningen som licenskommittéerna idag genomför.

För dig som aktiv är den största skillnaden att du på tävlingsplatsen, i samband med inrapportering av skoinformationen, intygar att du kontrollerat hästen och utrustningen enligt checklistan.

Varför har man tagit fram det här programmet?

– Den nuvarande besiktningsformen, där banveterinären bedömer hästens tävlingsmässiga skick genom att observera den under värmning, provstart och defilering, bedöms som otillräcklig av statliga utredningar. Den har brister som gör att hästar som inte är i tävlingsmässigt skick kan slinka igenom. Vi behöver alltså göra en förbättring.

Alternativet till Travarhälsan skulle vara att besikta som ridsporten där alla hästar visas för hand utan utrustning inför tävlingsveterinären. Ett system som bland annat kritiseras för att skapa olycksrisker för aktiva, funktionärer och banveterinärer. För travet skulle dessutom en enskild besiktning för hand innebära en omfattande ökning av såväl banveterinärens som de aktivas arbetstid. Genom Travarhälsan förbättrar och kvalitetssäkrar vi hästvälfärden, förebygger olyckor och sparar många miljoner per år jämfört med att göra som inom ridsporten. Den största vinsten är ändå att vi med hjälp av Travarhälsan kan öka kompetensen hos många.

Vem är det som har bestämt att vi ska införa Travarhälsan och vad den ska innehålla?

– Svensk Travsports styrelse har fattat beslut om att införa Travarhälsan. Tillsammans med BAS-organisationerna och erfarna aktiva, funktionärer och veterinärer har vi tagit fram detaljinnehållet. En bra dialog med Jordbruksverket och experthjälp från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har också varit till stor hjälp.

När kommer egenkontrollen att börja gälla?

– Vi testkör på någon bana under sommaren. Målsättningen är att egenkontrollen före start ska börja gälla i september i år. Mer information om detta kommer senare.

Vad är det egentligen som jag som aktiv ska kontrollera?

– Några grundläggande punkter som berör hästens hälsa. Exempelvis kroppstemperatur, hull och muskler, förekomst av svullnader, ömheter, sårskador och rörelsestörningar etc. Checklistan kommer också att omfatta säkerhetsrelaterad utrustning och vara enkel med tydliga riktlinjer.

Och vad händer om jag som aktiv missar något?

– Om din häst inte är i tävlingsmässigt skick får du naturligtvis inte starta. Eventuella påföljder är inte beslutade men kommer att vara det innan Travarhälsan införs. Den första tiden kör vi en mjukstart så att alla får en chans att komma igång innan eventuella påföljder börjar gälla.

Kommer det finnas möjlighet att lära sig mer om egenkontrollen innan Travarhälsan körs igång på allvar?

– Under våren och sommaren genomförs utbildningar på flera platser i landet. Alla som ska jobba inom systemet, till exempel stallbackskontrollanter och licenskommittémedlemmar måste gå utbildningen medan det för övriga aktiva är frivilligt. Självklart kommer utbildningen att vara gratis och så snart programmet är färdigt kommer vi att meddela det.

Vi tar också fram olika material för att hjälpa alla aktiva med egenkontrollen.

All information om Travarhälsan och länkar till filmer och material kommer att samlas här på travsport.se. Följ länken i rutan uppe till höger. Har du frågor är du välkommen att kontakta GöranLinda eller Agneta.

Veronica Sjödin
[email protected]


3 nya SM på Åby

Svensk Travsport meddelade häromdagen att det kommer att införas 3 stycken nya SM på Åby under SM dagen.
 
Från travsport.se

När Åbytravet i år bjuder in till SM kommer vi att kunna se tre nya SM kategorier, nämligen Ryttar-SM, Ungdoms-SM och SM i Ponnytrav.

Den 12 oktober 2013 är det SM-dag på Åby, som i år kommer att inkludera ytterligare tre mästerskap. Detta innebär alltså att det i år kommer att köras sammanlagt sju SM-lopp.
– Med dessa nya lopp höjer vi statusen på dagen ytterligare. Detta är verkligen en av årets höjdpunkter här på Åby, säger Jon Walter Pedersen, Sportchef på Åbytravet.

Två montélopp kommer att ridas under dagen. I Ryttar-SM kommer landets bästa montéryttare att ställas mot varandra och kämpa om att bli Svensk mästare. Förstapriset i Ryttar-SM kommer ligga på 100 000 kronor. I Monté-SM handlar om de bästa montéhästarna. Det är alltså de bästa hästarna som i detta lopp ska mötas på Åbyovalen.

Även Ungdoms-SM kommer att köras denna dag. Här får vi se Sveriges framgångsrikaste ungdomar. Åldersgränsen för detta lopp är 25 år oavsett licenskategori och även här ligger vinstsumman på 100 000 kronor.

Efter elva års uppehåll är SM i ponnytrav tillbaka på Åby och Sveriges minsta mästare ska utses. Detta lopp kommer att hållas för ponny kategori A, främst shetlandsponnyer. Kuskarna är mellan 8 och 15 år och här tävlas det inte om några prispengar utan om stor ära och exklusiva hederspriser.

– Målsättningen är att kunna köra alla SM här under samma dag och i framtiden även ha Amatör-SM och Dam-SM under denna dag. Det kommer att bli jätteroligt och vi ser verkligen fram emot det här säger Jon Walter Pedersen.

Annie Larsson

 


Jag tycker att det är kul att de kommer att ha två stycken SM i monté, men jag misstänker att det i stort kommer att bli samma ryttare som rider båda loppen och det känns lite minder kul. Förmodligen är det ju de bästa ryttarna som kommer att rida de bästa hästarna. 


Galopp!!!idag

Idag har jag galopperat på min prinsessa för första gången! 
 
Eftersom hon drog av sig båda framskorna under rakbanejobbet med Erica & Trollan och Pelle inte har hunnit slå på nya än (de är inte riktade än, jag är värdelös på att rikta & dessutom behöver hon ändå verkas fram...) så har jag bara ridit henne den här veckan. Jag upplever att det är lättare att rida i snön utan skor än att köra. Så vi joggade bort till Håkan B's slinga. På den plogade delen hade en gren ramlat ner och grenar äter visst små gråa hästar, så Lillan kastade sig runt och ville springa hem igen, men efter massa övertalning och ett steg i taget tog vi oss förbi. Strax efteråt kom vi ut i djupsnön och började jogga. Hon travade på jättefint, men efter en bit blev snön ännu djupare och då kände jag att hon höll på att falla över i galopp, så då gjorde jag galoppskänkel och sa "GAAALOPP" samtidigt som hon föll över. Hon galopperade en jättefin lugn, mjuk och rund galopp! Vi gjorde om fattningen några gånger och hon började fatta vad det handlade om. Lättlärd tjej :)
 
När vi kom ut på de plogade vägarna igen så testade vi att trava igen och även trava på lite snabbare, för att se så att hon inte slår över i galopp för att det går fortare, vilket hon inte gjorde! Min lilla superhäst!
 
Sista biten hem försöktevi rida lite dressyr, men hon var jättepigg då och ville inte alls gå fint! 
 

Förmiddagstur

Har varit ute och ridit Lillan nu en sväng på morgonen. Vi var ju över till Erica igår och då passade jag på att låna hem hennes träningssadel. Det är en lite större, tyngre galopp-träningssadel, perfekt att använda för att träna med hemma. Så jag sadlade på Lillan & stack ut. Eftersom hon fortfarande är ganska ovan att bli riden så hade jag till en början lite längre läder, men när jag skulle ställa mig upp hittade jag ingen som helst balans och det blev jättejobbigt! Så jag kortade upp lädren 3 hål och genast blir det mycket lättare. 
 
När man rider Lillan får man verkligen träna på aatt hitta sin egen balans, eftersom hon inte riktigt har kommit på det där med att ta stöd i bettet. Hon har ju precis börjat ta lite stöd när man kör, men har inte alls förstått att man kan göra det även med sadel :P 
 
Vi red ganska lugnt. Började med att jogga bort till "stora" skogen och snöpulsa, därefter red vi en liten bit på bakvägen till slingan innan vi vände och red hem igen. Blev totalt ca 40 minuters ridtur.
 
Tyvärr blev det inga bilder :(
 
Nu ska jag snart iväg till jobbet och planera det sista inför friluftsdagen med pulkaåkning och skridskor imorgon och därefter ska jag och pappa ta en tur med längdskidorna i spåret :)

Hälsat på Erica & Trollan

I dag har jag mest pluggat matte hela dagen. Tog en kort ridtur ute på fältet nedanför mamma & pappa med Monita. Det är så härligt att rida henne! Pigg, glad och framåt! Vi joggade och galopperade  lite och njöt nog likamycket båda två. 
 
Vid 18-tiden åkte jag & Pelle till Ericas stall för att Pelle skulle hjälpa henne att blistra Trollan, så jag och Erica passade på att snacka massa skit, alltid lika trevligt :)
 

Rakbanejobb

Idag packade vi ihop prylarna och åkte till travet för att köra intervaller på rakbanan ihop med Erica och Trollglänta. Alltid trevligt att få sällskap! 
 
Vi joggade 6 varv på sandbanan och körde sedan 6*40 intervaller. Båda hästarna skötte sig riktigt bra och Lillan verkar nu ha börjat komma på vad det handlar om. Nå låg hon riktigt fint på bettet. Det gick till och med att reglera tempot på henne utan att hon for i luften. Man märker ja att hon blir helt klart förbannad när man säger åt henne att trava långsammare, men hon gör det i alla fall. 
 
Jag är riktigt nöjd med henne och man känner verkligen hur hon utvecklas för varje jobb hon går! :)
 
 
Bild från april -12

Tur med lilla busan!

Kom hem från jobbet strax efter halv fyra idag och då det fortfarande var ljust så passade jag på att rida en tur på Lillan. Vi red till "lilla skogen" och gick en den ganska djupa snön. Travade lite på de bradare stigarna och gick upp och ner för lite backar. Hon är så söt, för hon tyckar att det är så himla kul å bli riden så då kröker hon in nacken, slänger lite med huvudet och "viftar" lite extra med frambenen. Dessutom vill hon gärna springa fortare än vad matte tycker är lämpligt för en nyinriden, nybliven treåring.... Vi var ute i ca 20-30 minuter bara, så hon går fortfarande väldigt lätta ridpass.
 
I dag var även första gången med hackamore. Det fungerade helt okej, hade dock ett tjockt ludd under hakan för att kedjan inte skulle bli lika skarp.
 

Hemma igen

jaha, då var man hemma igen. Har haft två helt underbara veckor! Men de sista dagarna började vi längta hem en del och det var rätt skönt att få komma hem. Igår så åkte jag direkt från Arlanda till jobbet för att arbeta 8-13. Var lagom trött när jag kom hem! 
 
I dag var jag ledig, så jag startade morgonen med en rejäl sovmorgon! Så könt :D Vid 15 kom Lovisa för att köra Panter, så vi stack ut en tur tillsammans. Testade att sätta på Lillan luva med tuter för första gången, då hon kanvara rätt spänd och trippig i början av körturerna, och vilken skillnad det blev! Hon var mycket mer avslappnad och harmonisk redan från början nu! Vi körde ett ganska lugnt pass på knappa 15 km. Panter pinade på bra och Lillan sprang bredvid som sparring.
 

RSS 2.0