Travarhälsan

 

ST drar nu även igång något som de kallar Travarhälsan. Ett djurskyddsprogram som ställer ytterligare krav på att våra starthästar är i bästa kondition för att klara av ett starta i lopp. Tränaren måste kontrollera sin häst utefter en checklista för att försäkra sig om att hästen är i kondition för att starta, dessutom kommer kontrollanter gå runt på stallbacken för att kontrollera och inspektera hästar och utrustning. 
 
Från travsport.se

På gång: Travarhälsan

Under en längre tid har vi på Svensk Travsport arbetat med projektet ”Travarhälsan”. Nu är det dags att berätta mer om vad det handlar om och hur det ska gå till. Chefsveterinär Göran Åkerström (mitten bilden), kontrollkoordinator Linda Höijer (höger bilden) och projektledare Agneta Sandberg (vänster bilden) är de som driver projektet framåt och som har svaren på frågorna. Vad handlar Travarhälsan om? Göran Åkerström berättar.

Vad är Travarhälsan?

– Travarhälsan är ett djuromsorgsprogram som ska öka kunskapen och medvetenheten om din häst och när den är i skick att träna och tävla. Du som aktiv kontrollerar själv hästen enligt en checklista, så kallad egenkontroll. Samma punkter som de flesta redan kollar.

På tävlingsplatsen kollar en stallbackskontrollant att egenkontrollen är ordentligt genomförd genom att gå runt och inspektera hästar och utrustning. Avvikelser rapporteras till banveterinären och måldomaren som bland annat kan besluta om en utökad besiktning. Travarhälsan innehåller också en omfattande förstärkning av den kontroll av hästhållningen som licenskommittéerna idag genomför.

För dig som aktiv är den största skillnaden att du på tävlingsplatsen, i samband med inrapportering av skoinformationen, intygar att du kontrollerat hästen och utrustningen enligt checklistan.

Varför har man tagit fram det här programmet?

– Den nuvarande besiktningsformen, där banveterinären bedömer hästens tävlingsmässiga skick genom att observera den under värmning, provstart och defilering, bedöms som otillräcklig av statliga utredningar. Den har brister som gör att hästar som inte är i tävlingsmässigt skick kan slinka igenom. Vi behöver alltså göra en förbättring.

Alternativet till Travarhälsan skulle vara att besikta som ridsporten där alla hästar visas för hand utan utrustning inför tävlingsveterinären. Ett system som bland annat kritiseras för att skapa olycksrisker för aktiva, funktionärer och banveterinärer. För travet skulle dessutom en enskild besiktning för hand innebära en omfattande ökning av såväl banveterinärens som de aktivas arbetstid. Genom Travarhälsan förbättrar och kvalitetssäkrar vi hästvälfärden, förebygger olyckor och sparar många miljoner per år jämfört med att göra som inom ridsporten. Den största vinsten är ändå att vi med hjälp av Travarhälsan kan öka kompetensen hos många.

Vem är det som har bestämt att vi ska införa Travarhälsan och vad den ska innehålla?

– Svensk Travsports styrelse har fattat beslut om att införa Travarhälsan. Tillsammans med BAS-organisationerna och erfarna aktiva, funktionärer och veterinärer har vi tagit fram detaljinnehållet. En bra dialog med Jordbruksverket och experthjälp från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har också varit till stor hjälp.

När kommer egenkontrollen att börja gälla?

– Vi testkör på någon bana under sommaren. Målsättningen är att egenkontrollen före start ska börja gälla i september i år. Mer information om detta kommer senare.

Vad är det egentligen som jag som aktiv ska kontrollera?

– Några grundläggande punkter som berör hästens hälsa. Exempelvis kroppstemperatur, hull och muskler, förekomst av svullnader, ömheter, sårskador och rörelsestörningar etc. Checklistan kommer också att omfatta säkerhetsrelaterad utrustning och vara enkel med tydliga riktlinjer.

Och vad händer om jag som aktiv missar något?

– Om din häst inte är i tävlingsmässigt skick får du naturligtvis inte starta. Eventuella påföljder är inte beslutade men kommer att vara det innan Travarhälsan införs. Den första tiden kör vi en mjukstart så att alla får en chans att komma igång innan eventuella påföljder börjar gälla.

Kommer det finnas möjlighet att lära sig mer om egenkontrollen innan Travarhälsan körs igång på allvar?

– Under våren och sommaren genomförs utbildningar på flera platser i landet. Alla som ska jobba inom systemet, till exempel stallbackskontrollanter och licenskommittémedlemmar måste gå utbildningen medan det för övriga aktiva är frivilligt. Självklart kommer utbildningen att vara gratis och så snart programmet är färdigt kommer vi att meddela det.

Vi tar också fram olika material för att hjälpa alla aktiva med egenkontrollen.

All information om Travarhälsan och länkar till filmer och material kommer att samlas här på travsport.se. Följ länken i rutan uppe till höger. Har du frågor är du välkommen att kontakta GöranLinda eller Agneta.

Veronica Sjödin
[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0